自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我以前part time個仔和另一朋友個仔也有呢啲控制不到情緒的躁狂症,醫生都係叫佢哋就吓佢哋,不要正面衝突。

Part time個仔就有一把剪刀飛向阿媽(好彩唔中)和用衣架追打阿媽etc
Friend個仔又係追住佢打和一杯水照頭淋阿媽etc....兩個阿媽同曾經痛苦到想自殺,而家part time個仔就送左入政府提供的問題青少年宿舍,阿媽開心左好多。friend個仔就下年入u, 佢一定比佢去外國study, 希望佢讀完最好不要再回來。

男爵府

大力大力 發表於 21-1-23 20:18
我有一個問題想問妳 、妳仔仔一發脾氣、做父母是否退讓、妳們就好驚 ?

以前阿仔整起個樣發脾氣、我老婆 ...

呢啲對正常的ok, 你未見過一d真係躁狂的。eg我friend個仔可以老豆加工人一齊拉住仍似野獸一樣撲上去打阿媽,可能只因阿媽講一句半句普通說話不知為何觸怒了他。
所以我friend有時呻開,話如果有一日佢兩公婆失踪左,一定要報警舉報佢仔.....

男爵府

dayedaye 發表於 21-1-23 20:47
我個仔就係咁。

之前為左避開佢,我連wfh都返工。但我咁樣覺得自己好可憐,有家歸不得咁。喺公司都想喊, ...

好似我friend咁,兩年前佢仔不記得去左乜國既留學團三星期,佢話嗰段時間好relax好開心,到佢仔臨回來前一晚,佢喊過不停,好驚個仔明天回來......社會運動佢仔又發癲要出街,講兩句唔啱聽又鎖住自己係房完全唔出來.... 之前又有d事好聲好氣講兩句,又發癲打人淋水落老豆度,之後衝出街一日半後才回家......心理學家話唯一方法千萬咪同佢嘈,由佢自己癲,以免打埋人...我friend話忍埋呢幾個月,就算去邦文借錢都要送佢去外國讀書好彩仔一早發癲時已話左第日唔會番香港

首頁

尾頁

跳至