自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

點解用呢個標題,因為我今朝睇完新聞台重播昨日既世界觀後,個腦即時出左呢句:一朝回到解放前……
英國享受左單一市場福利咁耐,依家堅持跟
公投果51點幾%人意願,同歐盟分手!
咪由自己國民享受分手後果囉~
1)指定食品不准攜帶入境,所以,帶三文治午餐
入荷蘭?no, 因為有餡料, 純麵包可以,夾左肉或者其他野, 對唔住,就算你丟棄曬嗰啲,想留番麵包,我都驚你交叉感染,全部沒收!
個海關仲打趣同果位英國駕駛者講:
歡迎來到【脫歐】新世界,抱歉~
2)以後英國人去歐洲, 唔可以好似以前咁,
肯定可以入境,依家唔係老馮畀你入啦~
荷蘭喺脫歐後,已經唔畀一百個英國人入境了。
3)我相信英國漁民嘈完脫歐協議個漁獲分配後,
下一個就係:成本上升,買家消失。
以前捉完魚就送去對面法國,單一市場嘛,梗係
清關快速,對於海鮮,時間就是金錢!
依家,法國海關同你公事公辦,文件一定要齊同
冇錯!有出錯就……扣關延誤唔關人事!
節目中,法國果邊收貨人話,脫歐後,死海鮮
有20%
跟住鏡頭就影住 4,5隻 已經唔識郁嘅蟹囉!
入口英國漁獲咁麻煩,咪改向其他國家囉, 好
似歐盟成員國嘅丹麥 或者都係非歐盟嘅挪威。
4) 火燒連環船, 漁民受影響,幫佢哋運貨去法國嘅貨車司機,咪係跟住嘅受害者啦。
節目訪問一位蘇格蘭貨車司機 , 未脫歐前, 三日做一單生意,依家, 搞清關對文件 ,等左四日半, 多左果一日半,唔使食唔使住呀! 個司機話咁係蝕錢嚟做。

法國嗰啲入口商,向法國海關求情,可唔可以
手鬆啲,唔好睇咁實啲條文 ,可唔可以唔好執行咁緊! 海關梗係睬你都傻啦,分手嘛~
梗係要揸正嚟做啦,你串錯個拉丁文,你蓋漏
一個印, 咪搞返掂先畀你過關囉

唔覺唔覺, 又整咗一大篇……
有興趣自己去無線過app度睇啦, 最後,
奉勸英國民眾:
條路係自己揀嘅 ,少數服從多數嘛!
你哋首相大人話,你哋終於自己作主了!
以前未有大家族, 國與國交流, 不嬲係多
繁文縟節架啦 , 依家你決定脫離大家族 ,
咪去番以前嘅生活囉,習慣下就得架啦~

所以,完全支持 蘇格蘭唔再做聯合王國一份子,
反正人地公投係要留歐,不過人口唔夠成個大
英格蘭多,焗住跟大隊之嘛……

試下貼個文字版link
無綫新聞 - 「脫歐」後的英國新生活 http://news.tvb.com/programmes/g ... 164335d19aa616efa63

伯爵府

.................

observer    發表於 21-1-15 12:29

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

observer 發表於 21-1-15 12:16
點解用呢個標題,因為我今朝睇完新聞台重播昨日既世界觀後,個腦即時出左呢句:一朝回到解放前……
英國享 ...

追求理想,必須接受現實嘅所有代價,知道有得就有失,應該心甘命抵。

如果乜都無諗過就投脫歐一票,今日先嚟叫救命,真係無人可憐。

瑪瑙宮

自己攞黎

子爵府

traeh 發表於 21-1-15 12:32
追求理想,必須接受現實嘅所有代價,知道有得就有失,應該心甘命抵。

如果乜都無諗過就投脫歐一票,今日 ...

冇考慮清楚效果就去做既人好多,仲有一句話
針唔拮到肉唔知痛, 即係諗住以後唔使受制肘,
完全冇諗到,你之前已經可以享受嘅, 你估係人哋
無償付出架? 有權利必有義務, 享受完話
唔要義務!
咁咪話畀你知,當唔做應份嘅嘢,你就係:
外人, 外邊嘅人係咩待遇, 你咪咁上下囉……
不過, 或者畀人哋好少少,始終……
曾經做過兄弟嘛~

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

observer 發表於 21-1-15 12:39
冇考慮清楚效果就去做既人好多,仲有一句話
針唔拮到肉唔知痛, 即係諗住以後唔使受制肘,
完全冇諗到,你 ...

冇考慮清楚後果……

昨天有報道沙田龍門冰室欠租,都唔知個黃色經濟區搞乜,真是開間茶記都支持唔住?定係中間有人落隔?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

而家經濟唔好,脫歐之後歐盟唔會畀你好過!
如果咁優惠英國,其他比較有錢嘅歐盟國家都會想脫歐㗎喇!

Amy7802    發表於 21-1-15 22:23
emilypyhui    發表於 21-1-15 14:09

珍珠宮

traeh 發表於 21-1-15 12:32

如果乜都無諗過就投脫歐一票,今日 ...

世上咁多愚民,敢肯定9成人係無深思過

珍珠宮

newinewi 發表於 21-1-15 12:24
既然已經唔係手足, 一定執正黎做.

子爵府

evip 發表於 21-1-15 12:50
冇考慮清楚後果……

昨天有報道沙田龍門冰室欠租,都唔知個黃色經濟區搞乜,真是開間茶記都支持唔住?定 ...

呢個 自以為是 X經濟圈, 概念好偉大,
可惜經唔起意外考驗! 佢哋嘅定位,
肯定會隔絕一個市場,更何況仲要加上人
為因素嘅可能性……
剩番啲洗濕咗個頭又唔肯認輸,咪喺度苦苦支撐囉!
我附近有間做燒烤嘅,一直唔知佢嘅立場,
但當上年某日行過,見佢個捲鐵閘 上面畫咗啲,
佢哋所謂既抗爭畫, 我只係嘆息, 好彩我從來
冇幫襯過, 因為佢晚市開 ,結果,國安法一
生效,即刻用油漆遮蓋曬佢……
咁呢間衹做晚市,俾新冠既防疫法例幾番打擊下,
早幾日行過,個鐵閘上邊已經貼上
旺舖招租

琥珀宮

英國享 ...

英國人統治左大半個地球咁多年,基本上唔會死錯人
佢地情願犧牲少數人嘅利益去保護全個英國,最少唔係其他歐盟國家嘅人可以隨意係英國工作讀書,咁已經先保障左英國人嘅就業,另外再吸納投資移民,如香港bno, 佢地就係睇到英國經濟衰退,盡一切嘅辦法去挽救緊
其實諗返轉頭,之前起勢推動脫歐嘅可能根本就係英國政府自己

公爵府

BK Milk勳章

老翻太太 發表於 21-1-15 13:13

好多人比政客誤導架,報紙既報道都會影響個結果。

子爵府

mandy952 發表於 21-1-15 13:27

衷心祝賀佢哋既理想實現,
否則,可能會上演:
英國版美麗風景線⋯⋯

始終受害嘅係人民⋯⋯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

英國享 ...

多謝你打咁多字! 當日好多外人都好出奇, 點解英國人咁唔鍾意change竟然會揀脫歐! 好喇! 天從人願! 加埋疫情打擊! 享受下自主既可貴嘛!
難得仲有班唔知富貴定閉翳既bno holder肯提供錢同廉價勞工

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

想要自己當家作主,揸返枝旗,問題係都要有能力有本事揸得起枝旗先得

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

條路自己揀下面嗰句係xx唔好喊

我就儲咗好多花生慢慢食架喇

男爵府

observer 發表於 21-1-15 13:32
衷心祝賀佢哋既理想實現,
否則,可能會上演:
英國版美麗風景線⋯⋯

希望50幾%英國人民唔好後悔

琥珀宮

老翻太太 發表於 21-1-15 13:13

咁似講緊香港嘅

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

長痛不如短痛,係要捱下,而且要比其他國家玩

琥珀宮

mandy952 發表於 21-1-15 13:27

好到可惜,拎住BNO嗰啲係冇乜錢嘅人,有錢就循正途移民啦,英國嘅如意算盤打唔響嘅

首頁

尾頁

跳至