自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

0q.cathy 發表於 21-1-29 08:44
打完有問題邊個負責? 我反而覺得規距就係要守,唔可以咩都講彈性,呢啲先叫尊業。
應該係香港人既命太值 ...

隻輝瑞晒數據又點,專家唔應該建議打輝瑞

【新冠疫苗】美國再有人接種後死亡 各地副作用個案一覽
https://inews.hket.com/article/2842835

翡翠宮

0q.cathy 發表於 21-1-29 08:44
打完有問題邊個負責? 我反而覺得規距就係要守,唔可以咩都講彈性,呢啲先叫尊業。
應該係香港人既命太值 ...

印尼總統都打科興,印尼總統條命唔值錢?輝瑞都冇做亞洲人測試啦,宜家中國境內已經打咗千幾萬人,已經足以證明滅活疫苗嘅安全性

印尼總統佐科維多多公開接種中國科興新冠疫苗
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1570131-20210113.htm?spTabChangeable=0

翡翠宮

sandra28 發表於 21-1-29 11:20
做人處事都要靈活變通!
我贊成入咗貨比市民自己揀囉!

同意 入咗貨比市民自己揀,已經有16個國家入咗中國疫苗,人哋唔通冇專家得香港有

翡翠宮

回覆樓主:

香討嗰邊有人提議係高鐵入面打中國疫苗,唔知可唔可行呢?

翡翠宮

kittylam 發表於 21-1-29 12:13
全世界咁多國家都爭住打中國疫苗,得香港專家特別專業?點解我唔可以對自己負責?提供確切證據人打咗中國 ...

咪係,香港嗰班專家不褸都離地架啦,竟然仲有人信佢哋係有料嘅專家

翡翠宮

jumphigh 發表於 21-1-29 12:09
唔信數據,唔通信bk班c9講嘅嘢?

輝瑞有冇做亞洲人嘅數據?即係總之求其有數據就得,打死人都冇所謂?你唔係c9你咁醒解釋下比大家聽下點解?

【新冠疫苗】美國再有人接種後死亡 各地副作用個案一覽
https://inews.hket.com/article/2842835

翡翠宮

回覆樓主:

轉自香討:第三期臨床測試全權由外國測試當局負責,何時,如何公佈結果也是外國機構決定,中國沒有決策權。但是在測試國家已開始大量打疫苗了。

【專欄】內地專家解科興遲交報告內情
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1987233/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%B0%88%E6%AC%84-%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%B0%88%E5%AE%B6%E8%A7%A3%E7%A7%91%E8%88%88%E9%81%B2%E4%BA%A4%E5%A0%B1%E5%91%8A%E5%85%A7%E6%83%85

翡翠宮

jolps 發表於 21-1-29 13:27
不如你話我知輝瑞打死香港人的話,係咪專家負責先啦! 專家批架喎! 有哂報告數據喎! 打死人都批? 唔駛負 ...

數據會打死人都批,唔該班磚家直播打輝瑞,咁就有說服力好多

翡翠宮

0q.cathy 發表於 21-1-29 12:46
咪負責醫你,點解尊家唔批? 佢地都會考慮風險。

即係最緊要有數據,就算會打死人都唔算係風險?

翡翠宮

0q.cathy 發表於 21-1-29 14:16
其實你有無讀過風險管理

我冇讀過呀你讀過?咁呢16個國家嘅專家又有冇讀過?

中國疫苗搶手獲16國訂購
https://www.singtao.ca/4666577/2020-12-16/post-%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E7%96%AB%E8%8B%97%E6%90%B6%E6%89%8B%E7%8D%B216%E5%9C%8B%E8%A8%82%E8%B3%BC/

翡翠宮

esther_fong 發表於 21-1-30 10:56
咁咪就係講左去邊度就打邊隻,咁你想打邊隻就去果度打,咁唔係叫有得揀咩。開初話巿民無得揀,去到打針, ...

人哋要聽到林鄭親口講“有得揀”呢三個字先算係有得揀架,如果唔係點都會死拗係冇得揀,呢啲人係好得意諗嘢唔會轉彎

翡翠宮

LokYauYau 發表於 21-1-30 15:21

之前已見有人提議,横豎香港班醫護婆媽高官咁怕背黑wok, ...

絕對贊成係邊境打,有時都擔心香港顏色醫護,係儲存嗰part做手腳,影響內地疫苗效果,因為佢哋真係為咗政治咩黑手段都做得出

翡翠宮

回覆樓主:

德國禁止65歲以上人士接種阿斯利康疫苗,唔知香港啲磚家知唔知呢?

翡翠宮

回覆樓主:

巴西擬增購二千萬劑科興新冠疫苗 購買總數達一億劑
https://news.tvb.com/world/601db66f34b031113f3d5b03/%E5%B7%B4%E8%A5%BF%E6%93%AC%E5%A2%9E%E8%B3%BC%E4%BA%8C%E5%8D%83%E8%90%AC%E5%8A%91%E7%A7%91%E8%88%88%E6%96%B0%E5%86%A0%E7%96%AB%E8%8B%97-%E8%B3%BC%E8%B2%B7%E7%B8%BD%E6%95%B8%E9%81%94%E4%B8%80%E5%84%84%E5%8A%91

首頁

尾頁

跳至