醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

fongff_11 發表於 20-12-15 22:42
一開始凍,濕疹又黎搵我,今次仲要生得勁過之前,連條頸都出埋,用開隻lotion都無乜效用...但係每次出親濕 ...

我女又係咁,我啱啱轉左個濕疹膏,好似好dd,同埋沖涼後我比佢用QV浴油。

民房

成日搽類固醇真係唔得㗎,無搽之後皮膚變薄可能會重嚴重過之前,除左要注意飲食之外,保濕同平時嘅日用品都好重要,幾個月之前無意中有朋友知道我皮膚咁樣就建議我飲酵素同換左啲沐浴露同洗衣液,話咁樣可以減少皮膚嘅刺激喎,宜家我用左幾個月,痕嘅地方少左,之前啲印都慢慢淡色啦,有需要想試下可以pm我,大家交流下心得丫

複式洋房

2021勳章

沖涼後即刻搽舒特膚~濕疹就用返濕疹個條line, 我習慣臨瞓前同朝早再搽, 真係無咁容易乾同痕!! 保濕呢d唔好嫌多, 還掂呢隻又唔笠

複式洋房

2021勳章

回覆 fongff_11 的帖子

我嘅中醫師就話皮膚病不可以一味塗lotion補濕,因為佢話風濕熱困在皮膚表面,皮膚功能出現異常,先有皮膚病。如果一味塗潤膚,邪氣仲易黏埋皮膚。風濕熱一定要引出來,祛晒邪氣,皮膚病先會好。佢治療皮膚病幾好,幾用心。

複式洋房

2021勳章

每日keep住用Cetaphil Moisturizing lotion,好有效

大宅

2021勳章

Pm you.

大宅

2021勳章

crystalblee77 發表於 21-1-16 12:31

我嘅中醫師就話皮膚病不可以一味塗lotion補濕,因為佢話風濕熱困在皮膚表面,皮膚 ...

可否介紹給我,Thanks

別墅

牛年勳章 2021勳章

今年日日沖完涼搽lotion 就好咗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊