自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小朋友今年中一,之前驗眼都係50度唔駛配眼鏡。
今星期驗眼去到100度,眼鏡鋪話可以配con 或者控制視力眼鏡。
想問問100度有需要嗎?定配普通近視眼鏡好?

因為之前冇需要配,冇留意呢類嘅資訊,所以問問各jm求教。

另,配控制鏡邊度配好?

珍珠宮

回覆樓主:

100 度, 中一, 普通得啦

伯爵府

hiragana 發表於 20-11-16 08:40
100 度, 中一, 普通得啦

我初初都係咁諗,但間眼鏡鋪狂話唔控制加深好快。。。。

小朋友自己唔想帶眼鏡,話睇野清楚唔駛帶。

所以想問問大家意見,同埋帶佢去多間鋪問下意見

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我自己得100度近視,覺得好濛,尤其望唔到白板、黑板的字, 除非真係坐第一排、第二排。坐中間已經睇唔清楚。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

只有近視100度
沒有散光度數

我會配普通眼鏡 或唔配住, 等小朋友習慣下先。
過一排再去驗眼, 睇下有冇大變化, 到時再作決定

伯爵府

野原美冴 發表於 20-11-16 09:21
我自己得100度近視,覺得好濛,尤其望唔到白板、黑板的字, 除非真係坐第一排、第二排。坐中間已經睇唔清楚。
...

哦,係呀

我2公婆冇近視真係想像唔到100度有幾濛

我都想帶佢睇多個醫生/視光師。除咗理大仲有冇其他介紹?睇過理大要book好耐。。。

伯爵府

Sallyb1a 發表於 20-11-16 09:29
只有近視100度
沒有散光度數

都啱,都係配普通眼鏡先。因為驚唔配越黎越深。

侯爵府

2023年兔年勳章

100度不算濛,可約半年後再驗;我小五第一次帶係150度近視。
理大如你約視光師好快有期,可控近視鏡唔平,如果被理大邀請參加視光計劃就免(不同住家人有參與其中)。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

Strawberrys 發表於 20-11-16 09:38
100度不算濛,可約半年後再驗;我小五第一次帶係150度近視。
理大如你約視光師好快有期,可控近視鏡唔平, ...

因為小朋友唔想帶眼鏡,所以想我配con

唔該晒你意見,或者過半年再驗。。

侯爵府

2023年兔年勳章

taiming 發表於 20-11-16 09:40

配con都要檢查清楚,眼球有異如表面不平,弧度不合都會戴不到;還有每次配戴除要徹底清潔對手,否則發炎及弄傷眼球。手尾長及也要預備後備眼鏡一副。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

Strawberrys 發表於 20-11-16 09:50
配con都要檢查清楚,眼球有異如表面不平,弧度不合都會戴不到;還有每次配戴除要徹底清潔對手,否則發炎及 ...

哦,原來咁麻煩,咁真係要考慮清楚。。。

想問問,知唔知控制度數果種鏡片大約幾錢?想有個idea!

thx

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

taiming 發表於 20-11-16 08:40
小朋友今年中一,之前驗眼都係50度唔駛配眼鏡。
今星期驗眼去到100度,眼鏡鋪話可以配con 或者控制視力眼鏡 ...

其實都要配眼鏡,我仔都係加到100,但有散光,佢都話睇吾到黑板,都需要配。 配普通先,再加深先算。。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

taiming 發表於 20-11-16 09:56
哦,原來咁麻煩,咁真係要考慮清楚。。。

想問問,知唔知控制度數果種鏡片大約幾錢?想有個idea!
控制度數眼鏡要3仟幾。。

伯爵府

Tabo63 發表於 20-11-16 10:03
其實都要配眼鏡,我仔都係加到100,但有散光,佢都話睇吾到黑板,都需要配。 配普通先,再加深先算。。
...

可能佢坐第一行,加上唔想帶眼镜,所以話自己睇到。

真係要上黎問問大家意見

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

配普通眼鏡先

水晶宮

100度要配, 因為如果用力睇野會加得好快.
普通眼鏡就可以,

你呢間眼鏡鋪小心被人劏.

伯爵府

李露眉 發表於 20-11-16 10:16
100度要配, 因為如果用力睇野會加得好快.
普通眼鏡就可以,

係囉,我都懷疑100度咁快要配控制鏡?一般幾度先配?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你搵視光師驗清楚先啦!如果你小朋友話睇得清既可能係假近視,前排咁多上網課真係有機會架。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

taiming 發表於 20-11-16 09:40

小朋友一定帶眼鏡點、唔應該帶con~

眼鏡舖、銷售手法好有問題~

100度近視真係好淺~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

auhiyo 發表於 20-11-16 10:22
你搵視光師驗清楚先啦!如果你小朋友話睇得清既可能係假近視,前排咁多上網課真係有機會架。
...

佢都係眼鏡舖內嘅視光師check

除咗理大有保證d, 都唔知揾邊間再check好

首頁

尾頁

跳至