婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

想知道本身同奶奶住既你地搬出去後有無覺得開心左定有後悔搬?係咪搬左後反而好左?自由啲,而且有小朋友既應該仲多意見。我地打算出年搬,想收集大家意見!
我奶奶係諸事管既人,我煮咩俾小朋友食管,同小朋友去邊管,我地間房放啲咩又管,小朋友曳又話我地兩公婆吾識教,所以好難過每一日,每一日都想對少啲奶奶,吾想係屋企,搬左既你地,有無覺得吃力左?因為家務得兩公婆分擔又要凑小朋友同供樓既話,大家係多數買樓定租樓?

珍珠宮

寧願辛苦,都吾同奶奶住,搬走自由好多,尤其是管教小朋友方面。
買定租,見人見至,有能力就買

大宅

wanwan123456 發表於 20-12-29 15:37
想知道本身同奶奶住既你地搬出去後有無覺得開心左定有後悔搬?係咪搬左後反而好左?自由啲,而且有小朋友既 ...

我本身係同老爺奶奶住, 個女出世後由佢哋湊, 我同先生就返工。 原本都無咩野, 到個女出世後因為大家湊小朋友方法唔同而磨擦多左,最後決定請工人同出去租屋住。我只係搬左3個星期, 但我覺得自己同先生都開心左, 因為佢唔再需要做磨心; 但返工放工就會趕左, 因為工人姐姐1打1,以前就2打1, 所以要趕返屋企接姐姐手。 無錯, 開支係大左, 但值得, 因為終於覺得有一個屬於自己既家。

其實如果afford 得到, 搬啦。

男爵府

大家都舒服啲啦一定

大宅

天真B 發表於 20-12-31 02:07
大家都舒服啲啦一定

X2

大宅

wanwan123456 發表於 20-12-29 15:37
想知道本身同奶奶住既你地搬出去後有無覺得開心左定有後悔搬?係咪搬左後反而好左?自由啲,而且有小朋友既 ...

搬咗出去只會後悔點解搬得咁遲

伯爵府

回覆樓主:

搬出嚟住感覺梗係超正啦!終於可以响個廳睇電視,同C6 講嘢唔駛就住。唔駛聽到99成日鞋鞋聲放負能量,彈3彈4乜都唔順眼,日日同62開片。唔駛怕自己嘢被人用咗甚至掉咗,又唔駛擔心衛生問題。
唔會被99催催貢,做呢樣,做嗰樣。

總之自由係最快樂。

大宅

回覆 萌貓 的帖子

好認同大家,係管教小朋友係出左好多問題,做遲啲又話你吾做野,做左佢又未必鐘意,又成日要求你做野,又多負能量,係會影響人,出街有限制,見我媽都有限制,買多對鞋又話,煮咩食又話,搬左或許好好多,同c6傾計佢聽到又問,成日要係房細聲傾,空間又細,多謝大家意見,我地都期待搬的一天,重獲自由!

大宅

wanwan123456 發表於 21-1-3 00:50
回覆 萌貓 的帖子

好認同大家,係管教小朋友係出左好多問題,做遲啲又話你吾做野,做左佢又未必鐘意,又成 ...
同6299一齊住左幾耐呀?黎緊搬係買樓定租?

複式洋房

梗係搬出去好啦! 日日對住, 人都癲呀! 而且又增加同C6嘅磨擦, 明明好感情都因為佢阿媽而嗌交而喊而鬧離婚, 幾無謂呀!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

JM 呢D $5好慳。我男友媽居外地, 她大約來港探訪4次,我已經由有禮到佢最後一次離港我係同佢幾乎沒有說過話。
我少對住佢都尚且頂5順,你現在機會走呢D 錢真心5好慳。屆時千萬不要俾KEY 佢。

我現在一想起佢又會來港度假我已經開始抑鬱。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

回覆 JM0910 的帖子

住左5年了,係有小朋友後麻煩,一開始相處ok的,多左個小朋友多左好多野做,所以搞到奶奶成日嘈我地,大家又係煮食俾小朋友上同管教出左問題,諗住先租後買。

大宅

回覆 kwhkwh 的帖子

對得少都咁,你奶奶都幾難相處,加油呀!

大宅

wanwan123456 發表於 21-1-4 15:52

住左5年了,係有小朋友後麻煩,一開始相處ok的,多左個小朋友多左好多野做,所以搞到 ...
我黎緊今年都住左4年了,一樣都係有小朋友後開始多磨擦
但係人地話租左樓就好難儲到錢去買樓。所以搞到我都一直唯有死忍。

大宅

我都忍左好耐,佢有時會無理取鬧,說話好難聽,到今年吾想再忍,自己又住得吾開心,佢係屋企我又無自由,你地空間足夠嗎?你奶奶會入你房嗎?

侯爵府

wanwan123456 發表於 21-1-4 20:28

我都忍左好耐,佢有時會無理取鬧,說話好難聽,到今年吾想再忍,自己又住得吾開心,佢 ...

空間是否足夠都不能構成佢可以在你房自出自入的理由!
有一次老人家(sorry, 我真係惜到連稱呼都懶) 懶好人執我在廳的櫃子(佢條粉皮用我個手袋做墊底上面放野,5好同我講這是好心, 我相信絕對不會有人咁做, 我覺得係敵意),我媽到我男友立即叫老人家勿攪我d 野。5使佢咁好心。

我男人算識做,收埋房門key。

佢2母子既野我從此少問少八。

侯爵府

wanwan123456 發表於 21-1-4 15:54
回覆 kwhkwh 的帖子

對得少都咁,你奶奶都幾難相處,加油呀!
佢同好多果d 99一樣, 表面不難, 但做好多小動作令你不快。這d 不快儲儲埋埋你玩野我冇空應酬。冇禮就冇禮, 我呢方面我係不怕既, 話之佢咩身份,我不受呢d下馬威。

大宅

wanwan123456 發表於 21-1-4 20:28

我都忍左好耐,佢有時會無理取鬧,說話好難聽,到今年吾想再忍,自己又住得吾開心,佢 ...
我奶奶又係經常說話好難聽,刻薄。
咁我奶奶又好少會入黎,但基本野唔識。以前試過我係房鍡緊人奶,門都無敲就直接開門入黎
不過最大問題都係同你經歷既一樣,份人又係心急等唔切,我一陣先做又以為你懶唔做,做左又唔合佢心意。其實咁樣真係會有壓力。

大宅

我奶奶都經常係我餵人奶時入黎,又會執我房啲野叫我掉,佢係屋企又成日叫我拎呢樣果樣,又係成日話人懶吾做野,其實我諗住一陣先做,佢就話你凑住b咩都幫吾到手,佢就去做左,我叫佢一陣俾我做,佢吾肯,仲要一路做一路罵,好難頂的,我覺得我真係懶既話俾你罵係應該,但有時吾係,佢又吾聽人講,只有自己係度罵。

侯爵府

樓主是ftm 吧? 好老實講, 如果wtm, 老人家不會咁臭4

首頁

尾頁

跳至