單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

我提出左離婚,佢話好,佢話養唔起我同2個小朋友。我暫時有呢個決左,請問可以嗎?
1.)我決定離婚,搬出來住,呢2年想借暫時申請綜援解決經濟問題,等小朋友讀全日後出來工作。
2.)我可唔可以唔要佢既贍養費同子女既生活費,我知佢一定比唔到,我唔想離婚後仲要繼續追佢錢,同佢有錢銀瓜葛!
3.)撫養權可唔可以歸我,我想去申請公屋!

別墅

skymandy217 發表於 21-1-16 23:35
C9現時月薪3萬5左右,呢2年因為賭錢,欠銀行90幾萬,做緊債務重組,仲有欠財務多條數,個個月都借來數come ...

去搵社工同埋申請法援。你本身有冇做嘢?小朋友本身邊個湊開?

民房

jacksiuyi 發表於 21-1-17 02:30
去搵社工同埋申請法援。你本身有冇做嘢?小朋友本身邊個湊開?

本身無做野,自己湊

別墅

skymandy217 發表於 21-1-17 12:06
本身無做野,自己湊

如果自己湊開,小朋友仲細,正常個官會判小朋友跟媽媽。法庭會以小朋友利益最大前題去判跟邊個。

民房

jacksiuyi 發表於 21-1-17 12:14
如果自己湊開,小朋友仲細,正常個官會判小朋友跟媽媽。法庭會以小朋友利益最大前題去判跟邊個。
...

要去到行呢一步,真係好需要大既勇氣!

別墅

skymandy217 發表於 21-1-17 12:48
要去到行呢一步,真係好需要大既勇氣!自己無從入手,怕離婚手續好覆雜!但如果唔去離婚,我同倆個小朋友 ...

其實唔離婚佢都一樣俾唔到錢啦。
冇話後唔後悔,有小朋友嘅大前題都諗咗小朋友先。
我哩十年離婚已經諗過好幾次,只係一路諗住佢會改。但又好明白佢根本唔會改,好掙扎。
每次佢因為我同佢關係唔好,就攞小朋友出氣,我就好嬲。我大仔因為我哋嘅問題都有情緒問題,我自己都有。舊年真係覺得冇可能再咁落去,因為我仔會影響得好嚴重,所以我咩都唔諗,只係想分開。小朋友對我嚟講最重要。

民房

jacksiuyi 發表於 21-1-17 12:57
其實唔離婚佢都一樣俾唔到錢啦。
冇話後唔後悔,有小朋友嘅大前題都諗咗小朋友先。
我哩十年離婚已經諗過 ...

無錯 D男人口口聲聲話會改,根本都改唔到!
當初可以偷偷地拎埋我d結婚既金去押,我選擇咗原諒。之後我再借過10萬比佢還財務,佢話會還清哂出面財務條數,應承我唔會再賭,我選擇左信佢。我覺得只要大家一齊挨過呢幾年,會過返正常生活!點知比我知道左佢拎左筆錢去賭,又繼續借財務。我今次唔會再相信佢了!
你講得無錯,就係為左小朋友,唔想再比佢拖累!
現階段單方面申請離婚好定係申請共同離婚好?
邊樣手續無咁覆雜?

別墅

skymandy217 發表於 21-1-17 13:34
當初可以偷偷地拎埋我d結婚既金去押,我選擇咗原諒。之後我再 ...

你可以直接去法援拎form,以不合理行為申請離婚。要寫封信點樣不合理行為,詳細少少。同埋要申報收入等資料,因法援唔係免費,都要因應你嘅經濟情況批。
填好後再寄或親身交返法援,哩段時間最好親身交,因疫情可能唔知寄幾耐先收到。
之後我冇記錯嘅,法援批咗之後會叫你入數,我自己就好似俾咗千幾蚊。俾錢後就會俾你揀律師,或法援安排律師俾你。
有律師之後就會同律師見面,簽文件等。上庭前會填一份經濟報表同有關仔女嘅安排等等。之後上庭就等官判。然後就係暫准離婚令,同絕對離婚令。
我舊年大約6月開始申請,10月上庭,嚟緊會出暫准離婚令。
你可以參考吓。

別墅

skymandy217 發表於 21-1-17 13:34
當初可以偷偷地拎埋我d結婚既金去押,我選擇咗原諒。之後我再 ...

如果佢肯雙方同意離婚咁緊係簡單好多,唔洗好似我咁拖。因為佢唔肯對仔女跟我,所以我無可奈何要申請法援搵律師幫手。
你可以先同佢傾好,仔女安排等,如佢同意就兩個一齊去家事法庭入紙申請就ok啦。

民房

jacksiuyi 發表於 21-1-17 14:36
如果佢肯雙方同意離婚咁緊係簡單好多,唔洗好似我咁拖。因為佢唔肯對仔女跟我,所以我無可奈何要申請法援 ...

如果咁既情況,我要求仔女跟我,我可以去申請綜援,而贍養費象徵式$1同埋仔女生活費暫時唔需要比,個法庭會唔會批?

別墅

skymandy217 發表於 21-1-17 16:32
如果咁既情況,我要求仔女跟我,我可以去申請綜援,而贍養費象徵式$1同埋仔女生活費暫時唔需要比,個法庭 ...

贍養費果度可以照寫$1,可以保留日後追嘅權利。
或者你可以試吓去法援問吓律師意見,個官可能都會睇你嘅生活費,點樣供養對仔女。

大宅

skymandy217 發表於 21-1-17 16:32
如果咁既情況,我要求仔女跟我,我可以去申請綜援,而贍養費象徵式$1同埋仔女生活費暫時唔需要比,個法庭 ...

請問你而家情況點?我都唸住申請離婚

大宅

BK Milk勳章

kwok0225 發表於 21-1-29 23:17
請問你而家情況點?我都唸住申請離婚
X2

複式洋房

siufachan 發表於 21-1-31 02:16
X2

M2

複式洋房

jacksiuyi 發表於 21-1-17 14:33
你可以直接去法援拎form,以不合理行為申請離婚。要寫封信點樣不合理行為,詳細少少。同埋要申報收入等資 ...

我想問下你交表後到法援叫你入數大概用咗幾多個月?因為我交表後出去租屋住怕要等好多個月。

男爵府

陪月勳章

我提出左離婚,佢話好,佢話養唔起我同2個小朋友。我暫時有呢個決左,請問可以嗎?
1.)我決定離婚,搬出來 ...

你連贍養費都唔要,仔女又跟你,冇嘢爭,又唔使對簿公堂,法援都唔使伸請了。
直接雙方同意離婚,單方面要兩年分居證據的。

侯爵府

1.)我決定離婚,搬出來 ...

首先贍養費吾系你話事架 特別你仲要去申請綜援,因為綜援都一定要你入紙申請問他拎因為你有2個小朋友,除非他長期拖欠紀錄,自己上庭填完經濟審查個官了解左真系比吾到先會3個人判3蚊不過你預呢個機會好低,因為法庭
吾會比機會他逃避做父親責任特別他有工作又唔系傷殘
至於你D小朋友管養權系你,一定冇問題因為一直系你照顧開,如果他爭
叫學校寫信証明平時都系你照顧
他就一定冇可能拎到啦
放心

首頁

尾頁

跳至