家庭理財

跳至
[家庭理財] 3800點睇

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

3800近來升幅多,大家點睇?好唔好入貨?

大宅

黃金b 發表於 20-11-30 22:58

3800我$2以上蟹貨仲係到,淒涼

大宅

2021勳章

heilylaw 發表於 20-12-2 00:16
3800我$2以上蟹貨仲係到,淒涼

我見由低位升上來,三幾倍升幅

男爵府

黃金b 發表於 20-11-30 22:58

我都想知

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

搏升到$1, 還是去返$0.6X ,走邊面機會大

男爵府

2021勳章

syyysc 發表於 20-12-2 12:42
搏升到$1, 還是去返$0.6X ,走邊面機會大
今日收市價0點88,如果你用呢個價去搏1蚊,升幅係13%。

不過你睇下幅圖,就用11月1日開始睇起,係一支箭由0點35扯左上去0點9,一個月既升幅係260%,係可能再升,但如果搏唔到就變成係跳崖,冇咩可能會出現橫行(再有其他事情出現另計),有冇值搏率就要自己衡量,好處係近月成交量夠,波幅亦夠,每郁一格就有超過1%上落,屬可炒之材。

此股蟹貨重重,印象中我好似4,5蚊都有交易過,要一路向上炒,難度就如突破黃金12宮。用錢去量化再解釋番件事,即係由開始炒果時,每日幾千萬就夠,之後因為股價和市值增加,每日要炒上去既成本就會大左,呢幾日已經炒到每日成交接近10億。如果真係要咁樣炒上去,就要每日用錢去托住(因為唔係成個版塊去炒,例如市值比佢大好多既信義光能,都冇跟炒),冇錢就只可以拋番D貨出黎,然後先有錢再買。按照最近2次’震倉’經驗,第一次係由0點4幾,沽到去0點3左右就完成,跌幅大約係3成。第2次係上星期五,0點8幾沽到落0點59收市,跌幅都係大約3成。今日收市價係0點88,高位係0點98,如果純計死數,可能就係0點69!

PS:你講果陣,股價應該係93至96左右,你咁都想搏去到1蚊?定係你會夠膽過夜?

子爵府

2021勳章

ar_mak 發表於 20-12-2 17:22

不過你睇下幅圖,就用11月1日開始睇起, ...

一個很好的分析給樓主。

男爵府

2021勳章

syyysc 發表於 20-12-2 20:03
一個很好的分析給樓主。
就算分析再好,都唔能夠當飯食,話唔定聽日開市就穿一蚊比你睇,你咪呻笨點解尾市唔撈佢囉~

不過上落大就肯定係事實,夠自信既不妨落場玩下。

侯爵府

2021勳章

上年我0.58入,一直坐到今個月,11月頭0.37再溝,0.41放,之後0.61放埋58果d,因為上落太大,又坐左年幾,如果今日唔放係最少賺幾萬
上星期0.68入左,升左2日冇放,就一直跌,星期五跌到0.6,到星期一早上已經升返,set左0.69就放

命水就係咁,每次貪就跌,唔貪就升
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

大宅

2021勳章

ar_mak 發表於 20-12-2 17:22

不過你睇下幅圖,就用11月1日開始睇起, ...

好清楚

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊