自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

HKITMan 發表於 20-12-31 20:33
我好早裝左
用過一次
發覺到係不太方便

我認為設計者應該比用家option 自願接受全GPS track position automatically。

本人一向對政府所有防疫措施都好熱烈支持,但我出入各處實在時常吾記得scan 個二維碼。

資訊科技署其實係咪黃人當道嘅呢,萬事皆想攬炒。

男爵府

HKITMan 發表於 20-12-31 20:49
好提議

正常軟件設計者冇理由冇諗過呢點,所以某政府部門應是黃人當道。

男爵府

observer 發表於 20-12-31 21:21
幾日前咪出新聞,話搞緊感應器,用藍牙唔駛再掃 code,
不過政府做嘢,等佢upgrade,話要等多幾個月 :happ ...

若行bluetooth, 我相信店家要有硬件設置去配合,絶對需要時間。況且,店家肯吾肯出錢整呢,硬件壞咗維修錢又邊個比呢。

當然可以話政府改牌照條件啦,但諮詢一輪搞一輪不知要到幾時。

男爵府

observer 發表於 20-12-31 22:31
冇辦法,香港人始終唔習慣掃二維碼,
內地做到一來係強制,二來人哋真係搭車,食嘢俾錢
慣晒掃code。

內地的健康碼,可能就係特首所講的電子針咭的長遠目標。

講番安心出行,我好懷疑資X科X處班人有冇認真諗過一啲容易tracking alternative, 例如積極利用大部分人手機都已設置的gps, 容許市民volunteer 接受tracking。

男爵府

observer 發表於 20-12-31 22:59
做左咪俾某些人炮轟!
依家做嘢成日都畏首畏尾⋯⋯
呢個安心出行,同原先概念爭幾遠?

照正路,吾計老人家或殘障人士,肯用針咭的人應可早啲選擇打邊隻或者幾時打疫苗。

讓市民自願接受自己手機track 自己位置,吾存在被政府強行監察自己行蹤的爭議。

希望政府吾好hea 做,聽到市民的聲音。

男爵府

observer 發表於 20-12-31 23:32
依家唔夠膽唔貼啦,因為會檢控㗎 !
嗰種餐廳,雖然被迫張貼,不過有部份會將個二維碼,
當垃圾咁揸埋一舊 ...

我都係咁做。有時啲人話,食個飯姐,好食價錢合理就幫襯啦洗乜理二維碼講政治。可是,就我來講,從來銷費我都吾會只係貨品食物價錢咁簡單啊。

譬如兩間舖賣同一支豉油,有間舖啲貨擺曬出馬路霸用官地(就好似花墟啲花舖咁),另一間就守法安份做生意,我都會貴少少都幫襯後者,因為我願意付錢買埋老板的人品。

同理,經過一埸暴動出現甚多牛鬼蛇神,尤其所謂黃色小店,如果目測佢個安心出行張二維碼黑蚊蚊貼得古古怪怪的,我會相信直覺,幾平幾好食都一律吾光顧。店主的理念是part of the package 是也。

首頁

尾頁

跳至