自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

今次攞咗記者攞嘅料討論
如果只拍咗一年拖,月入得2萬一,
佢覺得要俾十幾萬禮金,比佢預期中多,
仲要同你講價,咁仲考唔考慮嫁比佢?
定還是同父母講,叫佢地收少D禮金?

https://skypost.ulifestyle.com.h ... D%E6%95%B8%E3%80%91

結婚本來屬人生喜事,惟男女家因禮金及酒席問題而不快屢聽不鮮。一位準備與女友結婚的男網民表示,雙方最近商討婚事,女家卻要求禮金高達16.8萬元,較預期金額高出兩至三倍,令他大吃一驚,嘗試與女友「議價」時,卻被批評無誠意,又指家鄉禮金30萬起跳。有本地機構去年曾訪問逾千位新人,公布本港去年禮金中位數。

該名男網民昨日(23日)在「連登討論區」以「結婚要俾(畀)女家禮金十六萬,正唔正常?」為題發帖,稱早前向拍拖一年的女友求婚,雙方家長亦打算見面商討婚禮細節;然而在見面前,女友向事主預告,未來外父外母開價禮金16.8萬元,令事主聽罷內心「打咗個突」。他指自己月入約2.1萬元,原本打算取「意頭」,給予女家38,888元或68,888元禮金,惟女家要求金額遠比預期高。他將狀況如實告知女友,卻未獲女友體諒,

「同女朋友講咗,佢話食飯取消,叫我同父母傾吓先,話我無誠意傾,佢話點同佢父母交代」。
事主女友又稱,16.8萬元禮金在其家鄉已算小數目,指當地禮金至少30萬至50萬起跳,金額之高令事主感震驚,並向網民問道:「其實係咪我唔啱?」
網民批開價太高似「賣女」
帖文引起網民熱議,不少網民都指女家開價太高,行為有如「賣女」、「16萬同搶冇分別」 ,又稱女家父母「離晒地」,甚至建議事主暫緩婚事;有網民指出禮金金額一般為38,888元、68,888元或88,888元,認為女家開價不正常。另有網民指,事主可答應對方要求,但要先表明婚後的生活質素有機會因此受影響:

「同佢講,無問題嘅,不過可能要問銀行借,結完婚住返老母屋企住,就算租屋可能租細啲,傢俬買二手,少啲出街食,出街都係食茶餐廳。」
亦有稱聲是過來人的網民指出,各地方風俗各異故禮金金額也不同,稱當年全憑個人努力儲錢結婚,「我當年畀咗22萬,仲要零回禮,淨畀22萬,一樣係公屋仔,無父幹,人工多你少少,好彩自己儲到,所以唔靠父母自己搞得到」。

2019年禮金中位數為5萬元

本地結婚資訊媒體「生活易」曾於去年8月至9月,訪問約1,300位於2019至2021年間結婚之新人,了解其婚禮總開支及消費模式。根據調查,他們的禮金中位數為5萬元,雖然有近45%女士認為「新人自行決定」禮金數目便可,但有57%男士則認為需要「迎合女方父母要求」而決定禮金金額,其次才會「與雙方父母商議」(41%);反映大部份男士傾向尊重雙方父母意願,從而決定禮金數目。

子爵府

正常個男搵二萬唔應該要求十幾萬禮金。個男嘅好後生?如果只係錢嘅問題而女方又搵到,可以攞中間位。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

娶唔起,繼續拍拖算數

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我見香討個邊有出貼,而家剷左

男爵府

未結就有錢銀問題, 都係唔好結!
另外所謂的鄉下禮金30萬起跳, 咁女方都要出嫁妝,
如金器, 傢俬電器, 仲有車...

ada0707    發表於 20-11-26 09:32

珍珠宮

sukkiu 發表於 20-11-25 14:38
係, 跌吉開POST,引起好大回響

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

有幾多陪嫁先?
香港地真係好少賣女
陪嫁嫁妝、首期都係有
如果要16.8萬禮金,陪嫁都應該唔少

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sukkiu 發表於 20-11-25 14:38
我覺得好怪,講女友係香港人.但香港人唔會咁出,大家都係普通人,應該來港一段時間新移民.

伯爵府

sukkiu 發表於 20-11-25 14:45
我覺得好怪,講女友係香港人.但香港人唔會咁出,大家都係普通人,應該來港一段時間新移民.
...

係la, 香港人點會話鄉下乜鄉下物

Astra00    發表於 20-11-25 22:06
BBG1    發表於 20-11-25 15:12
goldpiglet    發表於 20-11-25 15:05

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實禮金擺酒錢應該邊個比?呢D野唔系應該男女雙方自己搞掂佢?第時我個仔要結婚我真系唔覺得我有義務要比錢出黎,而家又唔系以前女方結左婚就一直起男家唔再出黎,如果我系個女仔,大家結婚點解要個男仔比一大舊錢自己阿媽?

水晶宮

大陸妹..開天價.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

其實係咪女方根本唔想嫁住,但個男仔又攪埋d surprise求婚派對咁,無寧兩可下先答應,隨後比番個難題暫緩婚事?

想嫁嘅,又明知男友咩底細,理應唔會話要同父母交代吧,16萬8又唔係名門要求,有咁乖乖就算想嫁都唔敢逆父母意?

侯爵府

yuyueng 發表於 20-11-25 14:48
其實禮金擺酒錢應該邊個比?呢D野唔系應該男女雙方自己搞掂佢?第時我個仔要結婚我真系唔覺得我有義務要比 ...
同意,真係賣女咩..
我覺得正常應該全部係都新人俾
禮金都應該係個男人出,唔應該係男家出

象牙宮

2024年龍年勳章

紅酒 發表於 20-11-25 14:27
今次攞咗記者攞嘅料討論

抄自香討.

伯爵府

Xmas吸收勳章

今次攞咗記者攞嘅料討論

都係嗰句,賣女咩?!明知知女婿搵得唔多就唔好咁大想頭,明事理嘅父母會係咁意收少少當意頭啦

侯爵府

當年3.8萬.. 好平

水晶宮

回覆樓主:

福建的禮金同嫁妝真係好高

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

mandy108 發表於 20-11-25 14:37
娶唔起,繼續拍拖算數

拍多幾年,可能掉番轉個女嘅要貼大床嫁,除非中途另外搵到金龜婿,否則年華老去,冇議價條件。

水晶宮

回覆樓主:

我識個男仔月入3 萬,女家要求20萬禮金
最後都有結婚,不過有D 怨言,而家都唔係好恩愛

公爵府

今次攞咗記者攞嘅料討論

梗係唔好結啦!唔散嘅拖多幾年,隨時半價都唔駛就肯結。

首頁

尾頁

跳至