夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

兩夫妻,大家都有收入,有工作...每人共同負擔生活開支,一齊分擔家務..
對於大家的壞習慣,或者叫唔同的生活習慣,視而不見,因為 "我唔係佢呀媽, 佢亦唔係我呀爸, 冇得管對方", "結婚唔好諗住改變一個人", 所以你有你的習慣, 我有我的習慣...
食飯時間, 大家都餓又有時間就一齊食....忙/未餓果個咪遲D先食, 另一人食先, 反正佢又唔介意D野凍晒...
訓覺...慣左早訓的早訓, 慣左夜訓的就hea下打下機Me time下先想訓先訓..
平時想玩電腦的自己玩電腦, 想睇電視的自己睇電視, 同一個空間但大家各自做住自己的事情..
買野...自己比錢所以想買咩就買咩, 鐘意食零食就買定10包8包零食係屋企, 另一方即使唔想屋企有咁多唔健康的食物, 但都唔可以出聲, 因為 "買小小野都唔得? 自己想食都唔得? 你唔鐘意可以唔食"...
需要互相取暖時就各取所需, 同時履行夫妻間的義務...

有時真係好想問, 咁樣係正常夫妻關係? 同合租有咩分別?

子爵府

你估我唔到 發表於 20-12-16 10:38
兩夫妻,大家都有收入,有工作...每人共同負擔生活開支,一齊分擔家務..
對於大家的壞習慣,或者叫唔同的生 ...

會唔會正面啲諗,其實係互相體諒

珍珠宮

都幾不錯,I LIKED...

男爵府

咁大家平時有冇交流呢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

想問當初要結婚呢?請問?

伯爵府

回覆樓主:

我覺得冇問題,以上我都中左啲,大家平時恩愛就得

侯爵府

其實我覺得好正常。大家有各自喜好同習慣,點解要去改變?
咁你地有冇一齊去下街,行下超市?

男爵府

mingmama 發表於 20-12-16 11:54
咁大家平時有冇交流呢
有既, 可能我有時想要多d attention啦

男爵府

細節可以係無問題,有啲嘢相處耐咗係咁,但你覺得兩個人有距離就講乜都變唔正常... 感覺你地平時無溝通,少少事都好大個情緒唔敢講/廢事講,係咪覺得佢對你關心唔夠所以唔開心

男爵府

小艾美 發表於 20-12-16 13:11
其實我覺得好正常。大家有各自喜好同習慣,點解要去改變?
咁你地有冇一齊去下街,行下超市?
...
疫情下都減少了無謂的外出, 但有時都會一齊去街市/超市買野入貨.
只係覺得好似同一屋簷下但你有你的生活, 我有我的生活, 大家互不干涉 (其實有時我都係會忍唔住哦佢, 佢有時都會話下我D習慣), 個感覺好似大家一齊夾租咁...
唔知係咪正常夫妻係咁....有時會諗可能拍拖時, 相處時間少D (即唔係日日對住)好似仲好D..
加上而家疫情我同佢都home office, 真係由朝對到黑咁..

男爵府

uckukuku 發表於 20-12-16 13:15
細節可以係無問題,有啲嘢相處耐咗係咁,但你覺得兩個人有距離就講乜都變唔正常... 感覺你地平時無溝通,少 ...
都可能係最近有D事令到唔係好開心, 所以情緒會大左..

男爵府

好正常。結左婚就係柴米油鹽,有小朋友仲誇張。但最緊要大家有最基本共識。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我地都係咁樣, 始終每個人生活習慣有唔同嘛

大宅

除左我地會一齐同时間食饭之外,其他都同上述一样,其實有乜問題?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jm我同你情況都幾似...
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

大宅

好正常呀

男爵府

ic34 發表於 20-12-16 14:50
jm我同你情況都幾似...
同你期望既婚姻生活相似嗎?
大部分JM都話係冇問題, 好正常.

子爵府

回覆 你估我唔到 的帖子

其實正唔正常真係好難講 人人性格唔同 如果你地一開始已經係慣左獨立個體咁存在同一空間 好難突然間轉變到 好在你地都keep到有親密關係

咁如果可以同一時間食飯會好啲啦 成日覺得一家人就係一齊食先開心痳 順便傾下計睇下電視囉

男爵府

Wongbuddy 發表於 20-12-16 14:57
回覆 你估我唔到 的帖子

其實正唔正常真係好難講 人人性格唔同 如果你地一開始已經係慣左獨立個體咁存在同 ...
其實大部分時間都係一齊食的, 只係有時佢會懶懶閒, 慢慢整呢整路遲遲唔願出來食, 叫多兩聲就叫我食先, 所以慢慢我都唔再催了...

其實我唔想好似獨立個體咁的, 但之前問過一些朋友/網友意見, 似乎大部人都覺得唔應該干涉對方, 大家有不同習慣好正常, 私人空間很重要之類, 咁所以, 我咪調節下自己囉..

別墅

如果未生小朋友,大家都已經分得甘清,日後如有小朋友好大wok,到時除金錢外,仲有小朋友的教育問題,一定會傷感情

首頁

尾頁

跳至