自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

6214K 發表於 20-11-22 11:18
的確好多女人係唔在意男人心入面有無第二個,所以出現好多女人會嫁離婚後既男人,喜歡男人叻係好正常,可 ...

你說"其實女人唔需要怕男人有錢定無錢,最緊要自己有能力, Keep 得好,有視野,唔會無對象。鐘意㨂邊個就邊個"

我同意的, 但你提及到想有小朋友, 咁就不是自己搵到錢, 我撐得起半邊天就得. 揀一個年青但無咁上進, 不是太叻, 如果有孩子的話, 你就會不甘心他是如此了.

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我會選最錫自己,樣子順眼,同自己溝通比較好。
因我唔介意A 嘅霸過,B嘅年紀。C 就會再考慮一下!

大宅

jaycee_mami 發表於 20-11-22 11:50
你說"其實女人唔需要怕男人有錢定無錢,最緊要自己有能力, Keep 得好,有視野,唔會無對象。鐘意㨂邊個就 ...

根本無諗過小朋友要靠佢,佢比條毛我咩

總之大家岩就一起,唔岩我一腳申開佢

大宅

6214K 發表於 20-11-22 11:53

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

揀C倒貼小鮮肉~
你預左大把人咁諗同睇你

侯爵府

一隻鴨鴨 發表於 20-11-22 11:35
B

一定唔揀C,細我七年喎,又無經濟基礎,最憎男人小氣。

係law, 可能好多jm都忘記左樓主已經差唔多入4,仲可以有幾多年等個老公發圍,如果有幸若干年之後等到佢發圍,自己都幾多歲,萬一一個唔好彩呢?樓主仲諗住生b,自己養b之餘分分鐘要養埋大仔,如果拾零廿歲,情竇初開,愛情至上,拍下拖就可能簡c(萬二蚊都還好,不過細7年我就真係接受唔到)。都有返咁上下人生閱歷,應該明白貧賤夫妻百事衰,間唔中都有人開post, 老公唔俾家用,俾得少家用..... 。

侯爵府

咁既思維,只適合拍拖,唔適合結婚生小朋友,無謂害左下一代。

大宅

我二十年前都選C,我用了20年去印證我自己選錯了,因為他低學歷,在他40歲時失業後再也沒有工作(emoji)

大宅

cherrie0215 發表於 20-11-22 12:14
我二十年前都選C,我用了20年去印證我自己選錯了,因為他低學歷,在他40歲時失業後再也沒有工作(emoji)
...

我會咁諗,
時間我會比佢,
最多兩三年,
無結果就 byebye.

男爵府

如果結左婚,你又有錢過佢,你冇得就咁申開佢架喎。離婚有可能要分身家俾佢架喎

如果你中意個冇錢嘅,可以唔結婚,淨係借種,佢要一齊養就一齊養,唔養就你自己養

好多女人都係咁,同居生仔唔結婚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我3個都唔會要,會繼續搵

類似A我試過,唔掂,頂唔順

離婚原因,大10年及去廁所密係一個好大隱憂,我怕同左佢一齊之後係我去偷食

如果唔結婚生仔,我會揀C,反正我babyface,但事實上我都唔會揀C,既然我/樓主咁易識到男性,我會再等落去,前題當然係我冇諗住生仔。

大宅

魚兒小寶貝 發表於 20-11-22 13:46
我3個都唔會要,會繼續搵

類似A我試過,唔掂,頂唔順

哈哈,好好笑,你話同佢一齊後驚你會偷食,其實我都有咁諗

侯爵府

咁你個小朋友都好慘,阿媽唔慎選男人搞到要在破碎家庭長大。如果諗到分開易過借火,有唔啱就申開佢呢D想法,根本唔適合生小朋友。

無論你幾本事,幾叻,你永遠唔會完全代替到一個好父親的角色。

侯爵府

somesome2020 發表於 20-11-22 13:11
如果結左婚,你又有錢過佢,你冇得就咁申開佢架喎。離婚有可能要分身家俾佢架喎

如果你中意個冇錢嘅,可 ...

呢位jm 說的是!

離婚唔係咁兒嬉,要分身家,有小朋友的話更多顧慮。

講到唔啱就一腳伸開,咁點解要結婚,玩吓咪算囉。

男爵府

想生B揀C又怕經濟問題
除非你做back up
三十歲得萬二人工確實少
鼓勵下佢轉工

珍珠宮

6214K 發表於 20-11-21 00:04
首先,我係結左婚既,只係回望未婚前既選擇,想問下大家會點揀?
A) 有錢,同年紀,大陸出世,外國長大,但 ...

Personally,
如果真係時間緊迫,又無其他choice,會揀B!
睇樓主留言似乎無乜信心A會keep住鍾意自己,所以就算了。
C細過自己唔係問題,但甘細個有無plan增值下自己?如果有實踐上進心都可以搏一鋪。我自己接受唔到一類好似為左夠資格住公屋而keep住低收入既人。因為我自己係有要求進步既心,大家價值觀唔同好難相處,時間耐左會睇唔起對方
B各方面條件都好好,有時愛一個人唔難,要同一個人過人世仲難,如果佢願意同你過人世,其實都係一種緣份,當中都總有愛既成份。

珍珠宮

2024年龍年勳章

esther_fong 發表於 20-11-22 12:05

係law, 可能好多jm都忘記左樓主已經差唔多入4,仲可以 ...

其實睇等價交換啦,樓主提到自己性格都霸道,可能C遷就到佢啦。

我會揀經濟經礎先!就算唔生小朋友都係禁話!

珍珠宮

aidan08 發表於 20-11-22 14:36
咁你個小朋友都好慘,阿媽唔慎選男人搞到要在破碎家庭長大。如果諗到分開易過借火,有唔啱就申開佢呢D想 ...

我諗個老公遲些會後悔選咗個離過婚,無乜錢又霸道,年紀又大的女人

我都係由A,B,C的選擇同之後的回應而回應
最大問題思想同年齡真係唔成正比。

真係想清楚才好生!

大宅

aidan08 發表於 20-11-22 14:36
咁你個小朋友都好慘,阿媽唔慎選男人搞到要在破碎家庭長大。如果諗到分開易過借火,有唔啱就申開佢呢D想 ...

好慘?或者你係溫室長大啦,我好細 6 歲已經比屋企送去美國 Albany 寄宿,又唔覺得好慘喎,可能香港小朋友習慣有父母係身邊,不過我唔會咁做,我都會 5, 6 歲就比佢去返同一間學校寄宿,小朋友是否需要父母係身邊我唔評論啦,每個父母有自己做法。

伯爵府

回覆樓主:

39歲都仲有咁多比樓主揀咁煩,咁樓主29歲咪仲多選擇,點解揀到39歲都未嫁

首頁

尾頁

跳至