少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大宅

回覆 Rich5 的帖子

唔好諗教唔教到啦, 遲教好過無教!
不過佢其實係真係自私還是無同理心? 即係你以為佢係因為自私所以唔即時分比你食, 還是因為佢唔知你都好肚餓所以覺得佢食完先你食? 而且真係肚餓的話點會只係要求一粒?你覺得正常人見到其他人成晚無食飯一定知佢肚餓啦, 但係有些人的確係唔會知, 或者無諗過你因為太肚餓而好需要即刻食嘢.

不論係自私還是缺乏同理心, 都係應該教的, 唔好等佢第時大個覺得同人相處唔到時先話佢.

男爵府

回覆樓主:

呢個年紀好多都係咁
唔係唔知,係蝦錫自己既人

大宅

Rich5 發表於 20-11-26 00:57
小學生時唔覺,再大些到中三,越嚟越覺得她從不關心家人,例如爸媽一向很錫她,但有次因工作太忙,我冇吃晚 ...

點解要比佢食先?不可以一齊食嗎?

別墅

其實佢唔係自私人呀我覺得, 佢係未識關心父母之嘛,
因為由細到大, 都係父母比佢十足既關心同照顧,
佢唔需要特別照顧自己, 更加唔識照顧人, 呢D 係小朋友轉大人既一個關口
你可以同佢傾呀, 話佢知大個嘞, 要照顧埋別人的感受,
好多小朋友都係咁架啦, 由其現在的小朋友,
根本唔識照顧自己, 更何況要佢照顧別人呢?
比多點時間, 慢慢引導佢啦 !! 佢其實冇問題架, 係未知道自己要點做之嘛~~
媽媽加油 !! 唔好灰心

公爵府

2024勳章

小學生時唔覺,再大些到中三,越嚟越覺得她從不關心家人,例如爸媽一向很錫她,但有次因工作太忙,我冇吃晚 ...

其實你唔應該讓佢先食

公爵府

個女係你跟大的,你冇教佢咩

男爵府

katherine.k 發表於 20-12-13 12:38
個女係你跟大的,你冇教佢咩

有好多人唔係教佢就聽既,如果個個教完就識做/肯做,咁個個都係博士,世界就無監獄啦。

其實呢道都係父母大家取暖,互相鼓勵,交流下心得既地方,有時又唔洗咁mean既。

男爵府

回覆樓主:

樓主,我覺得佢地呢個年紀係咁,唔好用訓話,佢地唔會入耳

試下下次同佢講:喂,分d黎食好喎,咁獨食,肥死你呀。。(笑下)
睇下佢咩反應,如果佢無反應,你下次有好野食就唔洗預佢

別墅

應該—開始就分開2份,每人—份,各自各吃自己果份。現在這個比佢吃先的習慣,已變成她的理所當然,自然不用理會其他人。

別墅

2Pinkyin 發表於 20-12-18 12:01

應該—開始就分開2份,每人—份,各自各吃自己果份。現在這個比佢吃先的習慣,已變成她 ...

講的冇錯!唔好比距習慣咁樣食剩先比你,一喺一起食,一喺分2份
幸福其實好簡單

公爵府

3btsoi 發表於 20-12-13 16:23
有好多人唔係教佢就聽既,如果個個教完就識做/肯做,咁個個都係博士,世界就無監獄啦。

其實呢道都係父母 ...

絶對同意! 言教和身教都重要,但並唔係個個都咁受教,如果係就個個做左聖人,世界就完美了。
每個人都係獨立個體,有自由意志,有自己思想和價值觀,唔係一按掣輸入就按你指示做嘢。

好多成人都無同理心,何況係小朋友,要子女品格好,只能用無比的忍耐和無限的愛心,總會有改變和希望的,不要放棄!

複式洋房

我諗可能佢唔識表達關心姐,未必係自私😟

首頁

尾頁

跳至