6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb依家八個半月大
朝早 6點食一次奶 餵210
最近食唔哂食 110之後小睡
10點/10點半 食粥仔 之後小睡
2點半 一次奶 210 多數食180/食哂
然後又小睡
5點加固食粥仔
7點洗頭沖涼食奶240訓覺

bb依家9.95kg
唔知係咪粥仔都係唔夠飽
半夜 2點幾 3點 就要食150奶
有試過暗番 唔肯訓
有試過比少啲 又係唔肯食
一食夠150 就即刻訓著

係咪我邊度出錯?
點解重要食夜奶既 想改善下啊!
希望大家指點下

男爵府

nicolak 發表於 20-12-15 01:51
bb依家八個半月大
朝早 6點食一次奶 餵210
最近食唔哂食 110之後小睡

你應該係漏左一餐11pm左右既dreamfeed 補奶。因為BB 8-9個月前既胃容量係不足以撐12個鐘不吃不喝,所以其實應該11pm左右主動加一餐dreamfeed 瞓住食,等佢唔會飲夜奶。到9個月左右BB 慢慢會自己戒呢餐。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

你漏左一餐夜奶
就係 11 點左右個餐
食完後可以瞓到天光

複式洋房

honeybid2 發表於 20-12-15 10:18
你應該係漏左一餐11pm左右既dreamfeed 補奶。因為BB 8-9個月前既胃容量係不足以撐12個鐘不吃不喝,所以其 ...

原來11點 重要食多餐咖?
但佢訓緊 都抱佢起身餵啊?

男爵府

nicolak 發表於 20-12-16 04:49
原來11點 重要食多餐咖?
但佢訓緊 都抱佢起身餵啊?

係,其實一直都應該餵多餐11pm左右dreamfeed。因為BB 通常7-8pm 瞓,瞓12個鐘,通常要到8-9個月先可以夠體重同胃容量去做到12個鐘不吃不喝。餵11pm嗰餐係喺大人未瞓同12am 前餵(不叫夜奶),BB 食完就可以夠飽瞓天光。如果唔主動加呢餐佢實要飲夜奶,好正常,因為根本唔夠撐咁耐。直到8-9個月就會發覺BB 呢餐愈食愈少就會戒埋,一覺瞓12個鐘。呢餐係dreamfeed,無需開大燈無需叫醒,靜靜到抱起佢餵奶掃風抱一陣放返落床就得。

複式洋房

honeybid2 發表於 20-12-16 09:17
係,其實一直都應該餵多餐11pm左右dreamfeed。因為BB 通常7-8pm 瞓,瞓12個鐘,通常要到8-9個月先可以夠體 ...

咁洗唔洗換片啊
因為我7點鐘飲210-240左右
我依家兩點鐘餵呢 條片朝朝都頂唔順
漏到身又濕 床又濕(emoji) 好苦惱啊

男爵府

nicolak 發表於 20-12-24 09:26
咁洗唔洗換片啊
因為我7點鐘飲210-240左右
我依家兩點鐘餵呢 條片朝朝都頂唔順

理論上唔使呀。因為戒埋夜奶後BB 係一覺瞓12個鐘架,咁你都唔會叫理佢換片架嘛。所以條片係可以頂到12個鐘架。可能你要換吓牌子或者碼數。

複式洋房

honeybid2 發表於 20-12-24 09:33
理論上唔使呀。因為戒埋夜奶後BB 係一覺瞓12個鐘架,咁你都唔會叫理佢換片架嘛。所以條片係可以頂到12個鐘 ...

啊 好多謝你既建議啊!
我真係11點鐘餵多佢食一餐
雖然2點鐘都醒咗一醒 但都ok
不過我有幫bb換片 今朝終於無漏濕哂喇

男爵府

nicolak 發表於 20-12-25 02:33
啊 好多謝你既建議啊!
我真係11點鐘餵多佢食一餐
雖然2點鐘都醒咗一醒 但都ok

恭喜呀,咁大人細路都瞓得好左 我成日都話,日頭點曳都唔緊要,最緊要夜晚瞓得好。如果唔係大人真係好辛苦。
但呢餐11pm 好快就會戒架喇,你要睇睇換片嗰度點搞。

禁止訪問

複式洋房

honeybid2 發表於 20-12-25 10:58
恭喜呀,咁大人細路都瞓得好左 我成日都話,日頭點曳都唔緊要,最緊要夜晚瞓得好。如果唔係大 ...

講得好岩 最終係真係無再食
同埋換咗用用花王 無用pampers
我發現花王真係大條好多
又唔漏!好開心啊

男爵府

honeybid2 發表於 20-12-24 09:33
理論上唔使呀。因為戒埋夜奶後BB 係一覺瞓12個鐘架,咁你都唔會叫理佢換片架嘛。所以條片係可以頂到12個鐘 ...

見你好pro呀,想請教下你
我女8個月大
一日3餐粥,以往系夜晚7點半粥,10點半飲1-2安奶)就即刻訓
到12:30am一定飲3安(dreamfeed),到4點半好準時又飲3安
12點半果餐我冇所謂因為我未訓,但想唔要4點半果餐應該點做好..?唔該哂你!

大宅

應該漏左一餐正常7點幾食完唔會捱到第二朝先醒,可能十一點幾叫醒bb比佢食飽d再訓天光

大宅

回覆樓主:

明顯真係差一餐夜奶

首頁

尾頁

跳至