自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Mimmy 發表於 21-1-22 11:19
我識有個又係小一留班, 佢媽覺得學校針對佢個女
其實比你留仲點會係針對
科科得10零廿分, 佢父母都話佢係 ...

嘩exactly同我細佬諗既係一樣
唉,點解唔面對現實,學校真係冇理由淨係針對個小朋友唔俾佢升班

男爵府

2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:30
佢哋放工返到屋企都7-8點,食得飯沖完涼都已經好夜,加上佢地覺得小一唔需要個小朋友咁辛苦,所以都無咩點 ...
其實好多父母放工返去都成7~8點......考試個段時間, 真係晚晚溫到10點架.

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

appledai 發表於 21-1-22 11:22
zoom以來,我女成績差著好多好多,即請私人補習老師上門

其實真係,9成既小朋友上zoom 係完全唔掂,特別係初小既細佬
我識好多朋友都係請個私人補習日日跟身先追到嗰進度
因為雙職父母要佢地返到屋企又要跟進度又要跟功課又實在係好難

珍珠宮

2021勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 11:22
嘩exactly同我細佬諗既係一樣
唉,點解唔面對現實,學校真係冇理由淨係針對個小朋友唔俾佢升班
...

好顛架
佢留班果年暑假, 不但無好好把握打底機會, 仲去旅行去足一個暑假
日日放學回家, 佢媽係屋企架, 話人生不應只讀書喎
佢媽話休息, 瞓覺, 食野, 睇電視(relax)才是重要的
每晚食完晚飯等老豆回來才開始做功課
所以repeat小一那年的學期尾又差不多去返尾幾的位置
一直以黎唔會諗下自己到底有無付出
只會覺得學校太深, 包容又不足
同佢女無關係

珍珠宮

Mimmy 發表於 21-1-22 11:27
好顛架
佢留班果年暑假, 不但無好好把握打底機會, 仲去旅行去足一個暑假
日日放學回家, 佢媽係屋企架, 話 ...

係呀
我細佬咪就係呢種心態
話咁細個細佬日日上zoom已經好慘
所以咪不停俾佢玩玩玩

侯爵府

2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:40
就係剛剛考完上學期試全部都唔合格,重係得10-20分果隻
所以老師warn定佢先
...

10-20分又真係………,佢之前幼稚園老師有冇講d咩?
依家小一,上年k3 都zoom,咁k1, k2時老師冇話咩?
我見阿仔果時每個單元都有評估,k3已經文字題加減數ga wo,幼稚園應該會有d發現??

男爵府

上年k3都應該冇乜點上過堂, 今年又zoom 上, 小朋友如果冇補習, 唔識都唔出奇

子爵府

2021勳章

香港傳統學校冇可能唔付出唔辛苦有成績,除非個小朋友本身自己好掂

珍珠宮

2021勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 rebecca0113 的帖子

初時我以為得我覺得佢唔正常原來佢地呢種人都唔少喎

但有樣野好搞笑架
學校都算有點名氣
你跟唔到咪轉校囉
佢又唔捨得放棄個名校光環

侯爵府

牛年勳章 2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 11:27
其實真係,9成既小朋友上zoom 係完全唔掂,特別係初小既細佬
我識好多朋友都係請個私人補習日日跟身先追到 ...

阿仔小一都有補習老師日日陪做功課,我都唔會放晒手。老師質素參差,有時老師會唔做,時不時換人,要自己跟先可以了解小朋友特質,適合咩讀書方法,所以阿仔之後成績唔錯,除咗佢努力,我都好努力!

而家疫情,老師上門又多 d 考慮。都係嗰句,父母先最重要... 或者佢地覺得成績唔重要呢?大部分雙職父母都辛苦㗎啦,咩叫跟功課難?
未經許可,請勿轉載

男爵府

牛年勳章 2021勳章

回覆 C.Humphrey 的帖子

其實要了解佢點解會得10-20分﹐先可以決定佢真係差 定 有其他原因.........我個小朋友小一第1次考試﹐都係得廿分。(其實K3我地做左評估佢有ADHA﹐但當時要排3年先可以見醫生)。當日多謝老師無放棄佢 (當時未有COVID-19)﹐老師覺得佢係咪未適應測考﹐所以考完未派卷時﹐專登小息留佢係班房﹐叫佢口答份卷﹐係岩左9成的。咁我都老實同老師講佢係ADHA (但因為當時未見醫生無任何PROOF比學校﹐口講無憑)﹐之後老師開始留意佢..........而家睇左醫生有TRAINING跟緊﹐唔係話佢變到好叻﹐但起碼都有7/80分 (其他家長可能都唔接受呢D分數﹐但我覺得佢已經好叻)﹐因為佢做卷真係會分神同埋佢小手肌問題影響佢寫字的﹐見到佢盡力做我已經好滿意當佢有100分架啦。所以我自己覺得第一﹐家長一定要跟足﹐第二唔好怕去做TEST做檢查﹐第三一定要同老師保持溝通﹐第4係要揀一間岩佢讀既學校 (我地讀津校﹐中文係比較深﹐其他無教深的)﹐第五係家長心態﹐亦係我覺得最重要的。

traeh    發表於 21-1-22 12:33
beebee67890    發表於 21-1-22 11:59

大宅

2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:30
佢哋放工返到屋企都7-8點,食得飯沖完涼都已經好夜,加上佢地覺得小一唔需要個小朋友咁辛苦,所以都無咩點 ...
阿仔小一時, 我就係唔想小朋友咁辛苦。
現在小三, 後悔當初太hea, 個底唔夠厚

男爵府

2021勳章 最關心BB問題熱投勳章

睇完你幾個回覆,我都建議你唔好再幫佢補,佢地第時一定將個責任推晒比你!佢地放工教一d、跟功課,再搵補習社/一對一補習,雙管齊下先可以!做父母真係冇得咁卸膊囉!

大宅

2021勳章

annakit 發表於 21-1-22 11:03
你細佬唔接受現實反而害左個小朋友,因材施教先最重要, 我有朋友個仔讀一線學校有讀寫障礙, 小2時直接被 ...
你朋友是否跟得好貼, 才有咁大進步?

大宅

2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:38

除左上堂學習,其他就無問題
咁唔叫聰明啦,我女讀書都係窄窄地,要貼身跟住先好啲,佢打機係高手,而家啲豆𡃁打機八九成都係高手,你同佢講電話嘅嘢一定記得好快,呢個不能同聰明掛鉤

公爵府

2021勳章 畀面勳章

樓主細佬夫婦
可以成年唔跟進個仔成績考成咁仲要話佢其實聰明仲要質疑樓主係咪唔識教

有時我怕呢啲父母多過虎爸爸媽

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

我識個朋友嘅小朋友又係咁,佢阿媽覺得佢個小朋友好叻好聰明好醒目,但係我哋旁人睇就覺得佢係有過度活躍症加學習嘅障礙
跟住學校打嚟同佢講話佢成績跟唔到,佢就話人哋間學校唔好要轉校,遇着呢啲家長點夠膽出聲啊

珍珠宮

2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 11:27
我識好多朋友都係請個私人補習日日跟身先追到 ...

所以唔知邊條高官話網授有效果,

真係離地,

1-2 年級, 真係最勞氣, 因為唔可以自己黎,要家長教同跟,
( 我女2年級,有同學仔中途開電視,同熄CAM ,勁古惑)

3-4年級, 唔跟緊D ,5-6年級就死硬, 識做古惑野,中途睇YOUTUBE.
5-6年級, 呈分, 一唔識,科科WOO

大宅

2021勳章 畀面勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:17
昨天老師打俾我細佬,話佢考試中英數都唔合格,個成績應該升唔到班

我細佬早幾個月前已經叫我幫忙教下佢

我覺得你唔洗幫,連佢阿媽都唔幫個仔,個個阿媽都係放工返去執功課架啦,小朋友懶唔懶我唔知,就咁睇你文字,覺得佢阿媽至係懶到出汁果個,做阿媽責無旁貸,唔識教唔好生嘛,唔好意思激動左,但真心嬲佢唔教好小朋友仲想拖人落水

珍珠宮

2021勳章

父母完全唔理仔女功課,真係好少見。而家又唔係生得多

我個髮型師都話,晚晚放工趕返屋企同大仔跟功課。佢個仔都係小一。佢話辛苦都無法,佢老婆完全唔掂。

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊