母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

日日飲魚湯,都仲未追到奶,次次最多只有30ml , 家人,醫生, 健康院姑娘都話盡力無都無法, 下星期就要返工了,應該要放棄嗎?

大宅

唔使咁快打定輸數,放鬆啲啦,復工後想增奶量係唔易架,但可以照泵奶,人奶始終都易吸收又有抗體,就好似我咁,我一路KEEP住俾人奶,再補皇家美素,小朋友一樣健康成長。

littlefunpig    發表於 21-1-16 13:31

別墅

照泵人奶,少都俾bb 飲,再補奶粉囉。其實奶粉都唔差, 我都係咁,樓上講果隻都唔差,而家食緊bb都健康既。

littlefunpig    發表於 21-1-16 13:32

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 bearbearlo 的帖子

其實心情放鬆飲多啲水, 飲多啲湯對泵奶都有幫助,唔使咁緊張嘅,如果真係唔夠先補奶粉都唔緊要啦,我當時都係咁補奶粉,小朋友都健康,好少病,我都唔覺得有咩問題吖。

littlefunpig    發表於 21-1-16 13:32

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

千祈唔好放棄,只要一日都仲有人奶,無論多少都盡可能提供比bb,我嗰時都係每日都飲魚湯,就係飯後泵奶,都知道奶量係唔夠,但都會另外補返奶粉,揀既奶粉係同樓上媽媽一樣,貪距淡口同味道近人奶

別墅

減齡達人勳章

KristyLove 發表於 20-11-25 12:08
唔使咁快打定輸數,放鬆啲啦,復工後想增奶量係唔易架,但可以照泵奶,人奶始終都易吸收又有抗體,就好似我 ...

我都係補樓上果隻奶粉俾bb, 再keep住泵奶, 慢慢就會多奶番架喇~

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

盡力而為就可以,不要給自己太多壓力! 我記得當時健康院姑娘提我們要放鬆心情,飲多d水,奶量會慢慢改善!必要時,補奶粉也是不錯的方法。

複式洋房

sylvester123 發表於 20-11-25 13:26

盡力而為就可以,不要給自己太多壓力! 我記得當時健康院姑娘提我們要放鬆心情, ...

我都盡力做啦⋯⋯只係覺得仲未放完產假都已經係咁, 努力左成個月都有,而知道下星期要返工, 返工更加無時間追, 所以先想係咪時候要放棄啫⋯⋯現時我都係照泵,但真係泵到好累,又唔多, 成功感係零。心情已經盡量放鬆了。

littlefunpig    發表於 21-1-16 13:33

大宅

如果已經盡佐力而冇奶都無辦法嘅,唯有補奶粉俾佢呀,我都係一半人奶一半奶粉,同樓上媽媽一樣補呢隻,貪佢味道比較淡似人奶,BB容易接受,特別係依家升級配方加入左a-乳清蛋白,我覺得BB訓得好啲。

littlefunpig    發表於 21-1-16 13:33

男爵府

bearbearlo 發表於 20-11-25 19:11
我都盡力做啦⋯⋯只係覺得仲未放完產假都已經係咁, 努力左成個月都有,而知道下星期要返工, 返工更加無 ...

如果追奶追到心情好差,我覺得放棄都唔係壞事,撇除有無人奶飲,BB會喜歡心情輕鬆鐘意笑嘅媽媽,多過一日到黑唸住自己唔夠奶好灰嘅媽媽呢

複式洋房

uckukuku 發表於 20-11-25 22:10
如果追奶追到心情好差,我覺得放棄都唔係壞事,撇除有無人奶飲,BB會喜歡心情輕鬆鐘意笑嘅媽媽,多過一日 ...

我其實都明白, 只係自己唔甘心..... 聽到你咁講都真係釋懷了很多。 謝謝

littlefunpig    發表於 21-1-16 13:34

複式洋房

uckukuku 發表於 20-11-25 22:10
如果追奶追到心情好差,我覺得放棄都唔係壞事,撇除有無人奶飲,BB會喜歡心情輕鬆鐘意笑嘅媽媽,多過一日 ...

我其實都明白, 只係自己唔甘心..... 聽到你咁講都真係釋懷了很多。 謝謝

大宅

我嗰陣時都擔心㗎,後來放鬆心情,唔夠奶嘅時候就比BB補奶粉, BB都一樣健康每一天都有poopoo,加咗奶粉反而仲長肉添!哈哈

複式洋房

susannang88 發表於 20-11-25 22:53

我嗰陣時都擔心㗎,後來放鬆心情,唔夠奶嘅時候就比BB補奶粉, BB都一樣健康每一 ...

其實bb 現在係全奶粉...... 健康院都話佢追到體重。我其實都唔期望全人奶, 但由明明可以半人奶或一日最少一餐夠佢飲,到全日都唔夠食, 就唔甘心啫⋯⋯我都明白嘅, 所以想盡力追返奶

大宅

bearbearlo 發表於 20-11-23 14:54
日日飲魚湯,都仲未追到奶,次次最多只有30ml , 家人,醫生, 健康院姑娘都話盡力無都無法, 下星期就要返 ...

我第一胎時。產假10個星期期間泵奶未超過30ml,都係補奶粉。但一番工泵奶就泵到120ml, 慢慢上到高峰期200ml. 所以堅持吾好放棄住呀。

littlefunpig    發表於 21-1-16 13:34

複式洋房

YuYu88922 發表於 20-12-14 17:43
我第一胎時。產假10個星期期間泵奶未超過30ml,都係補奶粉。但一番工泵奶就泵到120ml, 慢慢上到高峰期200ml ...

你返工後點樣可以多返奶量?我返左工2星期, 都係每次泵得30ml 以下, 家人見我咁辛苦都話不如放棄....... 我已經日日魚湯, 午餐, 晚餐都飲了

大宅

bearbearlo 發表於 20-12-16 08:04
你返工後點樣可以多返奶量?我返左工2星期, 都係每次泵得30ml 以下, 家人見我咁辛苦都話不如放棄....... ...

覺得係隔既時間耐呱。朝早7點係屋企埋身一次。番工果陣時11點泵一次。下午3點泵一次。果時定時定候規定自己飲成杯水。泵果時帶支水係身隨泵隨飲。真係要飲多水呀。而且我覺得番工輕鬆d。冇咁大壓力。應該都有影響。放鬆心情係皇道。仲有果時凌晨3點多都會起身泵奶。聽好多人講都會有幫助。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊