自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

諗唔點,聽吓大家意見。
有一半資金,一半做按揭,基本上如出租租金可 cover 供樓錢同什費,但未必有錢袋,咁去唔去馬好?

我自己諗好似唔駛自己攞錢出嚟,若干年後就有層樓,都好似可以 go ahead!

伯爵府

BK Milk勳章

那要看你想買的樓有無投資價值,投資價值高的,租金絕對可以cover每月供款。如租金回報連3%都無,我是不會買

大宅

kyk 發表於 20-12-5 02:17
諗唔點,聽吓大家意見。
有一半資金,一半做按揭,基本上如出租租金可 cover 供樓錢同什費,但未必有錢袋, ...

要考慮埋稅項,同埋萬一租金下調要貼錢供的風險

侯爵府

appledai 發表於 20-12-5 04:01
那要看你想買的樓有無投資價值,投資價值高的,租金絕對可以cover每月供款。如租金回報連3%都無,我是不會 ...

請教租金回報點計?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

諗唔點,聽吓大家意見。
有一半資金,一半做按揭,基本上如出租租金可 cover 供樓錢同什費,但未必有錢袋, ...

樓市向上或平穩,就可以咁計,但如果向下,你要有心理準備,無人租或比人壓租,咁就有機會每個月都要補錢落去先得。而且全新樓先可以咁想,因為3年樓已經會廁所水箱漏水要整,水去塞左,電器壞,大大小小既維修要你比錢,仲有每幾手約就要油牆翻新,租客換人要比中介人費用,全部都係錢。

珍珠宮

買樓咁長遠的投資,預計唔到咁多。我會選擇簡單諗,就算租唔出空置我都供得起,無大壓力,去馬。

Astra00    發表於 20-12-5 14:14

伯爵府

諗唔點,聽吓大家意見。

唔駛諗,梗係去馬啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

0q.cathy 發表於 20-12-5 09:22
樓市向上或平穩,就可以咁計,但如果向下,你要有心理準備,無人租或比人壓租,咁就有機會每個月都要補錢 ...

全新樓唔駛諗喇! 淨係管理費都幾千蚊
放下自在

大宅

諗唔點,聽吓大家意見。

買得過,長收租也賺

子爵府

虎到金來勳章

諗唔點,聽吓大家意見。

1) 買完樓, 仲有幾多錢? 層樓唔會長期有人租, 無人租, 你既流動資金可頂到供樓幾多個月?

2) 租金可 cover 供樓同雜費。雜費包咩? 管理費年年加, 但租金應該難年年加。如果大廈要維修或屋內傢電要換維修, 能cover?

3) 租金8折後,扣按揭利息同差餉,要交 15%物業稅。

珍珠宮

諗唔點,聽吓大家意見。
大前題係你要睇好之後嘅樓市先值得諗,多數人買樓收租唔係志在收返嚟嘅租夠唔夠供樓,望要係想賺樓價嘅升值

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 20-12-5 10:08
全新樓唔駛諗喇! 淨係管理費都幾千蚊

咁樓主比左一半樓價,供樓就無咁貴,就算幾千管理費,都可以cover到。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

15%非首置稅計咗未?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

如果唔買樓出租的話,資金有更好的用途嗎?

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

諗唔點,聽吓大家意見。

要睇下買咩樓,睇埋維修同管理,如果無大問題,可以go,樓市整體需求無下跌。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

諗唔點,聽吓大家意見。
按銀行一般都唔可以出租,是否?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

20150618bb 發表於 20-12-5 12:01
按銀行一般都唔可以出租,是否?

可以, 不過利息同高d
放下自在

伯爵府

若干年即係幾多年?

首頁

尾頁

跳至