婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢排發現左個瘤,近排會刺痛,係好深好入,質地係識郁,其實19年都好似摸到,但又唔太肯定,前幾年分別係17同18都做過其他手術,所以冇點理過胸,擔心聽日走去照B超,如果真係有事唔知點算好

大宅

回覆樓主:

不用太擔心,識郁又剌痛應該吾會糸吾好既野,檢測完就知

別墅

elainec9 發表於 21-1-16 22:05
不用太擔心,識郁又剌痛應該吾會糸吾好既野,檢測完就知

多謝你回覆(emoji)(emoji)其實好難講,都要抽針先知,今日去照,個姑娘揾左好耐先揾到粒野,訓係度照唔到,起身先照到,都好似有1cm咁大,我冇做埋抽針,想揾馬醫生做抽針,如果真係有咩事都俾佢做,自己問埋保險claim唔cliam到,心情沈重既一日

大宅

回覆樓主:

我都有做過抽針,吾痛,只是吉下吉下,早d發現,有事早d醫

別墅

elainec9 發表於 21-1-17 10:32
我都有做過抽針,吾痛,只是吉下吉下,早d發現,有事早d醫

想過好多可能性,日日諗

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

shirley_ok 發表於 21-1-17 10:34
想過好多可能性,日日諗

要放鬆心情,情緒都會有影響,越早抽組織化驗,知道結果,避免不必要嘅擔心。

別墅

kaheiboy 發表於 21-1-20 11:50
要放鬆心情,情緒都會有影響,越早抽組織化驗,知道結果,避免不必要嘅擔心。
...

超聲波話係2級,但未抽針,約左8/2馬醫生

珍珠宮

shirley_ok 發表於 21-1-20 12:03

去馬醫生個網頁做定功課,到時佢會問你有咩期望(我之前冇做資料蒐集,比佢一問個腦空白咗),不過馬醫生好好人,佢會令你好清楚明白,往後應點做,有問必答架,放心交比馬醫生安排,祝你一切順利,早日康復!

別墅

kaheiboy 發表於 21-1-20 20:39
去馬醫生個網頁做定功課,到時佢會問你有咩期望(我之前冇做資料蒐集,比佢一問個腦空白咗),不過馬醫生 ...

咩期望?我會想醫好去,但要等到8/2,我有想過不如揾返之前珍所轉介做左抽針先,日日擔心

珍珠宮

shirley_ok 發表於 21-1-20 20:53

咩期望?我會想醫好去,但要等到8/2,我有想過不如揾返 ...

例如醫生會問你有咩可以幫你?或者之前搵過其他醫生問意見但唔知點選擇,(抽粗/幼針/真空抽.....)而唔同派別嘅醫生會有唔同嘅建議,部分病人會自己選擇然後請醫生做手術。最好列出問題問醫生,因為等候時間超長,入到見到醫生唔記得晒。

別墅

kaheiboy 發表於 21-1-20 21:45
例如醫生會問你有咩可以幫你?或者之前搵過其他醫生問意見但唔知點選擇,(抽粗/幼針/真空抽.....)而唔同 ...

等侯時間超長?唔知可唔可以同日見醫生同抽針?如果唔得我可能去第二度抽針先我好似約左4點,早d去會唔會好d定都係一樣

珍珠宮

shirley_ok 發表於 21-1-20 21:53
等侯時間超長?唔知可唔可以同日見醫生同抽針?如果唔得我可能去第二度抽針先我好似 ...

最好打電話問清楚姑娘點安排,每次都要等起碼1-2個鐘先見到醫生。

其實醫生都係睇化驗結果再決定要唔要做手術,若有報告醫生會更快話你知點做,否則都係等報告結果。

別墅

kaheiboy 發表於 21-1-20 22:11

最好打電話問清楚姑娘點安排,每次都要等起碼1-2個鐘先見 ...

聽日打去問下

男爵府

2級應該唔使抽針啊,4級以上先要,你問清楚先啦

別墅

2級就不用太擔心,有無照埋X-ray?

通常4A開始建議要做手術,良性瘤手術非常簡單,住2~3日出院,好快康復。
不要想太多,保持心境平靜。

別墅

2RRMUM 發表於 21-1-31 09:08

通常4A開始建議要做手術,良性瘤手術非常簡單,住2~3日出院,好快康復 ...

冇照x ray,等下一再去乳線外科睇,呢排又好似摸唔到啦野,我成日覺得有粒野好似計時炸彈咁

別墅

shirley_ok 發表於 21-2-1 10:17
冇照x ray,等下一再去乳線外科睇,呢排又好似摸唔到啦野,我成日覺得有粒野好似計時炸彈咁
...

看完醫生再決定如何處理,不要太憂慮!

別墅

shirley_ok 發表於 21-1-15 13:45
呢排發現左個瘤,近排會刺痛,係好深好入,質地係識郁,其實19年都好似摸到,但又唔太肯定,前幾年分別係17 ...

最後去馬國權醫生嗰度做咗抽針檢查報告,佢話冇事,但係顯示係三級我都唔係太明白

佢話嗰粒野其實係我乳房嘅組織只不過係以前做過纖維瘤切除手術,傷口埋得唔好所以生咗肉芽
可以唔洗做手術,但但我仲係心掛掛,有冇人試過報告係咁

珍珠宮

減齡達人勳章

2RRMUM 發表於 21-1-31 09:08

通常4A開始建議要做手術,良性瘤手術非常簡單,住2~3日出院,好快康復 ...

我剛剛睇完報告,左胸有粒4年前2級,2年前都係2級,今次4A級,話irregular outline, 建議抽針。今次連右胸都有一粒,不過話3級,叫我可以唔使理住。
其實係咪趁4A, 割咗一勞永逸

別墅

FennieMan 發表於 21-4-10 19:59
我剛剛睇完報告,左胸有粒4年前2級,2年前都係2級,今次4A級,話irregular outline, 建議抽針。今次連右胸 ...

我上次係4A,醫生建議我做手術,我同意,費事心掛掛

首頁

尾頁

跳至