3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

cacahonmama 發表於 20-12-29 15:41
回覆 acmac 的帖子

我2個仔都跟緊MS CELINE既PHONICS課程呀!!

2歲。。。

大宅

我比我仔2歲時玩嗰套fingxr phonics (自己Google), 並且讀緊私幼k1,依家成日最中意自己搵D未見過嘅英文字來讀,真係讀得ok架喎
唔明點解依家學phonics 比人包裝到識拼讀就等於識睇書?識「讀出來」同睇得明內容係兩回事喎。

大宅

bikat 發表於 22-7-6 01:17
我比我仔2歲時玩嗰套fingxr phonics (自己Google), 並且讀緊私幼k1,依家成日最中意自己搵D未見過嘅英文字 ...

其實phonics喺外國啲小朋友真係學完就會識睇書同明白,香港的話要視乎返個小朋友本身嘅英文程度,如果係好嘅真係可以做到k2-k3左右就識自行閱讀圖書及可以理解內容。如果小朋友英文本來冇底,咁學完最多只係知道個字點讀

複式洋房

gwen_007 發表於 21-11-2 17:12
我之前都買咗一個類似的教我小朋友英文拼音,平好多 (HKD 6XX),只有教材同 video,佢主要係教家長發音,再 ...
想知,可否pm🙏🏽

洋房

我之前都買咗一個類似的教我小朋友英文拼音,平好多 (HKD 6XX),只有教材同 video,佢主要係教家長發音,再 ...

求推介

複式洋房

回覆 gwen_007 的帖子

求可以PM 推薦

大宅

cacahonmama 發表於 20-12-29 15:41
回覆 acmac 的帖子

我2個仔都跟緊MS CELINE既PHONICS課程呀!!

我完全覺得你係打手,講啲嘢唔合邏輯!首先個大仔又點會8堂由文盲變識自己睇書呀?講出嚟都得啖笑!細仔仲誇張,兩歲連講嘢都成問題嘅年紀都可以blending,你的小朋友一定係智商好高啦,都叻到唔合常理,唔洗出去俾錢人教啦!仲要係咁踩其他公司

伯爵府

Kat00Kat 發表於 22-11-13 00:41
我完全覺得你係打手,講啲嘢唔合邏輯!首先個大仔又點會8堂由文盲變識自己睇書呀?講出嚟都得啖笑!細仔仲 ...

唔識真係比佢嚇死,識就笑死

男爵府

畀面勳章

Kat00Kat 發表於 22-11-13 00:41
我完全覺得你係打手,講啲嘢唔合邏輯!首先個大仔又點會8堂由文盲變識自己睇書呀?講出嚟都得啖笑!細仔仲 ...

Click入佢個account睇已經知道咩事

大宅

Kat00Kat 發表於 22-8-4 13:17
其實phonics喺外國啲小朋友真係學完就會識睇書同明白,香港的話要視乎返個小朋友本身嘅英文程度,如果係好 ...

同意丫。就算小朋友識拼讀到個詞語點發音,讀到出黎都唔知點解點用。學語言仍然係跟返聽說讀寫咁係最好。btw我女學Phonics都學左2年多d.老師係1對1上門教,初時我都覺得無用,因為我女一路都唔識blending。但上左小學後,突然就叮一聲,之前老師講既教既,係突然間全部用得返哂出黎。老師都講過每個小朋友既叮一聲,有人快有人慢。打好基礎更重要。

大宅

fibe0313 發表於 22-11-20 22:11
同意丫。就算小朋友識拼讀到個詞語點發音,讀到出黎都唔知點解點用。學語言仍然係跟返聽說讀寫咁係最好。b ...

上門一對一你好捨得呀一聽就知好貴不過最緊要有效,

複式洋房

可PM 嗎?感謝!

大宅

Kat00Kat 發表於 22-11-20 22:17
上門一對一你好捨得呀一聽就知好貴不過最緊要有效,
...

咁又意外地平喎。老師2年幾前收我150/1小時,一直無加過。不過老師一開始係教我女短音,長音點發之外,係重點訓練左我女點聽先,唔係坊間咁樣,一開始就學blending. 中間我都疑惑過,問老師,佢話訓練左聽音先,對升小一默書幫助大d.咁事實又係,宜家默書唔洗勞氣。丫女只要知個字點拆,就識串返出黎。但宜家有d字仲要我幫佢手切開佢,教佢分拆,但已經經鬆好多了。

複式洋房

可唔可以pm,想知,thanks(emoji)(emoji)

別墅

可以pm資料俾我嗎?

大宅

回覆樓主:

握錢萬幾蚊一個course 仲要自學,仲要家長用時間,家長d 時間係好珍貴,唔做呢樣野可做第二樣野,大把野要教,大把親子活動要講,唔一定用時間去教phoncis, 仲要唔知自己可以學到幾多,同學得正唔正確,仲要教時要完全冇記錯任何野。如出去上phoncis, 300 蚊個鍾,萬5 蚊都有50 小時,上足一年,教嘅係鬼佬。鬼佬條脷嘅音,點都好過港式家長嘛,如家長自己又有abc 嘅脷,咁都唔洗俾錢人買phonics video 啦。同埋at least 小朋友一錯時,鬼佬係即聽到,即時指出。家長唔係個個都一定學得咁咁叻,耳亦咁靈,少少唔啱音都即聽得出。當去babington 上堂,一年都由0 開始上到red ditty 啦,仲要鬼佬face to face教

別墅

想了解 謝謝

複式洋房

想問問仲有冇得買?請PM, 謝謝。

別墅

可以pm嗎?

複式洋房

請問可以PM 資料嗎 ? 謝謝你!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊