夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

心儀學校係邊類?
你做FTM時或生有冇傾過對小朋友咩期望?
如果大家一早己經有共識,而媽咪所付出嘅努力,唔會睇唔到.

別墅

somesome2020 發表於 21-1-13 12:16
樓主ftm? 所以老公老奉將啲責任推哂俾樓主?

唔好做ftm, 出黎做, 請工人, 或者俾6299 湊.

唔止幼稚園,直資小學都睇,面試要睇埋雙方父母係未smart, 記住係雙方,唔計疫情問題小學面試雙方都要出席及被評估。

男爵府

cloud1014 發表於 21-1-13 11:15
他說媽媽有5年時間去陪養小朋友,如果小朋友入不到父母心儀的學校是媽媽的責任。他覺得我在家長面試表現不 ...

我仔讀幼稚園,已經係十幾年前嘅事,當年好多學校嘅親子活動,家長會,生日會已經見好多父母一齊出席參與,即係大家都知道父母共同參與,共同負責,點解而家仲有男人,思想倒退,以為教養只係媽媽負責

問下你老公,有冇讀過:養不教,父之過

cathngai    發表於 21-1-14 15:26

男爵府

cloud1014 發表於 21-1-13 11:15
他說媽媽有5年時間去陪養小朋友,如果小朋友入不到父母心儀的學校是媽媽的責任。他覺得我在家長面試表現不 ...

我想大膽問一聲
平時你係未比老公話,唔會點反駁?
如果我老公咁講,全部教育,面試我唔負責 睇佢一個人係未真可以有名校offer

男爵府

小肥豆 發表於 21-1-13 22:30
唔止幼稚園,直資小學都睇,面試要睇埋雙方父母係未smart, 記住係雙方,唔計疫情問題小學面試雙方都要出席 ...

都唔係呀 曾經帶小朋友 見直資 單拖去都有offer

別墅

子恩 發表於 21-1-13 23:46
都唔係呀 曾經帶小朋友 見直資 單拖去都有offer

雙方家長出席係加分位,如果個個申請人面試表現都差不多分數,就會睇家庭背景。

男爵府

cloud1014 發表於 21-1-13 08:58
老公同我說如果小朋友入不到心儀的小學是媽媽的責任/問題. 大家有什麼看法? ...

點解一定係媽媽既問題唔可以係個爸爸問題?
小朋友佢冇份?

複式洋房

回覆 cpycpyhelen 的帖子

佢有份。但係佢覺得我有5年時間陪育小朋友,教好他因我是ftm.

男爵府

cloud1014 發表於 21-1-14 10:11

佢有份。但係佢覺得我有5年時間陪育小朋友,教好他因我是ftm. ...

咁我又覺得,係既,做全職媽媽點都多時間陪住小朋友,但唔代表做爸爸既冇責任,難道搵錢就可以解決所有問題,咁我唔介意角色調轉

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

佢有份。但係佢覺得我有5年時間陪育小朋友,教好他因我是ftm. ...

大部分責任於Ftm 的媽媽我都贊同,但係誰包一定識教好?
咁係咪每年兩次長途旅行,有司機坐benz,住house, 有兩個工人就是爸爸的責任?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

一定LA,因為媽媽搵了這個不份責任的老公。

男爵府

點解5年時間只係計你嘅時間?呢5年佢無任何時間去理小朋友架?如果佢都有份陪喺個仔身邊,點解佢無份一齊教?
如果我老公咁講嘢,我直頭覺得:好呀,個仔嘅嘢100%係我責任,姓都幫佢改埋跟我好了。

大宅

BK Milk勳章

你係ftm,教好孩子,照顧好孩子當然要啦!
但教好代唔代表一定會入到心儀的學校呢?

男爵府

回覆樓主:

贊成唔反枱已經好好修養!

有時我老公都會話“你係媽媽嘛!”,我會反問:咁你唔係爸爸咩?我單性繁殖㗎!?

佢就會敗走

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

老公同我說如果小朋友入不到心儀的小學是媽媽的責任/問題. 大家有什麼看法? ...

如果咁講即係爸爸一直都冇幫手
只交俾媽媽負責
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

我都係FTM,日頭我做到幾多做幾多,一湊二自己湊真係太忙,顧三餐顧兩個混齡教育
老公返黎負責做埋未做既,例如教功課講故事陪玩玩具
如果仔女都入唔到心儀學校我地唔會覺得失望
因為已經盡左我地既努力
如果老公無幫手教,入唔到心儀學校而佢又怪我,我只會覺得係佢責任。

複式洋房

咁講好hurt 吖!考唔到心儀學校會唔會係你老公無捐錢比學校?(emoji)

公爵府

講呢啲說話,大概睇到你老公對你做ftm的睇法,你已有不再做ftm的打算,對嗎?

大宅

你都係唔好做FTM 啦,同你老公講如果小朋友真係入唔到心儀小學你就唔想再做FTM!

點解要咁講?小朋友將來學業有乜冬瓜豆腐,你老公將來只會越來越睇你唔起! 教育小朋友如果用學業成績掛钩,攪到好似返工跑數咁,你覺得你和小朋友會快樂嗎?

首頁

尾頁

跳至