自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我兩個都仔女話會讀埋Master,所以都會供埋佢哋讀完。
與智者為伍 與善者同行

男爵府

sabun 發表於 21-1-3 07:40
以往的人如我自己我爸供完我讀大學便自己工作賺錢了。
但新一代如我同事佢已經退休了,但仍继續延遲退休, ...

你個朋友好慘呀, 細個時只懂盲愛, 沒有灌溉正確價值觀俾個仔, 現在只能不停滿意個仔要求! 如果一路永無止境幫個仔, 到佢無工作能力點算? 做人父母, 真係要教育自己小朋友有自立能力及感謝之心, 否則老來自苦討吃!

子爵府

預備供到大學,只會比學費,零用錢要佢自己part time 搞掂。靠自己個根基先打得好,冇錢就會想辦法開源節流。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Astra00 發表於 21-1-3 08:09
回覆 sabun 的帖子

如我本人,我十多歲起已半工讀,因父母一元額外零用錢都沒比我,我必須品,姨媽巾 ...

好佩服你的堅毅
十幾歲就要半工讀, 你父母重男輕女還是家境清貧? 但是佢哋可以借錢畀你讀大學又驚審查, 應該經濟唔差, 咁你出嚟工作後和结婚後, 需唔需要供養父母?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

有咁抵得諗既父母,俾我都找自己人生啦

侯爵府

snoopyiu 發表於 21-1-3 12:44
工作上有客人,佢地對仔女係外國讀完master又讀phd,讀到三十幾歲啦先出來做野,其中一個返香港搵左幾年工 ...

好恐怖!

大宅

clarawuwu 發表於 21-1-3 12:32
我仔讀大學year 1,係補習社教英文,邊讀邊返工,佢時間分配得幾好,唔影響學業。賺到零用錢仲主動俾家用我 ...

好好,請教下你從小係點教佢?

琥珀宮

供養子女讀書直至master畢業,買樓比首期,而家好多中產階層父母都負擔到都會做。

男爵府

sabun 發表於 21-1-3 07:40
以往的人如我自己我爸供完我讀大學便自己工作賺錢了。
但新一代如我同事佢已經退休了,但仍继續延遲退休, ...

如是我 16歲夠嘅暑假一定要佢搵暑期工 做幾
個鐘都好 起碼比佢知出嚟社會工作唔容易 到18歲大學果時生活費就要自己攪掂 學費就唔洗佢理 但起碼要自己照顧到自己先而唔係靠屋企 太多照顧只會養廢人 愛錫唔應該著重表面 愛小孩就教會佢技能 獨當一面 到時有咩冬瓜豆腐佢都有足夠能力自己照顧自己 因為我陪唔到佢一世

Astra00    發表於 21-1-3 15:17

琥珀宮

魚肉翅 發表於 21-1-3 09:53
其實我都好明白但係奈何自己又冇小朋友,佢只會同我講你唔會明㗎啦⋯⋯
...

你自己無子女,對朋友如何教養子女,真係不適宜去評論,齋聽下佢呻就好了

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔好話供到幾時...早排有個post, 有父母直情話準備埋間屋比個女嫁....

男爵府

clarawuwu 發表於 21-1-3 12:32
我仔讀大學year 1,係補習社教英文,邊讀邊返工,佢時間分配得幾好,唔影響學業。賺到零用錢仲主動俾家用我 ...

你仔仔好生性呀

公爵府

讀到大學,洗費一定唔會比得多,唔夠就去幫人補習幫補下,我以前預科已經去幫人補習賺零用錢。我成日同阿仔講,乜都要靠自己,父母冇錢架,媽媽每月人工得二千蚊架咋,佢一話想買乜嘢,我就話啲錢夠食兩餐,你話抵唔抵?佢就放棄唔買,唔想佢啃老就要由細灌輸正確概念。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

winniebear301 發表於 21-1-3 13:35
好好,請教下你從小係點教佢?
幼稚園開始教佢,放學自己換校服擺落洗衣機,擺好鞋,自己拎功課出嚟做,教有責任心等等。

Set時間表,從細俾佢知道咩時間做咩野。
我覺得最重要係教佢有同理心,尊重長輩,教佢屋企大家都有份,互相幫忙。。。

Astra00    發表於 21-1-3 15:17

複式洋房

c.vieri 發表於 21-1-3 12:20
有朋友佢啊哥,一直讀書唔肯返香港,讀完master又話要讀埋博士,讀完博士又話要再讀多一科,之後係大學識到 ...

呢個case偏心到爆喎,兩個女又肯就範既?

男爵府

你呢個post我即刻諗起我一個朋友,簡直係經典!
佢屋企算係中產,讀完中學就送左佢去外國讀書,一讀就讀到28歲先話返香港做野。平時嘅生活奢侈到不行,一個月去2-3次五星酒店(唔係五星酒店睇唔上眼)食嘢要米芝連餐廳,去旅行次次都要搭頭等 生活所有野唔係名牌/最top notch嘅都唔要
一路目標就係諗住搵個有錢佬(雖然搵到而家都未搵到)嫁左可以唔洗做,完全冇事業心,因為唔洗做屋企已經可以俾到咁優質生活佢,所以佢一心諗住結婚嘅話老公就要繼續佢屋企嘅責任繼續提供優質生活俾佢
我真係好唔明點解佢屋企可以容許個女咁揮霍,唔知佢背景真係以為佢係李生/賭王個女

珍珠宮

回覆樓主:

上次唔知喺那兒聽過話而家呢代啲後生值頭怨自己的父母冇錢就唔好生佢出嚟受苦耍捱。

水晶宮

mandy952 發表於 21-1-3 08:12
大學學費都會幫佢比,但零用錢要自己賺,費事一出身就欠人錢
大學學費有得免審查借,而家低息年代好平息。佢哋畢業後先要還。根本不須要靠父母出手。我咁做的目的不是冷血,係要佢哋學識不好咁大洗同埋沒野係大安旨意。太易得到不會珍惜。
你想想,佢哋有錢就身痕亂買。沒咩錢先會有危機感,先知有一元得來不易。更加逼佢哋想方法。當然不是虐待佢地。佢哋讀到大學都識計數,到時到底拉長還定快手還,佢地決定。仲有,叻的話自己masters考m Phil學位,包埋學費及有人工收,幫教授做研究。絕對不會將master列為我們的負擔。

我舊上司個女好勁,自己考到獎學金去劍橋,父母只須比生活費,人地十多歲。而且好識想,父母做生意有錢都有骨氣沒胡亂洗父母錢。呢樣先難得。十多歲,大把人仲呆呆下。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我只會供到讀大學 (海外),再上自己搞掂
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

washipig 發表於 21-1-3 08:35
理念同我又d相似。 所以我宜家會對自己好d,唔會咩都滿足曬仔女先到自己。 畢竟自己的童年,少年生活都沒有 ...
我慳慣,會小心用錢。仔女目前生活已比我童年好好多。食的用的都有。又有工人服侍。完全大把時間做自己野。
補習?我細個係零。想英文好?只是聽英文台同打工時對外國人多練英文口語得回來。做女的,父母不會有多余錢富養。執人二手衫穿大,我穿舊再比阿妹。阿媽幫手剪髮,直到大左先去下外面剪。近年工人幫手剪下。

好在個仔暫時不是大洗性格。

首頁
34567...10

尾頁

跳至