3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB既時候已經係咁,每晚都會醒,以為大啲會好,但一直都未見起色。

已經試過哂咩收驚啦,飲珍珠粉,飲吳德物次,陪訓⋯⋯真係應有盡有⋯

我同我老公為左陪訓,大家已經分房,關係都不健康,但每晚一點又踢又喊又叫又話要痾尿又話下面痕,我地都好崩潰,請問有冇家長有良方?

我好想同老公同房呀。我連尿片都唔敢幫佢戒。

更新一下:其實呢大半年已尋求專業協助,醫生都認為小女是夜驚症,沒有藥醫,只等長大⋯⋯我哋會努力捱落去

1/9/2021:更新一下~
小女終於足4歲了,近來已經由日日叫喊,變成一星期1-2次清醒講嘢(無叫喊),對我哋嚟講,我哋算係捱過咗最崩潰嘅時段。

別墅

Welcomebabyhaha 發表於 21-1-27 14:05
BB既時候已經係咁,每晚都會醒,以為大啲會好,但一直都未見起色。

已經試過哂咩收驚啦,飲珍珠粉,飲吳德 ...

夜晚喊醒會唔會係日頭同佢玩得太刺激定係有乜嚇到佢。 話要屙尿又話下面痕係咪佢未想瞓所以畀啲藉口出嚟,我小朋友唔想瞓覺時都會話呢度行痕嗰度痕叫我幫佢拗。 定係你有冇睇過佢下面有冇紅,會唔會尿片up住唔舒服。

大宅

BBIP830 發表於 21-1-28 22:03
夜晚喊醒會唔會係日頭同佢玩得太刺激定係有乜嚇到佢。 話要屙尿又話下面痕係咪佢未想瞓所以畀啲藉口出嚟, ...

應該唔關日頭事,因為佢係日日都會喊醒,仲要都幾定時零晨1點至3點。下面無紅呀,我地日日換尿片都有塗潤膚隔尿cream,但每日都會有不同藉口吵鬧:要痾尿,要爸爸陪,要媽媽陪,要毛巾,好熱,訓唔著,風扇開咗⋯⋯聽到我地都麻木晒,根本亂講嘢想吸引我地注意。好崩潰

複式洋房

得一個小朋友?

大宅

tin2018 發表於 21-1-29 11:38
得一個小朋友?

2個,有個家姐

男爵府

開心吸收勳章

有冇午睡習慣?

臨瞓前有冇講故事,聽催眠音樂?

大宅

janede1314 發表於 21-1-29 15:01
有冇午睡習慣?

臨瞓前有冇講故事,聽催眠音樂?

有午睡呀,2:00-3:30,有睡前故事~
無音樂,因為播歌佢會跳床,仲會跟住唱,所以唔想佢咁興奮

男爵府

開心吸收勳章

Welcomebabyhaha 發表於 21-1-30 06:28
有午睡呀,2:00-3:30,有睡前故事~
無音樂,因為播歌佢會跳床,仲會跟住唱,所以唔想佢咁興奮
...

試吓cut 午睡,可能日頭瞓得太多所以夜晚容易醒。冇午睡等佢攰d就會瞓得冧d。

我囡囡三歲起都已經冇乜點午睡,只係間中。冇午睡就好快瞓著。一覺天光。

別墅

Welcomebabyhaha 發表於 21-1-27 14:05

已經試過哂咩收驚啦,飲珍珠粉,飲吳德 ...

我個仔又出世開始都係咁,到2-3 歲最嚴重,晚晚2-3 點都喊,一定要有人陪瞓。咩都試過,七星茶,精油都唔得。到了四歲開始有改善,唔會半夜喊。宜家五歲已經正常。

試吓睇吓中醫,之前試過,開咗D安神藥,係好D。嗰時中醫話我個仔肚脹,睡前飲奶難消化所以瞓得唔好。另外,每次同佢游完水嗰日瞓得特別好。試吓日頭比佢多啲運動。

大宅

janede1314 發表於 21-1-30 09:10
試吓cut 午睡,可能日頭瞓得太多所以夜晚容易醒。冇午睡等佢攰d就會瞓得冧d。

我囡囡三歲起都已經冇乜點 ...

Cut唔到午睡呀~因為工人姐姐都要休息,再者返全日制,學校都會要佢訓~~

大宅

Jenjanjan 發表於 21-1-30 23:26
我個仔又出世開始都係咁,到2-3 歲最嚴重,晚晚2-3 點都喊,一定要有人陪瞓。咩都試過,七星茶,精油都唔 ...

同我既情況好相似呀~~
見到你講4歲好啲,就好似望到家鄉咁。

其實每逢星期日自己湊,我地都會出街玩,無午睡,但無可奈何都係會喊醒。

其實我好擔心會唔會有心理既病,或情緒問題!因為我問過咁多個家長都無類似情況。你係唯一一個暫時我覺得最似架咋。

謝謝你回覆呀,感覺無咁孤單。而且你仔仔正常返哂,恭喜你捱過咁辛苦既每晚

別墅

Welcomebabyhaha 發表於 21-1-30 23:48
同我既情況好相似呀~~
見到你講4歲好啲,就好似望到家鄉咁。

我嗰仔由細就我難搞,精力無限。佢有鼻敏感,所以其實到宜家都唔係晚晚瞓得好。不過大咗知道就算瞓唔到都唔可以嘈其他人瞓。宜家同細佬一齊瞓有伴。

諗起嗰時都好誇張,為咗呢個問題,換咗幾張床比佢。佢嗰時係夜驚,成日發惡夢。到大嗰啲可以講道理就解釋媽咪要同爸爸瞓大人房,佢同細佬瞓小朋友房。做到就奬佢。

加油,好快過!

大宅

Jenjanjan 發表於 21-1-31 07:28
我嗰仔由細就我難搞,精力無限。佢有鼻敏感,所以其實到宜家都唔係晚晚瞓得好。不過大咗知道就算瞓唔到都 ...

我反而係個細既嘈,家姐一向都訓得唔錯!所以我叫家姐幫手陪訓。但佢無因為咁而訓好左,相反家姐同我投訴佢好嘈。
為左俾返安寧家姐,所以我哋都係家長陪睡

男爵府

回覆樓主:

我仔依家4歲
佢出世到3歲都係瞓得好差,嬰兒期我晚晚抱住佢訓,依然晚晚喊幾鑊, 驚醒,到2歲幾,就1星期有5,6晚半夜狂喊狂踢。後來我家姐買左塊玉比佢陀,跟住慢慢無事
好神奇,好似導人迷信,但我仔真係陀左舊玉就無事

大宅

lukelukeu 發表於 21-2-3 18:06
我仔依家4歲
佢出世到3歲都係瞓得好差,嬰兒期我晚晚抱住佢訓,依然晚晚喊幾鑊, 驚醒,到2歲幾,就1星期有5 ...

買玉我又真係無試過啵,請問要掛頸嗎?
我咩都想試下,謝謝你回覆呀

男爵府

Welcomebabyhaha 發表於 21-2-3 18:08
買玉我又真係無試過啵,請問要掛頸嗎?
我咩都想試下,謝謝你回覆呀

係呀!掛頸,買返來用紅繩,點知已經係甩繩馬騮嘅佢更加活躍,之後轉左深啡色嘅繩就好少少

大宅

lukelukeu 發表於 21-2-3 18:14
係呀!掛頸,買返來用紅繩,點知已經係甩繩馬騮嘅佢更加活躍,之後轉左深啡色嘅繩就好少少

...

喔,明白~~
我試吓先,希望work la.
Thank you

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我家阿二係喊到小學二、三年班,半夜喊住企喺我同老公床邊,俾佢喊死,但第二朝問佢佢又話唔記得有咁嘅事

大宅

親親小孩子 發表於 21-2-4 12:31
我家阿二係喊到小學二、三年班,半夜喊住企喺我同老公床邊,俾佢喊死,但第二朝問佢佢又話唔記得有咁嘅事:q ...

小朋友唔記得既話,似夜驚或夢遊啵!

珍珠宮

容易醒係因為進入唔到深層睡眠

戒睡前奶睡前奶對腸胃唔好
干擾腸胃休息而致影響睡眠質素

戒玩電話、ipad
電子產品發出藍光干擾身體分泌退黑激素,當身體退黑激素唔夠,睡眠質素就差

戒陪瞓
培養小朋友自行入睡,大家睡眠質素都會提升

入黑後只進行靜態活動
呢點好重要,但好多家長忽略

隔離屋成日同小朋友玩到半夜12點,由得小朋友跑同大叫,到3、4點小朋友(4歲)就狂喊
好多時睡眠問題係生活習慣影響

首頁

尾頁

跳至