自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

solim 發表於 20-11-20 11:19
網課冇乜用,中學就得

我聽過, 高小扮上堂, 熄聲去打機
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kgm 發表於 20-11-20 11:13
我個friend已經話book定下星期一同阿仔去迪士尼
所以疫情係沒完沒了,有一班咁嘅人就算政府 ...
有呢班自私的家長D人唔好乜都賴晒又鬧政府囉
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

大宅

又停~~痴線

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

停課 d 家長咪又係帶小朋友去主題公園、Staycation,日日都係吃喝玩樂

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ic34 發表於 20-11-20 11:23

安排去玩,去staycation,其實都係大人,即係家長

大宅

Angelice-BeBe 發表於 20-11-20 11:11
我女小四,本身昨日學校已開始停,要停7日

一樣,不知下星期有冇得返

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Shirleychansl 發表於 20-11-20 11:02
我個仔打左流感針都比人傳染上呼吸道⋯⋯

打左流感針,唔代表一定唔會中流感/感冒架 ~
只係預防中了後嚴重既併發症。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

Happybabyhbb 發表於 20-11-20 11:12
幾耐之前打? 因為我女打左,隔日會有燒、流鼻水嘅反應,但唔係病,而係打針反應。
...

其實咁大量同一時間發病,好有可能係針後嘅免疫反應。

伯爵府

年年都流感... 都未試過成日停課

停開覺得無乜所謂??

伯爵府

虎到金來勳章

真係沒完沒了

大宅

ic34 發表於 20-11-20 11:23

但政府可以close theme park㗎,佢又唔停?莫非theme park嘅對象係大人?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

solim 發表於 20-11-20 11:19
網課冇乜用,中學就得

叫做好過冇啦
小一至小三的家長自己教番不難.

中學生一樣可以遊魂, 但要家長教番都未必識教,比幾十年前的syllabus深.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

szewing2009 發表於 20-11-20 11:29
一樣,不知下星期有冇得返

我估要等學校自己決定,始終學校先知有幾多學生病假

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

又停下又上下又停下又上下,想點?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mlcbb 發表於 20-11-20 11:33
年年都流感... 都未試過成日停課

停開覺得無乜所謂??

既然無乜所謂, 就改埋課程啦~
唔好等學校﹑學生趕課程趕到死, 乜都一下子塞哂入班細路個腦度。
除了天資聰敏個啲﹑同埋搵私教﹑家庭教育高質個班。其他個啲邊跟到?
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

2018復活節勳章

c.vieri 發表於 20-11-20 11:04
咁原本停緊果d又點算?
真係亂到啊媽都唔認得
政府做野唔駛你教,叫你停就停,其他野唔好問咁多. 真心好x亂.淨係"最少停三日",己經唔明....即係停到幾時.或者邊一日會有一個通知或者安排.完全係等等等同埋唔知

子爵府

2018復活節勳章

Angelice-BeBe 發表於 20-11-20 11:06
我女小四本身已停緊,現在又小一至小三停,想點啊?不如全停算啦

如果係為呈分試,咁不如淨係小 ...
我都覺得係.小一至四停到上半學期.小五六.分班.小小班教學.1對10.減低風險同埋學習進度都會好D.

ps我小朋友係小4

大宅

vivibabyvivi 發表於 20-11-20 11:05
其實呢個政府想點呢

對住呢個政府真係無眼睇!郁下就停課,成日以為停課就可以解決問題

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

點解次次都係搞到停課嫁
我女小一前幾日已經停緊
返黎同我講啲同學同屋企人去迪士尼
連續去左3日

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Gooblovebb 發表於 20-11-20 11:35
但政府可以close theme park㗎,佢又唔停?莫非theme park嘅對象係大人?

非也, 係怕得罪商界及令更多公司執笠

staycation的公衆泳池及buffet應禁.
如緊張幼童, 停面授要停埋細路入主題樂園,咁多細路聚集, 更應禁.

家長亦應自律, 不要為小朋友想一齊玩就開P

首頁
23456...9

尾頁

跳至