時政擂台

跳至

首頁

尾頁

管理員

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 7周年華麗國民 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 BK Milk勳章 夏天玩到顛 2016畫展勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

大宅

2021勳章

點解林鄭唔重提逃犯條例?
而家過左
拉埋佳仔上機
就明正言順拉埋黑暴國安法犯人
香港從此天下太平

侯爵府

2021勳章 2018母親節勳章

tototo 發表於 21-1-22 16:43
點解呢個人咁賤,仆出嚟咁講嘢

冷靜d,我都希望現有法律可以制裁呢個跨地區殺人犯

可惜,蔡蔡子政府不批他入台,要以「國家級」交接疑犯,你和我甚至現屆政府目前情況,能奈她何?

既然未有「移交共識」,這應該是無辦法之中嘅辦法,但你仲問/爭拗緊點解要位公帑養佢住安全屋?唔通現在就放他「通街走」,市民咪好似而家你咁嘅反應囉!?

侯爵府

tototo 發表於 21-1-22 12:05
你出錢養佢,包食包住好不好?
個個坐完監出嚟都用公帑養嗎?

佢出來,無公司願意請佢,若佢要申請政府資助,大家一樣要養佢,當佢無所是事,周街去,一樣用緊社會資源,甚至再做錯事,坐監,一樣要公帑養佢

今次反修例,yc黑暴自我造就亂世,產生咁多犯事中青年,點解你又唔出聲?因為你都支持緊「反修例」囉!既然你都沒支持相關條例把逃犯繩之於法,想問你嘅「執拗點」在哪?為反政府而反?

討論可否「宏觀少少」

男爵府

好媽媽勳章

capricornbb 發表於 21-1-22 19:00
佢出來,無公司願意請佢,若佢要申請政府資助,大家一樣要養佢,當佢無所是事,周街去,一樣用緊社會資源 ...

因為擔心一個人坐完監出嚟冇人請或驚佢再犯事,就應該俾安全屋佢住、用公帑養佢?這甚麼思維呢?咁你所講嘅犯事YC黑暴,第時佢哋出番嚟冇工做、同擔心再犯事,係咪又有安全屋住同包食住呀。
回應樓主呢個post,只係我唔明點解陳x佳出獄後要受保護同用緊公帑養佢,林鄭都話佢已經係自由人啦。我根本冇拗過,係你仆出嚟撩事鬥非。

男爵府

好媽媽勳章

capricornbb 發表於 21-1-22 18:40
冷靜d,我都希望現有法律可以制裁呢個跨地區殺人犯

可惜,蔡蔡子政府不批他入台,要以「國家級」交接疑 ...

如果一直都「未有共識」、唔想佢「通街走」,請問係咪養佢一世呀?我係唔明點解要養佢,你話如果放佢通街走,市民就會好似我而家嘅反應。其實你講緊乜?

侯爵府

tototo 發表於 21-1-23 00:52
因為擔心一個人坐完監出嚟冇人請或驚佢再犯事,就應該俾安全屋佢住、用公帑養佢?這甚麼思維呢?咁你所講 ...

陳同佳係殺人犯,在安全屋嘅考慮當然唔係主要我以上所講嘅原因啦!我只係回應你:公帑養佢呢點

修例犯事者甚至逃犯,菜菜子或其他國家都有機會接收喎!又點同陳嘅 case?

再問多你一次,如果陳現在自由身,做你鄰居,好唔好?你認為應該點做?

侯爵府

tototo 發表於 21-1-23 01:12
如果一直都「未有共識」、唔想佢「通街走」,請問係咪養佢一世呀?我係唔明點解要養佢,你話如果放佢通街 ...

無可能養一世!只係唔喺呢刻釋放!

侯爵府

tototo 發表於 21-1-23 01:12
如果一直都「未有共識」、唔想佢「通街走」,請問係咪養佢一世呀?我係唔明點解要養佢,你話如果放佢通街 ...

仲要問,我咪講緊你跳掣「鬧人」

男爵府

好媽媽勳章

capricornbb 發表於 21-1-23 01:13
陳同佳係殺人犯,在安全屋嘅考慮當然唔係主要我以上所講嘅原因啦!我只係回應你:公帑養佢呢點

修例犯事 ...

哈哈我點解要答你呢個假設問題
再問多你一次,如果一直冇「交接共識」同唔想佢「通街走」,係咪俾佢一直住安全屋,用公帑養佢一世?

侯爵府

tototo 發表於 21-1-23 01:32
哈哈我點解要答你呢個假設問題
再問多你一次,如果一直冇「交接共識」同唔想佢「通街走」 ...

我上面咪答咗你囉!

不如你自己去信保安局,支持盡快釋放陳同佳,爭取陳同佳自由身啦!

男爵府

好媽媽勳章

capricornbb 發表於 21-1-23 02:01
我上面咪答咗你囉!

唔係一世,唔係呢刻,咁請問佢應該住到幾時?養到佢幾時呢?願聞其詳,等我學吓嘢。同埋點解你用「釋放」呢個詞嘅?我理解係俾人捉咗先會釋放。請賜教

首頁

尾頁

跳至