自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

無言

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

flyinsky 發表於 20-11-22 12:44
大陸爆緊啦,有無睇新聞

人地驚過你喇! 返去點都要14日!
放下自在

珍珠宮

flyinsky 發表於 20-11-22 12:44
大陸爆緊啦,有無睇新聞

大陸的疾病控制同其他地方比,明顯高幾班

有眼睇就知道係大爆發嗰陣時,有幾決心解決問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

點解要豁免,佢哋都係人,都有機會感染,更何況做一次檢測好麻煩咩?

子爵府

PonyoBB 發表於 20-11-22 10:49
新冠肺炎|今起除總領事及高官 高危地區免檢人士須自我隔離14天 https://www.hk01.com/article/552079?utm ...

還要看“高危地區”如何界定,很多地區不是“高危”,不用領事級也可豁免安排
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

珍珠宮

kk2009 發表於 20-11-22 15:35
我諗政府有佢嘅理由, 係唔係總領事有外交豁免權, 唔受規管呢?高官要上京, 唔通叫林鄭隔離咩。
...

我都咁唸
總領事有極大的外交豁免權,不用亦不可搜其行李,以前戲都有做,有領事運毒

所以,要領事做檢測,恐怕極難

子爵府

hohoho2013 發表於 20-11-22 16:15
點解要豁免,佢哋都係人,都有機會感染,更何況做一次檢測好麻煩咩?

病毒冇眼,根本冇人應該豁免,點保証一定安全?
Sweetheartb

子爵府

2024年龍年勳章

PonyoBB 發表於 20-11-22 10:49
新冠肺炎|今起除總領事及高官 高危地區免檢人士須自我隔離14天 https://www.hk01.com/article/552079?utm ...

呢D應該係跟國際慣例,雙向嘅,領事豁免權,即使戰時都係同樣。

不過,領事高官出外嗰D應該都會經常做檢測跟進住。因為本身佢地都可能會接觸到新冠病人,好似英首相接觸咗都會自我隔離。

防係一方面,守亦重要。有時冇可能完全杜絕從外入嚟,內地咁嚴,都冇辦法保持長期內外皆零。因為除人帶入之外,好明顯冷凍貨物上帶入都已有可能。。
我今日見到電視上有個去過確診個案處所酒樓舞蹈室嘅人竟然都話要佢去檢測都話唔願意,真係跌眼鏡~~~可見香港類似佢咁樣嘅人都仲有好多。所以,香港抗疫任重道遠。內地即使反覆有零星疫情,但個個都肯配合檢測,呢樣香港做唔到,根本冇可能盡快清0。

子爵府

應該學大陸乜人都自費酒店隔離....唔知點解要有括免

伯爵府

cattz288 發表於 20-11-22 15:40
人地驚過你喇! 返去點都要14日!

大陸係所有地方入境都要14日,成萬人趕住落返香港,睇唔出有幾驚

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

flyinsky 發表於 20-11-22 16:46
大陸係所有地方入境都要14日,成萬人趕住落返香港,睇唔出有幾驚

返黎探親又有, 睇病又有, 你睇唔到醫管批症有幾高效率咩?
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

根本就唔應該有豁免 都唔知咩道理

子爵府

hohoho2013 發表於 20-11-22 16:15

佢地都要做檢測,但唔需要強制隔離14日或只需自行隔離14日。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

flyinsky 發表於 20-11-22 16:46

呢批有HK ID香港人係廣東省/ 澳門, 要自費係政府指定地點, 做檢測要陰性,
14日內無離開廣東省/ 澳門
再網上申請批准, 每日入境人數得3000 人
返上去又要自費隔離14日
如果係係國內工作嘅港人, 未必會因為咁而返香港
驚? 返香港仲驚呀~

首頁

尾頁

跳至