自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021勳章

rebecca0113 發表於 21-1-22 10:45
咪就係
其實旁人最清楚
我都曾經暗示過佢個仔可能有啲問題
勸你交番個責任俾佢父母… 細佬都係咁話, 自己唔教, 又唔認清情況, 仲要話你, 我敢肯定考得成績差一定入你數!
老實講小一都唔發現個仔乜都唔識, 佢父母真係好有問題…
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

珍珠宮

2021勳章

大笨鐘 發表於 21-1-22 12:50
7、8點返到屋企都叫難?我 15分鐘食 d 嘢,就睇佢 d 嘢,太夜就嘢都唔食,睇完佢,佢瞓覺我先食。父母日日 ...

同意
老實講,樓主轉述細佬話個仔懶
我覺得呢對父母都好懶
8點返到屋企可以乜都唔做
又唔跟下個仔功課
唔知係咪果種一放工就乜都唔顧屋企野既夫婦?
屋企家頭細務交俾兩老

複式洋房

洗唔洗介紹私補老師俾你

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

C.Humphrey 發表於 21-1-22 13:14
細佬擺明就係唔想上身!
我都係7-8點放工跟兩個女功課,大把人都係咁,係有無心去做啫
...
我好彩, 呢幾年甩晒身, 我囡都讀中學, 唔使點跟

一切都係父母問題, 有心做既一定做到

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

侯爵府

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

學期都未完,咁快就通知要留班?

侯爵府

2021勳章

可學有學習障礙都未定, 要留意下

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wing51110 發表於 21-1-22 13:15
我仔都覺得自己打機好叻,我老公都我話佢勁(emoji)但我同我仔講,一有英文彈出黎,你都要問我啦。。。。我 ...
打黎打去幾個 game 實叻架

佢地唔明呢個時期最重要係咩, 無人能助

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

2021勳章

miriam 發表於 21-1-22 13:43
打黎打去幾個 game 實叻架

佢地唔明呢個時期最重要係咩, 無人能助

係。。。。呢代俾電子用品累死

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

你一星期幫小朋友補幾多日?

大宅

2021勳章

回覆樓主:

死症嚟㗎,天下所有嘅父母都覺得自己嘅小朋友都唔係咁差啫,其實佢都幾叻㗎

超級版主

wing51110 發表於 21-1-22 13:44
係。。。。呢代俾電子用品累死
我囡叫好彩, 頭三年跟我家姐住, 佢地唔好電子產品, 之後我照顧返, 我都唔好, 所以佢無迷到落去

我哥.....真係唔識講, 俗語有講 "唔好大教壞細"

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-1-22 13:01
叫佢哋現實d啦
根本懶嘅係父母,影響埋個仔
叫婆婆彩住上網課就expect個仔會自己攪得掂?有咁嘅細路,可惜 ...

現實上好多父母都係咁
子女有明顯問題,父母卻視而不見
造成子女日後出來社會
被他人當作怪物看待

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Fishqqma 發表於 21-1-22 13:50
你一星期幫小朋友補幾多日?

3-4次 1星期
每次個半鐘左右
但跟功課都用晒所有時間
佢完全唔明的功課點做
要逐題遂題教佢先得
根本佢個底唔掂

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

去私家機構做評估是不是有學習障礙.
打機叻同駁嘴轉數快, 不代表讀書叻或有興趣讀書, 我家中有一件.

去政府排期評估要一年以上, 别浪費時間, 早日找出問題, 找適當的訓練班.

你别再教了, 真係留班可能賴你唔識教, 兩個大人嬲左你. 叫你細佬請補習老師上門或去補習社

大宅

2021勳章

mandysio 發表於 21-1-22 12:24
我以前c6都話放學去練水好辛苦。
而家我想用粗口鬧佢添。
你又要話小朋友學咩,但唔夠人勁。頂。係你話佢 ...

我老公口頭禪係:你睇xxx(城中有錢佬或有錢親戚)冇讀過書/小學畢業都咁成功,最緊要食腦,讀書一定叻?
我話就係人地咁成功,d錢幾代都用唔完,人地個仔可以hea但仍然努力讀書,你有幾多錢留俾個仔?
我大仔懂事,但細仔信到呀爸十足

大宅

回覆樓主:

打返學校問問老師情況,其實敎育署到校新生評估一般上學期做,睇吓學校停課前其實係咪已經做咗。另外,父母真係好忙嘅話,搵補習幫手每日跟,希望慢慢上返軌道吧。

我覺得留班嘅機會唔係好多次,低年級其實可以自己試吓教,睇吓有冇轉機先。

侯爵府

2021勳章

ChaBean 發表於 21-1-22 14:10
我老公口頭禪係:你睇xxx(城中有錢佬或有錢親戚)冇讀過書/小學畢業都咁成功,最緊要食腦,讀書一定叻?
...

有時我c6講,我對住兩個女話尤佢講。
大佬,個靚妹幾歲拉返個四條弓的音。我唔係好識音準都聽到唔算太準。我心諗,亞妹自己放學去學琴,我車佢地去搵人陪練,又唔識小提琴。到而家亞妹叫好d. 你都讚下呀大佬,成日打擊佢地。

男爵府

2021勳章

講清講楚
無能為力
叫佢另請高明啦

大量時間精神付出咗
仲要吃力不討好
你再咁樣白做落去都幫唔到個細路

搵個老師/外人專家向妳兄嫂指出問題
睇下佢哋識唔識反省
帶個仔去搵啲支援/測試,
再了解一啲管教方法去幫小朋友啦

大宅

2021勳章

miriam 發表於 21-1-22 13:07
我哥個仔打機.........又係好叻架.........
呢個年代邊個細路打機唔叻,我見有啲真係評估係輕度,打機反應好快好叻 ,好知道點樣儲嘢升呢,如果有父母認為打機叻就係聰明,估計嗰個父母本身都應該係讀書唔多兼鈍鈍哋

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

咁細個成績差.絕大部份責任係父母度. 邊有咁細個有自學能力. 你侄仔錯過左幼兒學習機會. 父母係佢幼兒時由得佢D野唔識便不理. 到小一見唔合格只話佢懶. 其實如果K1就開始跟. 唔會全部唔合格掛.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
我好想死 ... 2 3 4 5 6 .. 8
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊