自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wewelala 發表於 21-1-7 14:50
見標籤話只可以乾洗, 但唔太鍾意乾淨化學成份同味, 同埋始終自己洗乾淨D, 網上曾經見過專洗cashmere同wool ...

佢傻啫,機洗完仲要機乾,唔變咸菜就出奇啦
羊毛cashmere我一向手洗,有人話用洗頭水,我就用普通洗羊毛嘅手洗潔劑。記得用大毛巾渣乾,攤平晾,咁就無事

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wewelala 發表於 21-1-7 15:43
如果冇位放平晒呢?

盡量索水,用多幾個衣架攤開吊起晾(針織物索水後會重身,吊起會越嚟越長)

王國長老

wewelala 發表於 21-1-7 14:50
見標籤話只可以乾洗, 但唔太鍾意乾淨化學成份同味, 同埋始終自己洗乾淨D, 網上曾經見過專洗cashmere同wool ...

我有佢果條披肩,連顏色都一樣,睇到果個帖我笑到傻咗,邊有人會丟落機㗎!仲要絲質

王國長老

wewelala 發表於 21-1-7 16:35
你呢條都係自己洗?

呢條我乾洗,平時冷/cashmere會手洗

王國長老

wewelala 發表於 21-1-7 17:58
我以為呢條都可以自己洗添

羊毛都仲得,絲質唔好拎嚟較飛

首頁

尾頁

跳至