自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

yuyueng 發表於 20-12-31 12:48
住公屋住到有種君臨天下既感覺,超正!
人只可以活一次,自己都唔甘心退而求其次,何況自己仔女? ...

妳的回覆真係超正,笑到出聲
恭賀新禧,迎春接福!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

dssb 發表於 20-12-31 12:02
回覆 外星語 的帖子

如果佢個係女就會有唔同想法,唔知又會唔會叫個女去同人同居1-2年呢? ...
如果我個女遇到呢D咁既男人同呀媽, 應該會掉轉頭即走

男爵府

回覆樓主:

我仔都19歲了,大學二年級,雖然未拍拖,但好快就會出做野開始另一人生階段, 本身我哋只係顧住公屋, 我同佢講媽咪爹哋畀唔到啲咩你,要靠自己努力, 希望佢可以搵到個女朋友肯同佢一齊同甘共苦為將來努力,我就很心滿意足。

珍珠宮

angelfan07 發表於 20-12-30 21:32

我都有同阿女講,依家你生活享受良好,將來結婚未必比 ...

我同老公同你地諗法都類似...
我地有買定樓比個女..
萬一佢第時老公環境唔太好.. 起碼有瓦遮頭..
我老公希望第時個女搵到佢真心鐘意既人..
而唔係為錢為樓去嫁人..

侯爵府

回覆樓主:

其實申請公屋,都係多一條路,唔算乜問題,後生申請,入咗紙,有排都唔到你,搵到錢先再決定買唔買樓,況且真係全職返工,基本上一定過額。

子爵府

yeunghung 發表於 20-12-31 14:20
其實申請公屋,都係多一條路,唔算乜問題,後生申請,入咗紙,有排都唔到你,搵到錢先再決定買唔買樓,況且 ...

我自己都係咁覺得,只係比多條路佢選,放且第日唔知咩世界啦,唔咪話申請公屋人生就玩完了,佢第日會諗自己人生,又其結左婚,就一闊三大,唔咪個個人都可維持到,不過呢啲都係後話啦,啲後生自己諗,做父母管唔到咁多。

其實我好易滿足架,兩公婆得閒放低個仔比工人睇住,兩人開心下就可以,小朋友學術唔太得,我而家可以3科比佢專科補,同小朋友多啲親子時間,有時間金錢搵中醫調理下身體,又有啲錢買下基金,股票,儲下金粒,雖然呢啲好普通,但我只係想要呢啲生活咋,最起碼我唔洗下下問老公攞,今日又呢樣唔夠錢,明日又果樣唔夠錢

男爵府

vta137 發表於 20-12-30 20:56
希望多啲學習社交,識多啲唔同既朋友,了解多啲對方性格。
識女仔拍拖唔無心急結婚,一定要多了解女仔性格 ...

18歲就排公屋,咁快睇死個仔買唔到樓,唔怪得咁多人需要公屋嘅人想住公屋都有排等,你真係好家教

子爵府

pw_113 發表於 21-1-1 12:23
18歲就排公屋,咁快睇死個仔買唔到樓,唔怪得咁多人需要公屋嘅人想住公屋都有排等,你真係好家教:g ...

呢啲唔係家教問題既,唔唔會 涉及睇唔睇死既,大家要求唔同啫,又無 作姦犯科 ,放且等公屋都唔易唔咪即時有,或者佢到時高薪厚職呢,話唔埋架麻,都係比多條路佢揀,唔需要深究太多

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我有同事個仔一到18歲就申請公屋.... 唔覺有咩問題.. 佢地本身租私樓住, 兩個仔將來要靠佢地自己, 唔係個個有父母買定樓或預備左首期比佢地... 同事退休後都難租私樓... 依家叫個仔準備下都好合理... 到時個仔有本事咪放棄個申請...

子爵府

lojo11 發表於 21-1-1 12:45
我有同事個仔一到18歲就申請公屋.... 唔覺有咩問題.. 佢地本身租私樓住, 兩個仔將來要靠佢地自己, 唔係個個 ...

係架,最重要可以比多幾個錢長老麻,話晒佢都湊左養左我地咁多年吖麻,可以成日約去飲下茶係件好幸福既事

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

vta137 發表於 21-1-1 12:49
係架,最重要可以比多幾個錢長老麻,話晒佢都湊左養左我地咁多年吖麻,可以成日約去飲下茶係件好幸福既事
...
我同事個仔都有返工, 不過收入唔高, 唔係話睇死佢將來都都係搵得咁少, 而係現實就係現實.... 申請定公屋, 用得著將來個仔咪無咁辛苦囉...

公爵府

醒目開學勳章

vta137 發表於 20-12-30 20:56
希望多啲學習社交,識多啲唔同既朋友,了解多啲對方性格。
識女仔拍拖唔無心急結婚,一定要多了解女仔性格 ...

好現實咁諗吓!你覺得你個仔幾多歲先可以申請到公屋?申請公屋期間呢段時間有入息限制,咁做咩工好?

首頁

尾頁

跳至