潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

別墅

想買2卡做戎指,問左幾間大約都係2卡2.01ct G si2 3ex n $128000
呢個價錢買得過嗎?
2卡的話,si2會不會好明顯?
我對鑽石唔太熟識,係咪要睇埋台面幾大?
同埋最近沒有人講兩間大熱店既?有沒有介紹?

男爵府

回覆樓主:

如果要睇餸食飯,SI2 真係要遇啱同識得揀靚嘅,另外唔單只睇枱面大小,比例都很重要
我自己都買過同你差唔多spec嘅石,多得高手及有心bk jm教路,好滿意
以我自己果粒同你嘅比較,我認為價錢略高咗D...
希望你揀到心水靚石

伯爵府

回覆樓主:

要睇budget,價錢定咗揀細粒啲會易揀啲

兩卡其實G會顯黃,SI2 要睇鏡睇吓枱面清唔清,個cut 係咪閃,但係睇你呢個價錢粒石質素一般都唔會係話太好

別墅

gzilla 發表於 21-1-28 11:13
要睇budget,價錢定咗揀細粒啲會易揀啲

兩卡其實G會顯黃,SI2 要睇鏡睇吓枱面清唔清,個cut 係咪閃,但係 ...

所以我就係想請教大家咩價錢會買到粒咩石,費事做左水魚都唔知
我係想買粒2卡,見得下人,預算10-13左右,如果好似你話齋肉眼見都黃,就要調下個budget

別墅

apricot 發表於 21-1-28 10:54
如果要睇餸食飯,SI2 真係要遇啱同識得揀靚嘅,另外唔單只睇枱面大小,比例都很重要
我自己都買過同你差唔 ...

係咪睇左好多間先搵到粒心水?係咪睇左張cert覺得岩再去睇實物?

別墅

viiiii 發表於 21-1-28 11:47
我係想買粒2卡,見得下人,預算10- ...

你自己要諗下係有限budget內,prefer粒石高色定清啲,好難兩全其美。

如果我係你,買得2卡就緊係想人哋一見到粒石就有哇一聲既感覺,唔剩止係大粒,仲要係夠火。

事關我見過好多人帶鑽戒,係就係大粒,不過望落去都唔閃既,什至有啲係顯黃,咁真係得個大字,都唔靚。

所以我建議你一係考慮DEF色石,淨度可以降低些少去遷就

或者有個折衷方法就係買低石色但揀有藍光反應既石,咁係日光低下會令到粒石顯白少少

別墅

xoxonphy 發表於 21-1-28 13:19
你自己要諗下係有限budget內,prefer粒石高色定清啲,好難兩全其美。

如果我係你,買得2卡就緊係想人哋一 ...

你講緊啱呀,嘩一聲的感覺
以為人地唔識,其實係人地唔出聲,唔通同你講隻介指又黃又唔閃咩
不過我對眼唔係太敏銳,如果唔係對比比較我會覺得粒粒都好閃,又耳仔軟,好易受人影響,好易俾人呃
同埋我唔知價,要一粒嘩一聲的兩卡,到底要預幾多錢
Overbudget最多草多兩年錢先

別墅

viiiii 發表於 21-1-28 14:02
你講緊啱呀,嘩一聲的感覺
以為人地唔識,其實係人地唔出聲,唔通同你講隻介指又黃又唔閃咩
不過我對眼唔 ...

舖頭咁多射燈照住,緊係難睇得出啦

你可以用隻手遮住2粒石,係暗暗地既環境睇下粒石本身閃唔閃

就咁DEF色可能未必睇得出,但DEF石一併埋GHI石,就會好明顯

DEF 都叫做無色鑽石,G開始就有少少顏色,愈落去就愈黃

伯爵府

viiiii 發表於 21-1-28 11:47
我係想買粒2卡,見得下人,預算10- ...

不如你唔好要2卡,揀啲1.8 或1.9啦,相對上會平d,但size就唔會細好多

如果有多少少budget 就可以高色一格去F,Sl 1,唔好MB SB,faint 就真係要睇吓粒石

男爵府

hashtag旅遊勳章

我有隻2卡G,只有拼去D色時先稍微覺得黃少少

複式洋房

viiiii 發表於 21-1-28 10:20
想買2卡做戎指,問左幾間大約都係2卡2.01ct G si2 3ex n $128000
呢個價錢買得過嗎?
2卡的話,si2會不會好 ...

G色其實不太差, 不是好黃, 肉眼睇落去唔覺的

大宅

回覆樓主:

有冇cert no?我自己睇cert買石再運過嚟會平好多 g色吾建議 si2要睇吓花喺邊 就算係3ex都有80-100分既分別 table% total depth% 石腰厚度etc 全部都要睇 2卡我會揀e vs2 3ex none 大概20萬

大宅

viiiii 發表於 21-1-28 10:20
呢個價錢買得過嗎?
2卡的話,si2會不會好 ...

我舊年暑假買咗粒2.01,E VS2, cut/polish/symmetry are excellent, Fluorescence none , GIA certified ,大約17萬幾,因为個cut 係8心8箭,所以再閃d。

wcpcelia    發表於 21-2-3 11:21

別墅

xoxonphy 發表於 21-1-28 14:58
舖頭咁多射燈照住,緊係難睇得出啦

你可以用隻手遮住2粒石,係暗暗地既環境睇下粒石本身閃唔閃

Thx
唔怪之得佢俾邊粒我都覺得閃
去睇石果時試下你個做法先

別墅

gzilla 發表於 21-1-28 15:13
不如你唔好要2卡,揀啲1.8 或1.9啦,相對上會平d,但size就唔會細好多

如果有多少少budget 就可以高色一 ...

價錢好似唔差太遠

別墅

Jessieowo0406 發表於 21-1-29 00:33
G色其實不太差, 不是好黃, 肉眼睇落去唔覺的

加埋我對眼又唔係咁敏銳

別墅

Butao 發表於 21-1-29 01:53
有冇cert no?我自己睇cert買石再運過嚟會平好多 g色吾建議 si2要睇吓花喺邊 就算係3ex都有80-100分既分別 t ...

點係外國訂? 無實物睇都咁有信心?
其實我自己反而唔高要求 係想要啲呃到一般人的眼睛就夠

別墅

leileilai 發表於 21-1-29 01:57
我舊年暑假買咗粒2.01,E VS2, cut/polish/symmetry are excellent, Fluorescence none , GIA certified ...

請問點為之8心8箭?用肉眼睇嗎?

男爵府

viiiii 發表於 21-1-30 00:56
請問點為之8心8箭?用肉眼睇嗎?

有專用鏡可以好清楚睇到

別墅

g色如無對比物其實睇唔出的
我呢幾日都有去睇2卡
對比過def(睇落一樣) g我覺得都差不多(可能係因為鑽石鋪燈光)
但淨度建議高一d si1會比較好

首頁

尾頁

跳至