自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

用咗幾年,我鍾意用hobonichi weeks,整整齊齊同decorate 得靚靚的

水晶宮

Chiuchoiluck 發表於 20-12-31 21:44
是apps嗎?

實體一本書仔,日本出的,有好多款通常年尾logon 會有得買,不過唔平的。

水晶宮

yy_chow1210 發表於 20-12-31 22:31
Hobo 好貴,$3xx。太貴唔捨得

我日日寫日記都係用佢(hobonichi cousin), 鍾意D 紙, 一年貴一次

水晶宮

yy_chow1210 發表於 20-12-31 22:53
咩size?本野重唔重?你係官網買?
同普通紙有咩分別

隻紙好薄但唔點過底,用watercolour 畫都得(用markers 就唔得)
YouTube 好多介紹佢本嘢同紙,叫tomoe River paper.
之前喺官網買,但呢兩年好似無咗ship to hk/China, 變咗淘寶有佢嘅管網。但我見無我想要的,所以呢兩年我變咗etsy 買。

水晶宮

yy_chow1210 發表於 20-12-31 22:54
同埋你係唔係買一日一頁個種?

一日一頁嗰種買過,一年分兩本,大細都買過(A5&A6)。
今年買咗就咁notebook A5 size, 唔想限住一日一頁,可能有時半頁有時兩頁。
Schedule 的以前用hobonichi weeks, 呢兩年用hobonichi weekly insert, 自己加個套,咁就再細本D 薄D。
我用hobonichi 用咗幾年。
同埋我貼好多嘢落去的,除stickers/washitapes, 有時舖頭餐廳D 卡片/單張等都貼,所以最尾會變得好厚,薄紙會好D。

水晶宮

心滿意足 發表於 20-12-31 22:57
有寫,寫了28年,2021無買,諗住戒左佢,但呢幾個月一路忐忑,尤其是今日,諗諗下都係唔習慣唔寫,睇來要盡 ...

寫咗28 年唔好放棄啦

首頁

尾頁

跳至