論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日係屋企收到工人姐姐借錢既信,叫佢當面開封信睇,佢話用自己名義幫朋友借錢,朋友每個月找數俾財仔。總數借4萬分13期還,已還5期。6 ,7期仲未還所以寄信上門追數。

另外平時見佢都會帶金鏈,介子,而家全部唔見哂。問佢首飾去哂邊佢又話拎咗變賣。問佢做乜事搞到咁,就話個仔要做割包皮手術所以急住寄錢返去。
本身就諗住一千至幾千都會幫姐姐諗下,而家咁大條數真係唔知可以點處理,疫情關係又難請工人,同埋我都覺得姐姐講緊大話一時一樣。

大家有無經驗分享?

複式洋房

NikkiYu 發表於 20-11-20 02:45
今日係屋企收到工人姐姐借錢既信,叫佢當面開封信睇,佢話用自己名義幫朋友借錢,朋友每個月找數俾財仔。總 ...

我問佢拎本passport,因為擔心佢再會出去借錢,佢一開頭答我攞咗去當舖抵押3千。我叫佢俾當舖地址我,佢又話本passport係另一位朋友到,因為借咗呢位朋友3000蚊,所以要放低本passport做抵押,12月1日還錢先可以拎返本passport. 姐姐仲俾埋佢呢位朋友電話號碼俾我。

大宅

我問佢拎本passport,因為擔心佢再會出去借錢,佢一開頭答我攞咗去當舖抵押3千。我叫佢俾當舖地址我,佢又 ...

嘩呢個大話貞係度帶你遊花園?咪上檔呀她們乜都Up得出小心!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

借得錢總有十萬個藉口,小心家中財物,姐姐走佬及偷野

子爵府

Passport 不可以拎

Golden_Time    發表於 20-12-2 17:47

大宅

我個姐姐做了10個月,我昨天收到第3去借錢信,菲國的財仔,要emittance via BDO. 本身只借5000 左右港紙,轉頭變8000,而家呢封唔知幾錢。 我自己拆她信,影完相比返她。

本來都想干預,但當然一堆藉口話自己個妹去借。結果 我請教了朋友意見,都係提她財仔利息一定比人工高,點都追唔到。唔想日日白做 幫財仔打工 就盡快還清。其他唔好理 唔好借

子爵府

今日係屋企收到工人姐姐借錢既信,叫佢當面開封信睇,佢話用自己名義幫朋友借錢,朋友每個月找數俾財仔。總 ...

個個都係話幫朋友借,唔使信佢,事實係借咗两份分,唔好幫佢還,monitor 住佢還錢,小心佢偷錢,走佬,或玩嘢迫你炒佢,叫佢出糧多多少少都要還,或者捉住佢去還錢,
冇必要,唔好炒,而家請工人好貴

男爵府

無句真

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

你check下你D财物,鎖好D野。

佢似好快走佬。

全世界姐姐都話幫人借架哎
我上手total 十萬,一蚊都吾還,财仔打去屋企揾,出糧都吾還。
我炒左佢

大宅

我啱啱炒個工人都話同朋友一齊借,不過佢係衰偷嘢比我炒,唔好幫佢還,可能唔止一間財仔,炒咗之後我仲收到財仔信,一個月還4千幾,根本就還唔到

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

借錢去比晒黑鬼

複式洋房

我比較幸運!
十月炒賓賓,之後係間房度搵到張借據,借財仔2萬幾蚊!
好彩炒得快

複式洋房

我之前有工人新來港,比個僱傭公司的菲律賓職員帶咗去幫人做擔保人簽名,工人幫個同郷簽個名,自己又有錢袋,咁就咩起咗來港第一條數,只怪自己貪心!

複式洋房

我之前有工人新來港,比個僱傭公司的菲律賓職員帶咗去幫人做擔保人簽名,工人幫個同郷簽個名,自己又有錢袋,咁就咩起咗來港第一條數,只怪自己貪心!

首頁

尾頁

跳至