自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我諗可能係呢個時勢,朝不保夕,仲買d無謂奢侈品,所以嬲?
當然如果大把只是散紙咁洗,嬲黎就多餘左。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

lemon1013 發表於 21-1-20 08:59
大家財政獨立 結婚咁多年0家用 我老公都話自己係投資 而我係亂洗錢
...

咁似我既。我老公都係話佢係用錢投資,我只亂洗,我地財政獨立。又的確我儲唔到錢,佢儲多我好多。

侯爵府

lemon1013 發表於 21-1-20 08:59
大家財政獨立 結婚咁多年0家用 我老公都話自己係投資 而我係亂洗錢
...

咁似我既。我老公都係話佢係用錢投資,我只亂洗,我地財政獨立。又的確我儲唔到錢,佢儲多我好多。

大宅

雖然我覺得洗自己錢唔洗通知任何人,不過你老公買貴野又會唔會問過你先(eg. iPhone, 手錶個類,買股票個d唔計),如果佢有,可能佢又想你買嘢都問下佢意見。

大宅

Jane1983 發表於 21-1-20 09:28
其實你老公身在福中不知福,你懶打扮,買嘢亦唔係喪買,佢已經慳唔少。

...

我都覺得佢不知感恩,又唔會欣賞老婆為頭家付出,佢平時放工咩都唔理顧住玩手機,叫佢陪個囡玩一陣都唔願,最多係陪佢睇YouTube, 自己繼續睇手機。
平時真係好少買野,自己衫都好少買,因為平時放工趕返去湊女,根本冇時間可以出去慢慢睇,只買野比個囡。自己野唔係好鍾意都唔會買,今次出自己錢仲要比人鬧。雖然我老公有出張卡比我,我都好少用佢張卡。

象牙宮

回覆樓主:

癡鬼線!如果自己搵到錢買咗層樓full pay都唔使通知佢

大宅

你咁大個人計過數唔駛知會佢
我ftm買左幾萬蚊護膚品美容儀都無同老公講

大宅

女皇駕到 發表於 21-1-20 09:43
回覆 lemon1013 的帖子

到時話俾佢知淘返黎就無問題

好主意

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我買嘢唔會同佢講
除非係買屋企用既例如電器,我就會講聲先買。

伯爵府

lemon1013 發表於 21-1-20 04:29
我係在職媽咪,算係中產家庭,一直比較懶去打扮,而家年過30想擁有對見得下人既耳環。

2星期前同老公講, ...

佢會唔會想送俾你所以嬲? 我老公有時問我想要咩我話唔要佢都會有d唔開心, 有時男人都會想買下野哄下老婆

公爵府

牛年勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-1-20 08:03
萬幾蚊買耳環,我都覺得有點貴
不過每個人價值觀唔同既
我都係買咩都同老公講,偶爾買佐d咩特別嘢 ...

一對鑽石耳環喎,買得鑽石都4至5位數喇!可能樓主果粒大粒d或Tiffany果類貴少少?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

回覆樓主:

有冇搞錯買對耳環都要報告

侯爵府

如果佢一定會發現你買咗新嘢問幾錢, 咪求奇話2千蚊算囉 唔使咁坦白, 費事嘈

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你c6好衰,自己搵自己洗有咩問題,計住晒好煩呀!

大宅

BGCOME08 發表於 21-1-20 09:33
咁你果D所謂自己賺嘅錢,平時係咪要撥入家庭財務入面?係咪用咗,就會影響到家庭支出/收入?

...

我地冇家庭財務 佢比主要開支(供樓工人) 我就比日常開支(食用雜費)今次買野只係我自己錢 完全諗唔到邊度影響倒佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你老公心目中應該已經共產左,
你既錢雖然響你手中, 但都=家庭既錢
你用左D錢就=成個屋企少左錢
我估金融既人認為每個家庭成員既身家=全家既資產
佢買股票幾10萬不過係投資, 係增加緊資產
但係買耳環係消費, 會減少左資產
基本上呢D1萬幾千既鑽石野全部賣返出去都係唔值錢

公爵府

牛年勳章

lemon1013 發表於 21-1-20 09:26
但我覺得我如果今次低頭 佢就更加覺得自己冇錯 以後佢會打橫黎講 今次基本上我覺得佢已經唔講道理
...

吾係低頭, 低頭負面了d, 係明白佢的感受, 明白佢作為男人, 對家庭的責任, 對於男人的角度, 打扮唔係最要, 但對於一個在職女性來說, 我需要, 人靠衣裝的道理, 努力去說服佢, 同樣地去明白妳和尊重妳的感受和想

大宅

Carol999 發表於 21-1-20 10:11
一對鑽石耳環喎,買得鑽石都4至5位數喇!可能樓主果粒大粒d或Tiffany果類貴少少?
...

都唔係好大粒(每邊廿幾份),但諗住反正買,就買有埋証書,過時過節有得戴下。

珍珠宮

Carol999 發表於 21-1-20 10:11
...

嗯,咁建議樓主等老公心情平復時再同佢溝通下。睇下老公關注點係乜嘢
如果一向都無買開奢侈品既,即係都係行樸實路線。突然一下買萬幾蚊既裝飾物,我唸佢老公覺得奇怪,點解無啦啦買咁貴嘢咁囉。
都係case by case.
人地夫妻財務獨立,老公老婆買咩都唔需要對方獨立,唔代表可以套係我地婚姻裡面。畢竟每個人,每對夫妻相處模式都唔同。有d出街都雙雙對對,手拉手好甜蜜。有d就前後腳好似陌路人。

珍珠宮

littlefunpig 發表於 21-1-20 10:16
你老公心目中應該已經共產左,
你既錢雖然響你手中, 但都=家庭既錢
你用左D錢就=成個屋企少左錢

其實我都係咁唸
如果我老公突然用萬幾蚊買名牌,或者我突然洗萬幾蚊去裝身,我地應該都會發脾氣
但如果我話工作需要,全身無一件有名牌的嘢,做嘢見客無咁好,對方就會明白,就會同我一齊揀,最終選擇權都係我度。但大家要溝通囉,當傾計咋嘛,我同老公係朋友,乜都講

首頁
23456...9

尾頁

跳至