懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

男爵府

Wyy210 發表於 21-1-7 16:11
啱啱轉到份好工,正諗住可以為事業搏殺一番既時侯,點知返工第一日就發現自己有咗成個月現在差不 ...

或者同公司傾下先,唔好太擔心啦,工無咗可以再搵,bb得來不易,你見平日post就知要健康生到個bb經好多關,所以俾我我會bb行先

男爵府

BB同你有緣份呀,樓上講得好對呀,工作隨時都可以搵到呀,樓主要向好既方面諗呀,有諗唔通搵屋企人朋友傾下

大宅

啱啱轉到份好工,正諗住可以為事業搏殺一番既時侯,點知返工第一日就發現自己有咗成個月現在差不 ...

我同你情況一樣,諗落無產假唔多抵直接 resign咗安胎,不過無返一個月工之後肥咗8磅

大宅

MonieCora 發表於 21-1-7 19:29
我同你情況一樣,諗落無產假唔多抵直接 resign咗安胎,不過無返一個月工之後肥咗8磅
...

同是天涯淪落人呀JM!!!
要辭職真係好大勇氣

大宅

bsg 發表於 21-1-7 18:16
或者同公司傾下先,唔好太擔心啦,工無咗可以再搵,bb得來不易,你見平日post就知要健康生到個bb經好多關 ...

我果行好細,好難再搵到咁好機會
做少一年就差好遠好難得先有呢個機會

大宅

Wyy210 發表於 21-1-7 19:44
...

其實我停一年之後都一定搵唔返之前個pay,不過我係意外有咗,都無辦法啦!緣份嚟到,我D朋友安慰我話有小朋友既人生完整好多,咁我就照單全收啦!

我唔知你咩年紀,因為我都唔細,對於鑽石、H袋、C袋都已經麻木咗,無晒以前細個D既時候追求,所以暫時都覺得OK,原來可以停落嚟靜一靜既感覺幾得意。

點都好,唔好憂心太多,船到橋頭自然直,加油!

複式洋房

我第一胎係未過試用期就知道有咗,初初我都好擔心其他人點睇但同事都好support同埋上司都好理解,產假同人工都出足. 而家做咗兩年半,又有左二胎(emoji)
唔好諗咁多啦,如果佢哋唔理解嘅話,證明佢哋都唔係好同事. 千祈唔好因為公事影響自己心情, 工作只係人生一部份. BB先最緊要,加油(emoji)(emoji)

大宅

我果時岩岩見完份工請左都未返工就有咗
唯有等到三個月先講,初初係有d尷尬,但都冇辦法,最後我係no pay leave 5個月後復工,公司仲要俾時間我泵奶

複式洋房

回覆 Wyy210 的帖子

傻啦,人生唔係只係得返工架,我仲慘啦,先排因為疫情比人炒左,之後下一個月就即刻有左,我都知自己生完都味必搵到工,都唔敢諗搵唔唔到同一個價既工,有時緣份嘅嘢講唔埋,我係你會做住先,同公司傾佢會搵過個居多。過咗3個月先再算啦,加油!

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

放鬆
bb 要黎你阻唔到
點解唔比佢開開心心等出世
而要自己咁煩呢

大宅

如果唔係手停口停嘅,建議辭職安心養胎。
之前情況好似你咁,工作表現有影響,壓力又大,最後小產咗。

大宅

我都係一返新工就bingo,其實都無咩野呀,係放無薪產假姐。
咁咪趁呢段時間儲多少少錢cover返個產假囉。
good luck

別墅

我上年同你情況一樣⋯剛轉新工作,但又啱發現有咗,做嘢想就住就住,但又驚人話,而且都想表現得好啲 果陣都幾大壓力,工作好忙,日日行嚟行去⋯冇得抖⋯
同時又要搞搬屋既嘢,同老公兩個住⋯⋯唔再好似以前咁咩都有阿媽幫手
依家回想起果陣身心壓力都大,全部新環境新人事,身體都算弱既⋯剛剛3個月後冇耐就小產咗
我建議要調整好自己既心態同情緒,唔好俾太大壓力自己!要事事小心啲!但又唔好太緊張!加油!!

子爵府

Wyy210 發表於 21-1-7 19:44
...

好多人就係諗住後生係事業嘅衝刺期,錯過左生小朋友嘅黃金時間,到左事業有成時再諗,ivf都生唔到,睇你事業定仔女比較緊要,錢幾時都可以搵,做到65歲都有得做,但仔唔可以生到65

別墅

我又係剛剛轉工半年度, 啱啱知有左... 返工啲野都未上手無咩output 就話就快要放產假... 依家都唔知點開口... 唯有等遲啲做埋產檢穩定哂先同boss 講....
今年又要搬新屋, 希望可以handle 到啦

sis, 一齊努力!!

洋房

You are not alone
Same here

大宅

回覆樓主:

BB比起工作重要好多,BB係你一世的親人,好多人想要都無,要珍惜得來不易的緣份

複式洋房

我都係,失業了一排,點知bingo 了。又唔能夠搵工,都好擔心未來,始終開支都會大了,想俾小朋友好一點生活。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至