夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

大家好, 篇文可能會有D長

我結左婚1年, 有個6個月既女, 我同我老婆係因為有左而結婚既 (當時識左幾個月).

講少少我老婆背景先, 佢係獨生女, 開頭同佢一齊已經知佢好大洗, 15K人工月月清, 成日掛住買名牌同化妝品, 出街所有洗費我出唔在講, 經常都會叫我送呢樣送個樣(唔貴唔要)又成日要去旅行.而我就普通打工仔, 月薪25K.

到一齊左幾個月, 佢驗到有BB, 我同佢講我會同佢結婚, 然後同佢講做左人地阿媽之後唔可以好似以前咁洗錢法, 佢都OK, 到BB出左世, 佢份工已經Quit左, 我1個人負責開支, 頭2個月佢都好乖, 第但3個月開始帶阿女出街就開fing 錢, 不停比我睇D 名牌袋, 話人地老公會送比老婆, 日日睇youtueb, 話人地幾好住大屋又有工人. 話做窮人真係慘之類.

我月頭比佢D家用 ($1萬), 月中未夠已經洗晒, 成日罵, 人地某某youtuber 點樣做幸福少奶奶, 佢又唔肯出返黎做野, 好多家務又唔做, 成日係等我返去我做. 到左呢個月話我唔發奮搵多D錢比怇, 話我廢人之類.

我話佢就發晒爛炸話離婚搵個有錢佬, 但我就為左個女係個完整家庭成長, 所以經常忍氣吞聲. 個女對我好重要.

其實係唔係應該離婚? 大家可唔可以比D 意見 THX

男爵府

回覆樓主:

一萬家用係包d咩?如果佢真係接受唔到咪離,不過可能少左見個女

男爵府

首先,個女點安排先?

男爵府

你人工咁少佢都夠膽做ftm,好唔實際,25 k三個人基本使用都好抆水,仲要買名牌?佢一開始知唔知你經濟狀況?係咪你追佢時為咗追到佢盡量供應,佢其實唔係幾了解你經濟狀況?你太太幾歲?

大宅

佢出到口話想搵有錢佬咪叫佢搵,咁既說話都講得出,都睇唔出佢有幾愛你。
但你要諗離婚後小朋友點安排,跟邊個,仲有可能要比贍養費等

伯爵府

回覆樓主:

25k,10k家用,你地住邊?剩低15k夠交租嗎?

男爵府

睇咗咁大段字,只知你地為BB結婚,你好緊張個女,但睇唔出你有幾愛老婆,睇唔出你老婆愛唔愛你,可以肯定係佢愛錢並且嫌棄你,佢要嗰啲生活係你人工變四倍再俾哂佢都一樣可以嫌

完整家庭唔係有個人係度就ok,阿媽日日同個女講:你老豆無錢,好廢,係垃圾
你問下自己忍完得到啲乜

大宅

如果有條件嘅佢自己做咗YouTuber啦 仲話搵有錢佬, 又一有公主病冇公主命實例

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

炭治郎 發表於 20-12-10 17:13

我結左婚1年, 有個6個月既女, 我同我老婆係因為有左而結婚既 (當時識左幾個月).

你覺得佢講離婚係想嚇你定係認真?
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

當初識幾個月佢有咗就拍心口話結婚已經係好魯莽,幼稚同不負責任嘅做法。

伯爵府

你愛唔愛佢?你覺得佢愛唔愛你?
你自己留番每月開支,之後成份糧比哂佢,租呀,水電由佢去交,駛突左就去借,睇佢仲敢唔敢駛突
如果仲敢,愛與唔愛都建議你…………

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

確定個女真係你骨肉?

水晶宮

回覆樓主:

佢其實知唔知你揾咁少?
25k 點樣可以住大屋請工人去旅行買名牌?一個袋都超過你一個月糧啦...
老實我會離婚
呢D 女人,就算你揾250k 都係一樣

複式洋房

你離婚好啦!因老婆唔識為人諗。將來小朋友$用得仲多。讀書,興趣班,未來幼稚園一返學啲$用得好快。·

大宅

crystal媽咪 發表於 20-12-10 20:18
你覺得佢講離婚係想嚇你定係認真?

騎牛搵馬 係未遇到je

子爵府

死囉!睇情況將來你囡囡返幼稚園、揀小學時,你老婆會否要讀國際學校?佢崇尚名牌,以後你的日子會如何呢?

識得咁短時間就因有咗而結婚,不睇好!佢志在錢多過為頭家,大家都不是朝同一目標而一起,早離早好,放生大家,以免將來日嘈夜嘈,個囡重慘!

大宅

好心你未認清女方就唔好中出啦
唔離婚又家嘈屋閉
離婚又害個女變單親.

茶類愛好者    發表於 20-12-11 15:46

珍珠宮

1萬家用其實真係好少,好快洗曬

但咁窮佢仲買名牌袋,攀比心態沒完沒了

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

有錢人係咪實喉佢先?叫佢出去揾吓囉。
好食懶飛,唔捱得窮,遲早都係走。

男爵府

佢遲早會走,只係未遇到!

首頁

尾頁

跳至