婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為樓下同自已裝修關係,由bb出世我地就搬黎同父母一齊住. 一住就住左差不多一年. 小嘈就唔太多,因為大家在表面上克制. 但內在都知佢地唔想一齊住. 黎緊我地會搬返去住. 但開始為未來安排有煩腦. 我地都係全職返工,經濟能力未必請得起工人,咁我地返工個時要諗點樣安排呀B 比人湊. 呀媽就話呀b 仲細,不如一至五一齊住先. 我老婆當然好大反應,話咁辛苦挨左咁耐先可以走都唔得?咁好啦,餘下只有兩個選項. 一係我辛苦d每日湊個b 去我呀媽到,放工再湊返黎,但就知咁做我會好辛苦,因為工作壓力大,返黎又好多家務做,自己又有少少情緒病,我唔知自己做唔做到.

複式洋房

Edwardcase 發表於 20-11-22 11:53
因為樓下同自已裝修關係,由bb出世我地就搬黎同父母一齊住. 一住就住左差不多一年. 小嘈就唔太多,因為大家 ...

咁另一個選項就係我呀媽早d過去我地度湊,但我呀媽就唔太想,因為佢覺得自己一個人未必做得黎,一黎年紀都60幾,二黎手腳又唔係快,早上一黎就要湊到夜晚等我地返黎. 我老婆聽完好反感,話佢只顧自己舒服,咩方法都用佢角度優先. 我現在諗真係左右做人難.

男爵府

咁另一個選項就係我呀媽早d過去我地度湊,但我呀媽就唔太想,因為佢覺得自己一個人未必做得黎,一黎年紀都 ...

要比你老婆知道個人地阿媽唔好奉旨幫手既,個bb係你地,自然辛苦既一定係你地,你阿媽肯幫你地湊已經好好,再辛苦都要頂,已經湊大左你夠辛苦,而家六十幾仲要幫你湊埋b梗係唔想辛苦自己啦,身為奶奶都未反感,你老婆有咩資格反感

Charsss    發表於 20-12-8 17:58

男爵府

而家只顧自己舒服嘅係你兩公婆喎!
係咁易問吓啲全職父母,大部分唔同住都係自己湊過去先番工,放工接番。
係你老婆最巴閉!工人咩

大宅

因為樓下同自已裝修關係,由bb出世我地就搬黎同父母一齊住. 一住就住左差不多一年. 小嘈就唔太多,因為大家 ...

其實如果經濟有問題請唔到工人,唯一辦法真係要搬返去你阿媽度住,但係嗰段時間你多啲Care你老婆嘅心情,因為你而家老婆已經咁抗拒怕你老婆生左之後有產後抑鬱。

琥珀宮

仍然要你媽湊b得,又要搬走,根本就只得一個option,每日來回湊個b 去你呀媽到。

否則,一係搵其他人湊,一係就跟你媽講,你地只是星期五至日返自己屋企。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

halthepooh 發表於 20-11-22 13:35
而家只顧自己舒服嘅係你兩公婆喎!
係咁易問吓啲全職父母,大部分唔同住都係自己湊過去先番工,放工接番。
...

係囉,講到你太太好大支野咁喎
你們兩公婆輪流接送BB,咁唔駛做死老公一個囉
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我唔知兩位做咩工,
想當年我返文職工, 老公返輪更的,
我地冇請工人, 都係我返工時將BB 帶去比99照顧, 放工買完餸就接佢返屋企自己湊, 老公就到時間同放假時佢就幫我接送BB, 日子就係咁過, 個B係你地嘅, 你媽媽沒責任幫你的, 湊B呢樣辛苦事, 老人家肯幫已經係 Bonus, 同太太傾下點分工接送同湊B家務三作吧, 加油

cathngai    發表於 20-11-23 08:34

水晶宮

回覆樓主:

只顧自己舒服就唔幫你湊啦
而家個bb 邊個㗎
六十歲人湊大自己個仔而家又要重頭嚟過湊個bb 驚搞唔掂開下聲仲要俾人話只顧自己?!

cathngai    發表於 20-11-23 08:35

男爵府

BB嫲嫲好慘.,,, 幾十歲人,為咗個仔 怕搞唔掂都肯湊,頻頻撲撲仲要俾個新抱話自私
咁 "舒服"你老婆唔自己爭住湊 ?

cathngai    發表於 20-11-23 08:36

大宅

咁另一個選項就係我呀媽早d過去我地度湊,但我呀媽就唔太想,因為佢覺得自己一個人未必做得黎,一黎年紀都 ...

人老左其實已經要人服侍,你仲叫人專登日日去你屋企湊細路? 請工人算啦

男爵府

回覆樓主:

揾樓主太太媽咪(外母)幫手!

cathngai    發表於 20-11-23 08:36

男爵府

咁你老婆想點?咩都咁大反應

水晶宮

回覆樓主:

湊仔安排唔係個b 出世前已經諗好咩?個b 出世咁耐, 你娘就已經湊咁耐。你要靠你娘湊B 就要配合阿娘, 而不是阿娘配合你兩公婆。

cathngai    發表於 20-11-23 08:37

別墅

我想好想問問大家,我有類似問題,我同c6都係雙職,呀b比奶奶揍咗1年,我就一直好想自己請工人揍,c6死都唔肯,話比呀媽揍放心D,應該點做好?

大宅

個bb係你地嘅,有咩理由要你呀媽去就你地?
而家係你地有求於佢,當然係你地辛苦啲啦!
其實你地住埋一齊成年,呢個問題唔係應該一早諗定點解決架咩?
你老婆係咪一齊住慣以為奉旨有人幫佢湊bb?
我覺得你要做嘅係好好同老婆傾下,兩公婆自己點樣湊番個bb而唔係淨係推個湊b嘅責任去其他人度囉

cathngai    發表於 20-11-23 08:38

男爵府

我覺得你老婆都好過份下,話你媽只顧自己舒服,但個b係你地的,點解個責任去左老人家到?
同埋如果到時要接送,點解一定係你?如果佢返shift就冇辦法。同埋家務不能大家分擔?
既然你地不想接送,又不想做家務,看看可不可以係邊方面慳d,留d錢請工人。

cathngai    發表於 20-11-23 08:38

珍珠宮

yuki... 發表於 20-11-22 21:57
我想好想問問大家,我有類似問題,我同c6都係雙職,呀b比奶奶揍咗1年,我就一直好想自己請工人揍,c6死都唔 ...

問題係你奶奶湊成點先?如果湊得ok梗係奶奶湊好啦

珍珠宮

唔好話你媽咪60幾,我呀媽50幾都湊唔到小朋友,因為體力真係唔容許,女人到左中年有d人身體差真係自己都未必顧得掂。

我覺得你媽媽好好,起碼肯幫你地湊小朋友,只係現實條件唔容許佢日日朝頭早晨早流流過去,到夜晚又走。你兩公婆唔好只顧自己方便自己舒服自己輕鬆,要考慮更多老人家。

唔係要你做媽寶,但起碼都要識得感恩,尊重,錫住自己個呀媽啦!

樓上jm有講,你地兩公婆最好分工合作,流輪接送小朋友送去媽媽到。或者一個負責送,一個負責接。無可能要一個老人家騰黎騰去,而且佢自己都有頭家都要執野整野,無可能一日到黑都係你地到。

cathngai    發表於 20-11-23 08:39

侯爵府

你兩公婆太自私,又要生bb,又要阿麻揍仲多多野講,我係你媽堅心淡

cathngai    發表於 20-11-23 08:40
cathngai    發表於 20-11-23 08:39

首頁

尾頁

跳至