論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我而家出5千蚊佢,佢住菲律賓好遠地方,要係馬尼拉坐內陸機,
睇見佢D 屋, 比大陸仲山區.

5千蚊, 等於佢地幾多個月人工>?

寶石宮

2023年兔年勳章

李露眉 發表於 20-12-2 10:24

海外打工可能多山區幾倍人工
最低日薪PHP282 → 月薪~HKD1.2k
(HKD/PHP 6.20)

https://nwpc.dole.gov.ph/stats/current-statistics-on-wages/

WHAT IS THE HIGHEST DAILY NOMINAL WAGE RATE IN THE COUNTRY TODAY?
THE LOWEST? (As of November 2020)
For Non-Agriculture Workers:
Highest rate is ₱537.00 (NCR)
Lowest rate is ₱282.00 (Region I)

For Agriculture Workers:
Highest rate is ₱500.00 (NCR Plantation and Non-plantation)
Lowest rate is ₱294.00 (Region IV-B Plantation) and ₱282.00 (Region I Non-Plantation)

For workers in Retail/Service Establishments employing not more than 10:
Highest rate is ₱500.00 (NCR)
Lowest rate is ₱295.00 (VIII)

珊瑚宮

分分钟工都無得打
極赤貧
玩具萬歲!

水晶宮

Poyau 發表於 20-12-2 11:24
海外打工可能多山區幾倍人工
最低日薪PHP282 → 月薪~HKD1.2k
(HKD/PHP 6.20)

即係千幾蚊月薪?

珊瑚宮

馬尼拉打份工或者會有好D D人工
一般鄉间無乜工做架
玩具萬歲!

男爵府

一隻甩左塗層會食到致癌既鑊佢地都話唔好掉要寄返家鄉,你可以想像下。
我BB 啲舊奶咀,一條頭帶(初生戴三兩次嗰啲),淘寶殘鞋,全部都可以接手話要用黎寄返家鄉,難以想像
我話俾你冇問題,唔好keep 喺我屋企範圍內。

水晶宮

honeybid2 發表於 20-12-2 15:39
一隻甩左塗層會食到致癌既鑊佢地都話唔好掉要寄返家鄉,你可以想像下。
我BB 啲舊奶咀,一條頭帶(初生戴 ...

我個都係,有漬衫都要
所以我想知有幾窮

男爵府

李露眉 發表於 20-12-2 15:43
我個都係,有漬衫都要
所以我想知有幾窮

而家我同老公掉垃圾好似做賊咁 有啲真係唔想佢地keep(例如我今日要掉廿個舊衣架)要搵個袋裝住然後自己攞落垃圾房。俾工人見到又話要keep,真係噴血。

大宅

我問過之前個菲,佢老公做司機太約千零蚊港幣一個月,但係疫程下成日冇工開,佢又係咩舊嘢都要,後期直頭貪心到成日偷走我屋企啲衫,好耐都唔拎出嚟用嘅廚具,日用品,罐頭,嘢食,忍冇可忍下炒咗佢,佢第一次嚟香港做
都完唔到約

侯爵府

鄉下地方d屋唔會好靚,姐姐話地震打風起咁靚冇用……佢地好多係一個人出黎搵錢要養成屋人

珊瑚宮

亞菲乜都偷
玩具萬歲!

侯爵府

菲唔知,我個印話而家一個月人工等於佢家鄉3至4個月人工

水晶宮

nicolepo 發表於 20-12-2 19:15
我問過之前個菲,佢老公做司機太約千零蚊港幣一個月,但係疫程下成日冇工開,佢又係咩舊嘢都要,後期直頭貪 ...

拎翻菲賣定香港賣?

大宅

回覆樓主:

我問過我姐姐,佢香港人工係佢菲律賓老公人工的3倍,而且佢哋有年齡歧視,30歲後在菲律賓很難找到工作,屋企無儲蓄,真係月月清。

姐姐會接收我哋所有舊衫、書、鞋及雜物

大宅

李露眉 發表於 20-12-2 20:37
拎翻菲賣定香港賣?

我估日用品係香港賣,有啲罐頭嘢食就寄返菲律賓比屋企人食,佢係我到做咗年幾,我已經比咗3大箱嘢比佢寄返去,不過後期發現佢偷嘢,比咗幾次機會佢都唔改,炒咗佢!次次放假都偷嘢走,太貪心啦!

子爵府

honeybid2 發表於 20-12-2 16:10
而家我同老公掉垃圾好似做賊咁 有啲真係唔想佢地keep(例如我今日要掉廿個舊衣架)要搵個袋裝 ...

X2, 甩咗色既衫又要.....比佢冇所謂,但唔好keep 起我屋企,叫極都唔肯寄走,所以我地都係等佢放假先掉嘢

伯爵府

我從唔會俾二手嘢工人,因為俾佢咪一樣阻住晒我地方。

大宅

3年前聽過馬尼拉老師都係搵2k港幣一個月

大宅

我姐姐話半年

侯爵府

我之前個姐姐話佢老公係馬尼拉一個月有5千港元,算係好搵到錢,所以唔係冇錢先來打工,不過我見過佢間屋,好似爛屋,但見佢使費係好豪下。反而其他姐姐係鄉下,睇相d屋勁大又新。

首頁

尾頁

跳至