少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

統計一下BB幾大開始叫爸爸或媽媽?

BB幾大開始叫爸爸或媽媽(或爺爺、女麻女麻)(或公公、婆婆)?

大宅

好媽媽勳章

Re: 統計一下BB幾大開始叫爸爸或媽媽?

Amy: 我女去到一歲先識叫daddy但佢初初係叫阿de..去到成1歲2個月先識叫我但都係叫barbe未正式叫媽咪..好攪笑

複式洋房

My girl about 12 months old can call mama, baba.

民房

13個月

大宅

仔仔1 yrs 叫爺爺先, 等到14個月先叫爸爸, 但偏偏唔記得仔仔幾時叫我"媽媽"

大宅

十個幾月叫爸爸
十一個月多D叫媽媽
一歲叫阿婆 :lol: :lol:

公爵府

一歲叫ma ma
通常係見唔到先叫

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我個b就來11個月大未識叫... 吾知係咪叫... 成日mum mum咁.. 都吾知係想食mum mum 定係叫mama

禁止訪問

別墅

我個仔十個月叫daddy, 不過我都係唔記得佢幾時識叫媽媽? :-(

別墅

我囡囡八個叫 mum mum, ma ma

別墅

我個女8個月已叫媽媽, 但我唔知係 mama or "mun mun".
1-1/2 year 叫爸爸, i don't know who first.

男爵府

我囝囝就約1歲5個月識叫爸爸, 然後才叫媽媽

大宅

我個囝七個半月叫 ma ,八個月叫 ba
約1year 之後發雙音 baba & mama
再次才叫ba bee & mami, dadly & mami

禁止訪問

大宅

堯堯豬媽,
我可以代kityi39答你,
係將軍澳新都城二期,
寶林地鐵站出,得一個出口,出閘後上右邊果條電梯,
上到去轉右推門就係ga la......

果度真係好靚,除咗有Melody咁大隻嘅公仔外,仲有馬騮仔,
kerope,Little Twinstar,布甸狗....
AuntieWinnie
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
至於我個女,
6個月識叫Dad Dad,Daddy,baba(只係父親嘅稱呼)
10個月先識叫我,mama,mami
1歲識叫婆婆,姨姨
(但叫尼叫左都係叫阿公做"阿雞","阿孤",激死阿公,但笑死我哋)直至1.5歲多D先偶然叫得返阿公做"阿公"
:sm: Auntie_Winnie

複式洋房

dear all,

我個囡現在九個月, 只係識依依yaya, 其他也不懂. 我奶奶問為什麼她不懂說話. 不知她是不是不正常. 我想問. 九個月bb是否應該已有意識地說話? 有d擔心我的女女是否lag behind 很多.
可否share 一下?
幾時bb才有意識說話?
[img align=left]www.dotphoto.com[/img]

大宅

好媽媽勳章

zoewcl 寫道:
dear all,

我個囡現在九個月, 只係識依依yaya, 其他也不懂. 我奶奶問為什麼她不懂說話. 不知她是不是不正常. 我想問. 九個月bb是否應該已有意識地說話? 有d擔心我的女女是否lag behind 很多.
可否share 一下?
幾時bb才有意識說話?

me too,真係好擔心,點先可以令佢講說話?
我一有時間就同佢講野,可惜我要返工,冇太多時間~
仲有冇其他有效的方法?各位媽咪可否教教我呢?

禁止訪問

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

My son now 15months old, still can't mom & Daddy. Just alway say "ball, ball" ja. I'm so worried about this, how to teach him say more word na? :-|

首頁

尾頁

跳至