自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

當林老師危站欄杆外時,有同事曾說「校長唔准報警」。個校長咁無人性, 希望查明真相,還林老師一個公道, RIP!

天水圍東華三院李東海小學任教的女教師林麗棠,去年在校內高處墮斃,揭發死者生前疑承受巨大工作壓力,校長羅婉儀亦被指牽涉其中。死因庭今(28日)就事件展開研訊。林老師胞妹供稱事發前胞姊曾因澳門交流團事宜,被校長羅婉儀要求自動辭職。而案發當天,胞姊曾在家庭群組發訊息,指「唔想再見到校長個醜陋嘅臉孔」。有該校教師則聲稱,當林老師危站欄杆外時,有同事曾說「校長唔准報警」。

墮樓女教師林麗棠終年48歲,入職天水圍東華三院李東海小學逾20年,任教中文科,亦是該校圖書館主任。去年3月6日早上7時許,林由校舍高處墮下,救護員接報趕至,發現她傷重死亡。

林麗棠胞妹林麗珠作供指,胞姊過往曾與學生爭執並需報警處理,雖然最終和解,但事後胞姊卻患上抑鬱,需要定期覆診及服藥。她指胞姊又曾提到,羅婉儀在2014年初到學校時,在職員會議上曾聲稱知道如何讓「唔鍾意嘅老師」自動辭職,胞姊因此感到緊張和害怕。

去年2月底,胞姊因澳門交流團事宜,被校長羅婉儀批評「私下帶學生出境」,不但要求她寫報告,更要求她自動辭職,否則會解僱她。在相若時間,胞姊因喉嚨發炎請病假,期間她撰寫了多份報告,卻仍被指未能顯示承擔而不被接受。

事發前一日,胞姊回校處理其他事宜,卻因報告內容被校長困在校長室3小時,胞姊為此「喊得好犀利」。同日胞姊到東華三院總部報告事件,並由一位周主任接見。

林麗珠憶述當晚胞姊不太願意提起事件,「要少少夾硬拉佢出廳,佢(林老師)話預咗唔會有咩實質作用,大家做行政嘢都知」。

案發當日早上,林麗珠在準備離家時,在WhatsApp家庭群組,見到胞姊發訊息指「唔想再見到校長個醜陋嘅臉孔」。林麗珠隨即應道「唔好亂嚟」,並不停致電胞姊,但無法接通。其後她便接獲校務處來電,指胞姊在學校墮下。

在同校任教中文科的林美琴指,印象中校長羅婉儀曾在全體老師大會指,遇到事情不可以即時報警。而事實上,當日她見到林老師站在學校6樓欄杆外,有同事曾說:「校長唔准報警」,她走到教員室後,又有另一名姓郭教師指「校長唔畀報警」,有教師則到處尋找危機處理手冊,未幾林老師便墮下。林美琴指羅校長與教師關係較疏離,「講咗嘅嘢無人敢反對,都聽佢話,因為佢係校長」,形容「大家都比較驚佢,驚佢批評你」。

警員林浩江及曾原康(音譯)指,事發當日到場調查,沒有檢獲遺書,而在學校6樓石壆位置就發現一個遮架,相信是林老師將之從課室推到門外,並踏上遮架越到牆外。調查後得知,去年初林老師籌備澳門科學探索一日遊,由於買保險等事宜被指不符合學校規定,遭校長羅婉儀責備,該澳門之旅之後要交由另一老師跟進。

死者胞妹林麗珠(左)出庭作供。(李志湧攝)

林美琴老師(左)指當日死者危站欄河外,有同事曾說「校長唔准報警」。

最高瀏覽

男爵府

mickeyeva 發表於 20-12-29 00:26
當林老師危站欄杆外時,有同事曾說「校長唔准報警」。個校長咁無人性, 希望查明真相,還林老師一個 ...

點解無人企出黎維護個位老師? 可憐的善良老師

水晶宮

當林老師危站欄杆外時,有同事曾說「校長唔准報警」。個校長咁無人性, 希望查明真相,還林老師一個 ...

垃圾校長,明顯不是一個好校長
自由太多會令世人失去平衡

公爵府

readymama 發表於 20-12-29 01:15
點解無人企出黎維護個位老師? 可憐的善良老師

講「校長唔準報警」果位係一個正常人嗎?

禁止訪問

子爵府

想知教師轉校係咪好難架?其實由2014年已經同校長唔夾,形容"又緊張又害怕"咁唔開心,點解咁多年唔試下轉校呢?

事件中只有兩位當事人先知誰對誰錯,但選擇跳樓真係好傻

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

love.g.wad 發表於 20-12-29 02:08
講「校長唔準報警」果位係一個正常人嗎?

其實我覺得有少少匪夷所思,校長話唔比報警就唔報,咁聽話?而家人人都有部手機,報左佢都唔知啦!

侯爵府

係香港先有咁痴線新聞,老師在學校跳樓死,學生又在學校跳樓亡。教育制度迫校長迫老師迫學生迫家長。人人受害。點解個校長咁癲要迫死個老師,好冷血呀,警都唔敢報失晒人性,邊個敢俾仔女讀呢間。

侯爵府

呢單係咪個校長之後一直請病假有糧出,
同無道歉過果單?

侯爵府

docomo 發表於 20-12-29 02:36
其實我覺得有少少匪夷所思,校長話唔比報警就唔報,咁聽話?而家人人都有部手機,報左佢都唔知啦!
...

好多學校,校長就係土皇帝,小學比中學更甚。好多老師聽話過學生,一來香港訓練嘅老師,唔係特別有紀律,而係無咩正常嘅批判性思考,重階級觀念,二來因為驚打爛飯碗。

珍珠宮

土皇帝多的是

珍珠宮

homommy 發表於 20-12-29 03:22
係香港先有咁痴線新聞,老師在學校跳樓死,學生又在學校跳樓亡。教育制度迫校長迫老師迫學生迫家長。人人受 ...

無既,一人獨大,你表態咪異類叮你岀局囉,唔係人人有guts走岀黎,可憐!

珍珠宮

CatgirlBB 發表於 20-12-29 02:12
回覆 readymama 的帖子

個教師著晒紅衫跳樓呀擺明想做厲鬼啦

希望佢返黎揾校長

珍珠宮

回覆樓主:

如果校長係主謀,唔去報警的老師就係幫兇,想像下當時形容個畫面,枉為人師表,唔該辭職。

男爵府

不了了知?

珍珠宮

HKITMan 發表於 20-12-29 03:58
呢單係咪個校長之後一直請病假有糧出,
同無道歉過果單?

係!

最後校長好似提早退休? 不了了之!

今次開審可能會叫校長上庭,可能又會話病!

男爵府

KittyMelody1 發表於 20-12-29 02:25
想知教師轉校係咪好難架?其實由2014年已經同校長唔夾,形容"又緊張又害怕"咁唔開心,點解咁多年唔試下轉校 ...

其實學校係咪等於一間公司咁?梗有衰上司衰老闆,如果轉工係咪可以逃離魔掌?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

身同感受
希望佢可以安息!係另一個國度開開心心咁樣生活

珍珠宮

呢班老師真係廢物,都已經準備跳樓,冇人去同佢傾計拖時間,竟然去搵危機處理手冊?痴咗邊條根

呢個賤粉垃圾校長

happylife28    發表於 20-12-30 01:34

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

homommy 發表於 20-12-29 03:22
係香港先有咁痴線新聞,老師在學校跳樓死,學生又在學校跳樓亡。教育制度迫校長迫老師迫學生迫家長。人人受 ...
唔好話呢間, 見到東華X 院開頭既學校都唔揀啦
尤其係K... 見到D 校長對教師咁苛索無度
D 老師唔開心, 又點會有真心去對小朋友

首頁
12345...10

尾頁

跳至