論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都明白到姐姐可能要做家務同埋睇小朋友力氣係好大,但係我屋企嗰個除咗日頭湊小朋友(new born)
每日朝頭早吸塵拖地同埋洗廁所, 兼打掃之外,其實都唔太多嘢做。
但係佢居然可以每一日中午同晚飯食我三碗飯+2餸一湯。

係咪正常㗎?

大宅

apple510 發表於 20-12-8 13:13
我都明白到姐姐可能要做家務同埋睇小朋友力氣係好大,但係我屋企嗰個除咗日頭湊小朋友(new born)
每日朝 ...

三碗飯太驚人!食窮你!佢如果真係咁刷得,都要比佢食飽!
我之前個姐姐好挑剔,雪藏野唔食,公仔麵黑臉,隔夜餸倒曬!好識食!食唔夠會黑臉!佢生得細細粒,但食量都勁!

珊瑚宮

2餐食3碗飯吾算過份
2餐共2碗餸加一碗湯又吾算過份

如一餐3碗飯就誇張

玩具萬歲!

珊瑚宮

如係第一次從好窮家鄉来打工
好快110磅变160磅
食得仲多

玩具萬歲!

男爵府

回覆樓主:

自從我無用工人後,屋企包米食得慢好多

水晶宮

回覆樓主:

我用過三個工人, 個個工人來了一排之後都話要食少d、減肥喎。

大宅

佢嚟咗兩個禮拜食咗我2kg飯,重未計有時晏晝我會抄麵食。
尋曰我煮咗三碗飯兩餸比佢,同佢講留埋聽日lunch,佢竟然食咗半碗飯加全部餸,話D餸好好食,咁我問佢你聽曰lunch 食乜,佢話白飯加汁。
但係原來佢自己同自己加料,無問過我就自己係雪櫃到落我D嘢嚟食,難怪之得佢食得咁鬼鬼鼠鼠😡😡😡😡

大宅

回覆 叻人 的帖子

咁咪食窮你?
後尾點呀?

大宅

回覆 birdbird 的帖子

我嗰個都肥咗好多,好食好住,又無乜嘢做。其實有時我覺得我係到服侍埋佢咁,一日到剩係識得抱住個bb 乜都無做。

大宅

apple510 發表於 20-12-8 21:28
佢嚟咗兩個禮拜食咗我2kg飯,重未計有時晏晝我會抄麵食。
尋曰我煮咗三碗飯兩餸比佢,同佢講留埋聽日lunch, ...
重申,其實佢唔夠可以同我講,但係佢問過我就係雪櫃到攞嘢食好似佢自己屋企咁樣。
我覺得有D唔啱。

大宅

回覆 Yan010408 的帖子

我哋之前半年都食唔到2kg米,佢同我兩個禮拜掃灑。

大宅

2023年兔年勳章

apple510 發表於 20-12-8 21:37
回覆 Yan010408 的帖子

我哋之前半年都食唔到2kg米,佢同我兩個禮拜掃灑。

如果佢真係咁大食既話,不如你比 food allowance 佢。咁你就唔使包佢三餐。一了百了。

大宅

回覆 sakura888 的帖子

我都有諗過但係個疫情咁樣我又唔想佢成日出街,因為驚佢係又話要出去買嘢食,係到磨時間,最驚就係萬一一覺唔覺意感染到嘢埋亞b就唔好啦。

大宅

回覆 fitfish 的帖子

佢係,兩餐3碗飯,兩餸一湯。

水晶宮

apple510 發表於 20-12-8 22:20
回覆 fitfish 的帖子

佢係,兩餐3碗飯,兩餸一湯。

其實工人兩餐食三碗飯又唔算多, 好多男仔發育時期唔止呢個食量.

大宅

我工人都好大食,一餐食2碗飯都得,平時又係坐係到多過做野,真係食窮我地,我平時中午煮個麵,佢自己就煮下牛扒,食得仲好過我

大宅

mnhk 發表於 20-12-8 22:46
我工人都好大食,一餐食2碗飯都得,平時又係坐係到多過做野,真係食窮我地,我平時中午煮個麵,佢自己就煮 ...

咁誇張! 不過我都認同真係食窮我呀!

所以我而家煮埋同埋預埋份量俾佢,佢自己識得檢點啲。再唔係我會同佢講㗎啦。

大宅

2023年兔年勳章

apple510 發表於 20-12-8 22:17
回覆 sakura888 的帖子

我都有諗過但係個疫情咁樣我又唔想佢成日出街,因為驚佢係又話要出去買嘢食,係到 ...

我兩個工人都係 food allowance。佢地會喺平時買餸既時候買埋佢地既野食,或者放假嗰日買。我地唔會特登比多左時間佢地出去買。for 你參考。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我家工人用大SIZE飯碗食飯,每餐我比大半碗飯1碗半餸

大宅

sakura888 發表於 20-12-8 23:25

我兩個工人都係 food allowance。佢地會喺平時買餸既時候 ...

唔該你呀
不過因為而家疫情大部份時間都係我去買餸,
佢係屋企湊B, 因為始終佢都係新,加埋佢而家咁樣做
我唔係好敢俾錢佢過手, 唔知佢會唔會打斧頭。

首頁

尾頁

跳至