自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

CoiCoi 發表於 21-1-10 00:46
我覺得英國,倫敦,無論個時暑假去過summer course交流,到我結婚同C6再去,我一直話英國感覺好悶,到C6去 ...

吓。。。我就好鍾意,又覺得好舒服喎。我試過十幾歲一個人去,之後同男朋友/老公去都係咁諗。同我阿爸阿媽去,佢地都咁講。可能我本身鍾意行博物館同美術館。老豆老媽佢地行公園已經覺得好開心。

珍珠宮

分甘同味 發表於 21-1-10 10:38
走馬看燈去歐洲旅行一D都唔會enjoy
我通常報埋local tour專介紹歷史文化果D,個guide超多故仔分享,仲識埋 ...

二年前暑假帶阿囡去荷蘭都十幾日,只係梵高博物館都一日,audio guide 慢慢欣賞名畫,國家公園又一日,可以行山、踏單車.......

香港生活節湊已經緊湊,歐遊可以慢慢欣賞當地文化、歷史........

大宅

littlesister 發表於 21-1-10 12:07

可能好似我咁有些年紀既人,對英國有種情意結,我覺得 ...

因為我兩次都係倫敦同去附近,我覺得英國都靚,未止於覺得驚歎人類幾百年前點樣做到,所以我比較鍾意法國同意大利個類同東歐個帶既雕刻建築同畫。
係英國最多係好大好大既公園,可能我第一次去summer course係中學暑假,日光超長,所有店舖5點鐘就閂門,我只能在宿舍同去canteen買定pizza當消夜,流流長係宿舍房,10點先天黑,但4-5點又天光

大宅

EstrellaDamm 發表於 21-1-10 12:22
吓。。。我就好鍾意,又覺得好舒服喎。我試過十幾歲一個人去,之後同男朋友/老公去都係咁諗。同我阿爸阿 ...

我當年都係十幾歲去,係我父母幫我報左summer course,我同表弟兩個去,平日有兩三日要上堂,下午會有當地遊覽博物館同美術館,我第一個星期已經喊想返黎,記得當年行個大英博物館,再到同老公行,佢都同我一樣,覺得好悶同好雜亂,我本身有修讀藝術系,較鍾意意大利,法國既畫同雕刻。
我好怕行公園,個時我住宿舍,每日上堂就係行成大個大球場既公園去上堂,再行返去宿舍個邊食lunch, 每日來回行兩三次,下午堂有時會帶我地行埋公園幾個鐘自由時間,見到英國人推BB車行,睇佢地步伐應該行3-4個鐘至行完,我覺得退休生活係幾岩,可能個時有咁印象,再去都仲有呢個感覺。

男爵府

bbc2018 發表於 21-1-10 12:22
二年前暑假帶阿囡去荷蘭都十幾日,只係梵高博物館都一日,audio guide 慢慢欣賞名畫,國家公園又一日,可 ...

荷蘭我幾年前一個人開完會stay behind玩兩日,坐火車去小鎮睇古堡 & gallery 感受下當地人過weekend trip係點,好多vintage 手作仔買
另外Amsterdam city bike tour非常好玩,值得一試

琥珀宮

畀面勳章

CoiCoi 發表於 21-1-10 12:55
因為我兩次都係倫敦同去附近,我覺得英國都靚,未止於覺得驚歎人類幾百年前點樣做到,所以我比較鍾意法國 ...

其實我都覺得English Museum 麻麻地,藝術方便法國羅浮宮、 凡爾賽宮好睇好多,我只係鍾意英國城市內既歷史建築,英國既巴士、郵箱、電話亭都好正

男爵府

回覆樓主:

保加利亞....好悶

珍珠宮

london 好似悶悶地,我第一次去,睇咗幾樣博物館,行下公園就冇咩嘢

法國滑雪幾正,消費都算ok, 雪山又勁大,仲有 disney

大宅

littlesister 發表於 21-1-10 13:58
其實我都覺得English Museum 麻麻地,藝術方便法國羅浮宮、 凡爾賽宮好睇好多,我只係鍾意英國城市內既歷 ...

係呀,倫敦巴士我係鍾意,好有英倫感覺,我當年十幾年前去好似還未有雙層巴士,但已經是紅色跟現在差不多,記得我個時搭仲好興奮,覺得單層巴士好特別,因為香港十幾年前好似極少單層

羅浮宮真係好正啊,好多係我修藝術時見到既真跡,我見到好開心呀,連個頂都有。個次我去凡爾賽宮個時落大雨又大風,搭個架卡車仔,凍到變雪條勁慘。

首頁

尾頁

跳至