懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

岩岩自己驗到有, 仲未去睇家庭醫生拎證明...本身備孕時都食緊GNC 葉酸同materma DHA, 想問下仲有冇D咩要加?
定係醫生會開??

另外想問下...幾時要搵私家婦產科醫生產檢? 我住大埔..疫情期間唔想走太遠, 有冇沙田之類的婦產科醫生介紹??
第一次咩都唔識, 希望大家指教下, Thanks

大宅

你估我唔到 發表於 20-12-21 09:11
岩岩自己驗到有, 仲未去睇家庭醫生拎證明...本身備孕時都食緊GNC 葉酸同materma DHA, 想問下仲有冇D咩要加? ...

12w前只需食葉酸,你可以照食埋DHA,但一般醫生都係開葉酸。

建議7w搵婦科時拎埋懷孕證明,因為而家去睇家庭醫生都有啲風險,真心唔知陪你等果個係咪武肺患者。太早未必照到閃閃,7w應該相對穩陣,有啲人5w中後都照到,睇你有幾心急同心靈有幾強大,照唔到其實點都有啲擔心,等候再照期間就好似渡日如年咁(個人小小經驗分享)

沙田有仁安,都有其他選擇,我唔係住果區,介紹就幫你唔到喇!不過揀醫生真係人夾人既,自己慢慢揀個啱啦!

我5w時流啡,貪方便去咗睇某大連鎖,好處係好易約到又平,唔好處係俾個經驗較淺既醫生嚇傻咗,因為佢話有胎襄,無胎芽,唔知個胎得唔得⋯

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

MonieCora 發表於 20-12-21 10:05
12w前只需食葉酸,你可以照食埋DHA,但一般醫生都係開葉酸。

建議7w搵婦科時拎埋懷孕證明,因為而家去睇 ...
明白, 謝謝你.

別墅

我個時係食GNC 葉酸+enfinitas DHA,我覺得健康飲食更加重要

複式洋房

MonieCora 發表於 20-12-21 10:05

建議7w搵婦科時拎埋懷孕證明,因為而家去睇 ...

想問你哋產檢(照超聲波) 平均幾錢一次呀?

大宅

siii 發表於 20-12-21 18:18
想問你哋產檢(照超聲波) 平均幾錢一次呀?

我睇過一間連鎖,因為流啡時得佢有位,$1300照咗陰超,被告知viability uncertain

之後兩日剛巧朋友介紹既旺角醫生有位(都係連鎖出嚟比較後生)肚超,$980,同連鎖一樣用 samsung 機,都係話唔知個胎得唔得。

之後果日自己一直睇開既中環婦科有位,直頭照到心跳,當時5w6,醫生話個胎無問題,叫我唔洗擔心,盛惠$2600。

價錢個range可以好大,我最後選擇搵返一直睇開既婦科,貴,但值得,10w 抽血驗T21 時已照到性別,雖然佢補左句抽血先準,但佢啱咗。

民房

你估我唔到 發表於 20-12-21 09:11
岩岩自己驗到有, 仲未去睇家庭醫生拎證明...本身備孕時都食緊GNC 葉酸同materma DHA, 想問下仲有冇D咩要加? ...

我就直情飲孕婦維他命一次過補充搞掂, 仲可以由頭飲到落尾唔使換

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至