自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

2021勳章

由上2個星期開始,樓上就成日有啲拉櫈聲,早到7點幾就有,而家我WFH, 成日都聽到啲拉櫈聲,真心覺得好煩躁。

而我亦都有上過樓上問,佢都好nice話唔係佢,咁我都知聲音從4方8面來,都未入係佢,但我聽到啲聲真心覺得煩,有無咁多櫈要拉呀!地板唔花咩! (暈)

大家有咩建議?

水晶宮

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

三隻野 發表於 21-1-22 14:16
由上2個星期開始,樓上就成日有啲拉櫈聲,早到7點幾就有,而家我WFH, 成日都聽到啲拉櫈聲,真心覺得好煩躁 ...
我樓上仲煩呀,半夜有重物件落地幾次,真心 如果佢唔係業主係租客,業主咪死得

公爵府

2021勳章

如果樓上用木地板仲煩
好應聲架

公爵府

2021勳章

有次樓上踩單車,
木地板應聲到佢沿轉咩方向踩都知。

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

去十二蚊店買幾pack腳墊
寫幾隻字,每戶都去門前貼一pack
講自己住樓下,不過唔清楚邊個單位出聲
明白有需要移一移,但而家wfh好應聲,又休息唔到
希望大家貼一貼

我屋企嗰d一郁到少少都好嘈
買左d墊自己都舒服d

男爵府

2021勳章

20150618bb 發表於 21-1-22 14:22
我樓上仲煩呀,半夜有重物件落地幾次,真心 如果佢唔係業主係租客,業主咪死得
...
我樓上租客就係咁,有一對年幼仔女,由早上6點至半夜1點,跌野聲、跑步聲、吸塵機不斷撞家私聲......我同管理員反應,樓上回應自己一家好靜,佢都好怕人嘈到佢地。

大宅

牛年勳章 2021勳章

由上2個星期開始,樓上就成日有啲拉櫈聲,早到7點幾就有,而家我WFH, 成日都聽到啲拉櫈聲,真心覺得好煩躁 ...

我樓上搬黎無耐,已經向管理處投訴,凌晨2點仲係度砌傢俬。

不過個時同對情侶同電梯,佢地睇樓,見到個男士衣著,口吻,都已經知大煲。

宜家每晚12點後,都有拉木聲,間唔中就跌野聲,係正睡房,每晚都庶住耳仔訓覺。

伯爵府

2021勳章

海之風 發表於 21-1-22 14:42
我樓上租客就係咁,有一對年幼仔女,由早上6點至半夜1點,跌野聲、跑步聲、吸塵機不斷撞家私聲......我同管 ...

有講過樓上嘈音唔一定住正樓上果家
如果講到咁嘈又投訴過,可以上去門口聽下。

翡翠宮

2021勳章

你都好,佢日日兩点几沖涼

男爵府

2021勳章

pretty_cat 發表於 21-1-22 15:10
有講過樓上嘈音唔一定住正樓上果家
如果講到咁嘈又投訴過,可以上去門口聽下。
...
聽過,係樓上,而且每朝早上望到佢廚房、廁所6點開燈就開始跌野,吸塵.....

大宅

2021勳章

樓底如有10呎高, 係咪會冇咁應聲?我住居屋得8呎高, 真係好應。

寶石宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

住我樓上個個時時都跳繩 / 勁跑 / 拉櫈
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

2021勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

會唔會係附近的單位,唔一定係樓上單位傳出,所以要查聲音來源都幾困難

男爵府

2021勳章

esmehouse 發表於 21-1-22 15:17
住我樓上個個時時都跳繩 / 勁跑 / 拉櫈
你有無同機樓上反應過?

佢可能唔知樓下有聲,正如我在E K見資深會員話自己個仔每日在家跳繩,有其他會員提醒會嘈到樓下,資深會員話自己屋企樓底高,不會嘈到樓下。

複式洋房

2021勳章

miemiemie 發表於 21-1-22 14:30
如果樓上用木地板仲煩
好應聲架

我哋新樓,全座都用木地板,唔知有冇關係

複式洋房

2021勳章

Kumahung 發表於 21-1-22 14:45
我樓上搬黎無耐,已經向管理處投訴,凌晨2點仲係度砌傢俬。

不過個時同對情侶同電梯,佢地睇樓,見到個男 ...

咁有冇其他住戶投訴佢哋呀?

複式洋房

2021勳章

海之風 發表於 21-1-22 15:22
你有無同機樓上反應過?

佢可能唔知樓下有聲,正如我在E K見資深會員話自己個仔每日在家跳繩,有其他會員 ...

有同樓上反映過,有次我頂唔順,開緊會不停聽到樓上拉櫈,我上到去坦白同佢講情況,佢都nice嘅,話佢得2公婆住,咁我都禮貌嘅,話我聽到聲其實我都唔知係邊戶,明白聲音來自四方八達,我都係想解決問題……但要知聲音源係好困難。。

複式洋房

2021勳章

Haz-mama 發表於 21-1-22 15:21
會唔會係附近的單位,唔一定係樓上單位傳出,所以要查聲音來源都幾困難 ...

我都知未必一定係樓上,所以我都好困擾,朝朝7點幾就醒咗訓唔返

複式洋房

2021勳章

海之風 發表於 21-1-22 15:14
聽過,係樓上,而且每朝早上望到佢廚房、廁所6點開燈就開始跌野,吸塵.....
...

你連開燈聲都聽到呀?

複式洋房

2021勳章

Klly1983 發表於 21-1-22 15:15
樓底如有10呎高, 係咪會冇咁應聲?我住居屋得8呎高, 真係好應。

咁呢個我無了解過,但我樓底係比一般樓高的

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊