自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

本港新型冠狀病毒疫情多次反覆,在年初口罩一度短缺,但隨著供應穩定,口罩銷量大跌九成。業界指不少商家因口罩荒而投入市場,全港現時有約200間口罩廠,每日口罩產量達到1500萬個,但不少市民家中已有足夠的口罩,加上大量口罩由從内地和東南亞等地入口,本地生產口罩7月起出現滯銷,估計全港至少有7000萬口罩存貨,有三分一口罩廠要停產,部分廠房更加要轉手。

政府在防疫抗疫基金下設立本地口罩生產資助計劃,資助20條生產線,並向他們購買口罩,為期一年。商務及經濟發展局指,政府樂見有不少廠家在計劃以外設立口罩生產,現時零售市場有充裕的口罩供應,沒有計劃提供進一步資助。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2366396

子爵府

而家變咗供多於求

子爵府

elbar 發表於 20-11-16 18:09
本港新型冠狀病毒疫情多次反覆,在年初口罩一度短缺,但隨著供應穩定,口罩銷量大跌九成。業界指不少商家因 ...

平啲或捐去比啲唔肯戴,或物資貧乏國家,幫吓地球,快啲做好防疫、快啲好返

YeungngNganmld    發表於 20-11-16 18:32

伯爵府

PFE/BFE>99% ! WALLS 獨立包裝印花口罩 售$10/4個

卓悅表示,聯同愛的家 WALLS 品牌推出多款印花口罩 。

今次發售的 WALLS 口罩有多種款式,全獨立包裝,支援 BFE 99% 和 PFE 99%,在全線卓悅分店發售,售 $10/4片。

WALLS 獨立包裝印花口罩

WALLS口罩規格

-樣板檢測符合BFE 99% PFE 99%

-通過國際SGS檢測達到美國標準 ASTM Level 1

-尺寸:175 x 95 mm (+/-5mm)

-中國製造

ada0707    發表於 20-11-17 09:24

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

本港新型冠狀病毒疫情多次反覆,在年初口罩一度短缺,但隨著供應穩定,口罩銷量大跌九成。業界指不少商家因 ...

都係時間汰弱留強,品質好先可以留低。
頭先崇光超市嗰層有口罩賣,個個搶幾盒幾盒咁,好似返去半年前咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

elbar 發表於 20-11-16 18:40
PFE/BFE>99% ! WALLS 獨立包裝印花口罩 售$10/4個

唔關事係咪大陸做,主要係得level 1 都要$2.5@,我點解唔去買屈臣氏甚至新世界口罩?

象牙宮

回覆樓主:

再減價囉…再唔係賣比外國
不過預左會執,太多喇,望都望疫情快d完啦

水晶宮

又係一窩蜂衝
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

一係唔做...一做個個爭住做,..當市塲飽和咪汰弱留強..

BTW, 黃維基啲口罩去左邊?

子爵府

我見尖沙嘴見口罩店要排隊入去

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

疫情前用理的,我覺得唔錯,有品質加獨立包裝50個都係$49.9咁上下,呢啲價錢應該好多人都接受

珍珠宮

減齡達人勳章

tingtong 發表於 20-11-16 19:12
疫情前用理的,我覺得唔錯,有品質加獨立包裝50個都係$49.9咁上下,呢啲價錢應該好多人都接受
...

而家滯銷, 希望快d回返去$1/個的合理價。

伯爵府

tingtong 發表於 20-11-16 19:12
...

理的轉咗香港製造後已經冇獨立包裝

伯爵府

牛年勳章

野原美冴 發表於 20-11-16 19:38
而家滯銷, 希望快d回返去$1/個的合理價。

上星期見good mask $60/50個

珍珠宮

女皇陛下 發表於 20-11-16 18:23
而家變咗供多於求

其實可以做出口貿易呀好多國家都仲係好短缺物資㗎嘛
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

elbar 發表於 20-11-16 20:52
理的轉咗香港製造後已經冇獨立包裝

價格都轉埋添啦
所以咪話疫前約$1又有質素都有合理利潤,但而家市面供過於求,希望市場嘅價錢好快會向下調

珍珠宮

無話可說 發表於 20-11-16 18:56
再減價囉…再唔係賣比外國
不過預左會執,太多喇,望都望疫情快d完啦
...

做好啲揚名國際,全世界都嚟買我哋嘅口罩咪好囉

最緊要質地有保證
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

我一個口罩用幾日,根本成件事over左,我d同事一日用兩至三個罩,都唔知驚乜。

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

raylife 發表於 20-11-16 22:43
我一個口罩用幾日,根本成件事over左,我d同事一日用兩至三個罩,都唔知驚乜。 ...

你係米講緊反話?

翡翠宮

回覆樓主:

價錢唔平,質量又唔係好
買唔去係正常嘅

首頁
12345...6

尾頁

跳至