自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

寶石宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

當領養都咁煩時,d 人咪轉去買囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

newinewi 發表於 21-1-21 12:10
文章來源:今日MVP

我有朋友有搵義工申請領養,裝哂窗網俾佢家訪但義工最後冇俾佢養

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

係啦

男爵府

2021勳章

回覆 Fishbbmama 的帖子

收入、職業、地址、入住人數,平日返工在家時間……呢d問題洩出去,容乜易俾人老爆。
除咗spca我信係大型法定机構。信得過

普通只有慈善牌照的领養所,點確認義工或持牌人的背景及操守

上巿公司主席也貪污啦。

毛孩權益要維護,要领養者提供咁多個人资料,真係over左。

保良局咩

每年狗狗去獸醫打針,已可得知有冇俾人虐待la

唔拿狗牌是犯法。仲有,冇狗牌,正常獸醫係唔會同佢診証

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

我記得呢度之前有人講過,佢滿足哂義工要求,然後義工叫佢整窗網,講到整埋就帶得貓返屋企。然後佢俾錢人整好哂後,突然話唔批。

太耐了,我都唔太記得內文話點解唔批,淨係知個樓主好火滾

珍珠宮

牛年勳章 2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

要領養一於去SCPA, 唔想俾人起底,
依家見工都唔俾問年齡,婚姻狀況, 因為會觸犯法例,
義工真係有無上權威, 多謝晒!

大宅

2021勳章

係~我媽好鍾意貓, 大大話話都養過6隻, 全部好大年齡自然老去的, 全部都係街執/朋友俾佢的, 佢都想領養貓貓, 但好怕俾人查家宅, 所以佢都冇再養貓了

子爵府

2021勳章

newinewi 發表於 21-1-21 12:21
Kco Cheng
Mani Lik 當你有私人樓,獨居……之後就講你要返工,唔係24小時有人照顧隻貓……

我親戚話去愛協領養無咁嬲.

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

jyjy1684825 發表於 21-1-21 15:58
我親戚話去愛協領養無咁嬲.

我都睇緊愛協,但而家唔係太多貓B

侯爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

吹毛求疵的義工

伯爵府

2021勳章

明白要小心選領養者,但有d 義工真係...都唔知係唔係真係想幫小毛孩找主人

公爵府

2021勳章

其實呢啲義工咪係有份助長,啲人出去買貓貓狗狗囉。根本把口就叫人領養,但啲條件苛刻到一個點,有幾多人頂得順,咁煩不如出去買。

子爵府

2021勳章

tutik 發表於 21-1-21 14:12
所以我只考慮愛協, 或直接家庭棄養( 老人家年事已高等問題), 之前嗰隻都係。今次因唔啱眼緣,想買,上網 ...

其實繁殖場既貓bb,冇人買都會好慘架,領養係岩,但繁殖場既bb都冇做錯,佢都唔想,點解唔比人買呢?攪到買寵物罪大惡極十惡不赦咁。最錯既都係不停繁殖唔善待動物既人

子爵府

牛年勳章 2021勳章 BK Milk勳章

如果星期六日出去西貢果D,會唔會領養容易D呢,我近幾個月都有上網留意,發覺真係好難領養到,買既又有一大批問題,怕怕
[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled7.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled8.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled6.jpg[/img]

珊瑚宮

牛年勳章 2021勳章

qq媽媽咪 發表於 21-1-21 16:01
我都睇緊愛協,但而家唔係太多貓B

我都係!直頭冇乜貓

大宅

牛年勳章 2021勳章

FionaWong0118 發表於 21-1-21 15:41
係~我媽好鍾意貓, 大大話話都養過6隻, 全部好大年齡自然老去的, 全部都係街執/朋友俾佢的, 佢都想領養貓貓, ...

查完家宅養左,仲要長期keep住update貓貓個情況。

見過有領養者俾義工話養得好差,要收返隻貓,結果我自己接觸過隻退返貓貓,會周圍行,而且俾人摸,摸尾都得,又唔覺得個前主人有佢地講到咁差。

可能照顧同環境上,係隨意啲,所以就滿足唔到義工要求。

所以我就算養貓,都唔會搵義工...

男爵府

2021勳章

papamama16 發表於 21-1-21 15:31
我有朋友有搵義工申請領養,裝哂窗網俾佢家訪但義工最後冇俾佢養

我都見到有啲機構係咁寫, 所以我都卻步咗,就係驚出現好似你朋友呢個情況。。。

侯爵府

2021勳章 hashtag影視迷勳章

newinewi 發表於 21-1-21 12:10
文章來源:今日MVP

好好笑呀我自己由細到大養過幾隻貓,歷時廿幾三十年,坦白說家中從沒有裝貓網,但所有貓貓都是養到老去的。現在都常常心思思想養貓,但我發現現在世人對貓主人有超高要求,自問做唔到,所以都係打消念頭。

男爵府

2021勳章

tutik 發表於 21-1-21 13:59
我覺得部分所為貓義工將流浪貓變為自己無本生利嘅產業。

我都覺得係,點解一見流浪貓就捉,點解唔俾佢地自由自在生活,香港唔應該冇流浪貓,捉下老鼠都好呀。

最近成日有人偷貓,其實我一早覺得那些人係所謂義工唔知係咪有錢收

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

除咗愛協d條款會mild 少少,好多機構啲條款都好辣!
我地都有心領養,但咁既條款真係令人想放棄,出去買就算

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊