自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Moti 發表於 21-1-9 00:39
離一離題,樓主朋友係香港人?樓主朋友父母轉層樓俾你朋友時,你朋友以港人身分繼承?
...

珍珠宮

20091 發表於 21-1-9 00:12
我相信法律都會保護女性,FTM對家庭都有付出,只是大家對家庭付出的形式不同而已。

現在同男人傾,傾吾點 ...

同感

珍珠宮

mandyso112297 發表於 21-1-9 00:14
回覆 白毛毛 的帖子

所以講得出家庭主婦系無貢獻啲人,系好賤格呀,一個女性勞碌半生為家庭付出,照顧丈夫 ...

珍珠宮

20091 發表於 21-1-8 23:56

甘講,令到我曾經是FTM覺得講野好刻薄,我選擇做FTM,沒外出工 ...

totally agree 佢講嘢真是好刻薄,講到ftm無為家庭付出,離婚分樓就是貪心,又用工人同老婆比 歪理當道理!睇返佢以前d留言,自己個女在英留學,有d人話最好封英關叫留學生唔好返港,佢就覺得人哋妒忌和仇富佢哋d留學生,又話人唔知咁多嘢咪話人,又話人無同理心等等,反觀佢講嘢就真是無同理心,嚴人寬己

珍珠宮

mandyso112297 發表於 21-1-9 00:14
回覆 白毛毛 的帖子

所以講得出家庭主婦系無貢獻啲人,系好賤格呀,一個女性勞碌半生為家庭付出,照顧丈夫 ...

同感

別墅

VickiC 發表於 21-1-7 16:40
點解個女人要咁貪心?

咁都叫貪心? 只是為子女著想, 父母比嘅樓重未變遺產賣左父母住邊?
但老公層樓係共同資產,一齊左廿年喎

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

根據很多之前案例,全職媽媽是對家庭有付出的,所有即使居屋只有男方名,女方也可以分一半,因為雙方也有付出

大宅

做咗咁多年家庭主婦都唔係貢獻?請個賓妹唔計住宿都$4000個月啦,唔通要有轉錢落個供樓戶口先叫付出?
香港層樓女方肯定有得分,大陸嗰層就唔知,不過都有可能要全部拎晒出嚟分

珍珠宮

hellomiki 發表於 21-1-8 15:29
女父母一早過名比女,要改可能難和麻煩,父母年紀好大了..
男好無賴的,亦脾氣差,唔講理之人!
我估我朋 ...
我地點討論都冇咩用,最後都係睇法庭點判,如果法庭判咗大陸間屋要分都要分,冇得輸打贏要

大宅

睇到你朋友有個特殊需要小朋友,咁對妳朋友有利,加上仲有個求學中。
香港法例以保障小孩為先,有機會攞到間屋~取决小朋友特殊到什麼情度~女方不能工作一定要貼身照顧,咁佢要交屋仲要俾贍養費,佢帶女人返嚟已傷害到小朋友,留證據,有機會打官司時官會判佢搬走,諮詢下律師,冇證據小朋友都十幾指證得嗎?
攞唔到屋嘅話,賣樓時贍養費~絕對~可以一筆過收埋~離咗唔俾好多~如你朋友有能力盡按層樓比返男個份,供長啲留啲做後備,供返嚟住平過租樓,一般簡單做法係分幾份,例如有1個小朋友,屋分成3份,比返份男方,揾個有經驗嘅盡量爭取多啲,諮詢二個比較下

大宅

大陸我唔清楚,問下律師

大宅

如果判到屋~因冇利益收入法援好似唔收錢,佢情况如分到錢唔知法援收唔收錢,就算要俾都抵,分埋小朋友嗰份已多個半間屋,問律師。
爸爸以前同班同事申請法援,贏咗又唔多,法援幫佢哋比曬律師費。
打起官司好壞冇人知,好彩例如書信住來男方知弱勢已想妥協~因輸之餘仲要一畢官司費,打1~2埸妥協~幾萬一埸官司~打落唔知仲要幾埸,冇錢又申請唔到法援,到時真係冇同佢傾叫佢揾律師嚟傾,交比律師爭取,律師費每次幾仟咋。
大家仲住埋同一間屋,過程可能難受,但佢過份到帶埋女人返嚟,你朋友到忍到,心理質數應頂到,最好可以判到佢搬走。
祝你朋友可以帶住二個小朋友開始新的生活

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

佢有香港身分證已受香港法律保障,離婚香港資產一人一半,家庭主婦亦係一個工作岡位,法庭會判層樓一人一半,尤其結左婚咁耐。
大陸既資產都唔係樓主朋友既,分咩啫。

珍珠宮

babychen 發表於 21-1-9 21:20
如果判到屋~因冇利益收入法援好似唔收錢,佢情况如分到錢唔知法援收唔收錢,就算要俾都抵,分埋小朋友嗰份 ...

代佢多謝你
打官司真是用好多錢 ,而且聽見都覺得很煩

珍珠宮

yuyueng 發表於 21-1-9 22:15
佢有香港身分證已受香港法律保障,離婚香港資產一人一半,家庭主婦亦係一個工作岡位,法庭會判層樓一人一半 ...

居屋應該係分到 係驚個無賴男唔知會做出咩啫

珍珠宮

chucimama 發表於 21-1-9 06:59
根據很多之前案例,全職媽媽是對家庭有付出的,所有即使居屋只有男方名,女方也可以分一半,因為雙方也有付 ...

我都認為係

大宅

hellomiki 發表於 21-1-7 14:12

佢哋當然係香港注冊結婚啦,其實呢樣嘢我都唔識,好像我朋 ...

如果要爭身家,先攪掂左爭仔女跟邊個先,如果跟女方,咁女方就可以同個男打官司分個男既身家同撫養費,一般都打幾年同要洗幾十萬官司錢

珍珠宮

mslam1016 發表於 21-1-9 23:31
如果要爭身家,先攪掂左爭仔女跟邊個先,如果跟女方,咁女方就可以同個男打官司分個男既身家同撫養費,一 ...

幾年 幾十萬

複式洋房

mom06 發表於 21-1-7 14:49
承繼的財產是自己的,不用同另一半分。

婚後的屋,銀行戶口(除遺產外),女的絕對有權和男的分

我以為全部都要

大宅

hellomiki 發表於 21-1-9 23:33
幾年 幾十萬 暈
子女嗰part你朋友牌面贏硬,女方係一直照顧開小朋友嗰個,加個特殊需要,以小朋友利益角度法庭一定判俾女方,如有証據佢帶女人入屋~正常佢律師會分析男方知贏面不大,分分鐘佢仲驚個你。
揾律師咨詢下,冇俾打官司嚇到卻步,可能唔須要打官司,經律師攪掂呢?

首頁

尾頁

跳至