自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

enrei 發表於 21-1-23 20:18
可否pm請教哪一款精油?

唔好喇!我唔想被人誤會。

男爵府

坦白講,你當他一般小朋友方法處理未必work, 我同阿氏仔溝通要用好多唔同表達方法。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

enrei 發表於 21-1-23 20:18
可否pm請教哪一款精油?

唔係呀 ?

精油都得~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

dayedaye 發表於 21-1-23 19:00
冇社工跟。
未做測試。
三年班前唔係咁。
如果經濟 ok, 可以揾私人做評估。 有幾間有做。

大宅

細路一踏入青春期年紀開始,剛巧升中入唔到佢想去嘅學校,情緒越來越差,社工,醫生都睇過,可惜睇唔到有成效

男爵府

大力大力 發表於 21-1-23 20:28
唔係呀 ?

精油都得~

精油係出自植物,同中藥原理有D似,唔同植物有唔同特性。Diffuse 精油,的確對我阿仔情緒有改善,連我工人都話有些效用。他每次發癲,工人已知攞那種精油。

男爵府

回覆樓主:

無這方面的專業,比唔到意見你,只想同你講聲加油!

男爵府

enrei 發表於 21-1-23 20:30
細路一踏入青春期年紀開始,剛巧升中入唔到佢想去嘅學校,情緒越來越差,社工,醫生都睇過,可惜睇唔到有成 ...

我完全明白,我都被阿仔攪到要見心理學家。但我會肯試唔同嘢,係我角度,試咗唔得咪當跌咗,但如果真係得,我起碼有多一個改變方法。

男爵府

大力大力 發表於 21-1-23 20:18
我有一個問題想問妳 、妳仔仔一發脾氣、做父母是否退讓、妳們就好驚 ?

以前阿仔整起個樣發脾氣、我老婆 ...

呢啲對正常的ok, 你未見過一d真係躁狂的。eg我friend個仔可以老豆加工人一齊拉住仍似野獸一樣撲上去打阿媽,可能只因阿媽講一句半句普通說話不知為何觸怒了他。
所以我friend有時呻開,話如果有一日佢兩公婆失踪左,一定要報警舉報佢仔.....

子爵府

cmchang0927 發表於 21-1-23 20:42
呢啲對正常的ok, 你未見過一d真係躁狂的。eg我friend個仔可以老豆加工人一齊拉住仍似野獸一樣撲上去打阿媽 ...

我個仔就係咁。

之前為左避開佢,我連wfh都返工。但我咁樣覺得自己好可憐,有家歸不得咁。喺公司都想喊,

依家正常有wfh就留家,但避免同佢講嘢,好啲。

今日只係抵唔住頸叫佢五年級時要努力啲,就出事。

其實佢之前用書擲我,我已經心死。今日擲爛屋企啲嘢,我只係覺得自己有危險,想走

大宅

issactmaria 發表於 21-1-23 20:41
我完全明白,我都被阿仔攪到要見心理學家。但我會肯試唔同嘢,係我角度,試咗唔得咪當跌咗,但如果真係得 ...

係,真係冷暖自知。所以樓主小朋友問題,影響一家情緒,完全明白當中的壓力

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

dayedaye 發表於 21-1-23 19:12
打機已經比我老公開壞左個頭喇。

我個仔都鍾意睇書。

其實係咪你哋種壞佢、做咗小霸王?

假設佢唔係有病、你試一下我方法先啦~

記住父母在家、一定有話語權、唔可以比佢控制~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

回覆樓主:

樓主你先去上吓課,學習點樣和這樣的小朋友相處,不要用一般人既準則嚟要求佢,先改善大家關係,關係好先可以溝通。再嘗試搵佢既興趣,用興趣來提升學習,有時玩之餘亦能學到新智識,希望你能加油,當佢有暴力傾向時要安全為上,不要和他硬碰,以前姑娘有教過,最好從後抱住他再勸說。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

佢情緒咁失控,尤其佢襲擊你,你已經可以報警,將佢送院比精神科醫生做評估!你要改變教仔方法,唔可以再妥協!唔好再比佢打機!收機、收電話、設密碼、收起屋企利野、房門改到唔可以上鎖、廚房改用鎖匙鎖門(只有你有匙)!要佢做好功課、溫好習先可以玩,但唔係打機!每日帶佢落樓下球場跑下、郁動下!

翡翠宮

牛年勳章

我識得一個auntie個女,細細個已確診ASD,有做訓練但情況都唔係好好多,中四嗰年學業壓力大開始爆,小小事好大脾氣,嗌自殺,擲嘢仲大力過男同學,社工老師貼身跟,同學幫手睇住。有一次在學校發作call咗白車送院,確診有情緒病,要食藥,食咗藥好啲,捱到畢業。

所以樓主,搵方法帶你仔去睇醫生食藥,一定要食藥先穩定,嚴重時要住院。唔係嚇你,好怕會變成軾父軾母案。

大宅

dayedaye 發表於 21-1-23 19:06
好慘,我比佢搞到覺得有抑鬱,日日喊。

佢以前有去補習社,今年1月開始忽然話唔想再去,連請補習老師上門 ...

男爵府

dayedaye 發表於 21-1-23 19:12
打機已經比我老公開壞左個頭喇。

我個仔都鍾意睇書。

佢睇咩書,点解唔可以尊重佢嘅選擇?
我覺得你先假設佢係阿氏仔去處理,我個阿氏仔係唔可以硬碰特别係青少年反叛期,要用數據、事實去另類方法處理。
舉一個例子:我仔當年小五,當時夏天我放工回家大汗臨灕,但他堅持唔比我開冷氣,同我搶冷氣remote, 我之前以為佢係adhd頑皮作對。到後來,我才知他係asperger, 而當年他学校學緊全球暖化,你猜社工姑娘怎樣教我處理?

伯爵府

我諗你先同老公去搵幾個專業人士學下點應對先,跟住落黎就係睇醫生,佢咁難捉,可唔可以詢問專業醫生意見,可否用好輕量嘅藥,神經放鬆藥?安眠藥?混入果汁/汽水,咁先容易捉到佢去睇醫生?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

回覆樓主:

加油

首頁
34567...11

尾頁

跳至