烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可以分享嗎?

男爵府

大宅

beahappylady 發表於 21-1-30 21:30
可以分享嗎?

我有用 無乜大分別 除了貴好多

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我有用牛油果油,係醫生建議,話健康安全d, 牛油果油煙點高,如果煎炒炸多的話,牛油果油比其他油好,我屋企仲有橄欖油芝麻油菜油,整不同嘢用唔同油。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

beahappylady 發表於 21-1-30 21:30
可以分享嗎?

我用過整蛋糕,味道怪怪。
用來煮餸,我小朋友唔太喜歡隻味。最終用返植物油

大宅

回覆 beahappylady 的帖子

我有用牛油果油,唔覺得有怪味。反而覺得味道唔搶,唔會影響食物原味。最主要係燃燒點高,適合炒嘢、煎炸。Grape seed oil 應該平D,一樣燃燒點高

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Millmom 發表於 21-2-26 12:03
回覆 beahappylady 的帖子

我有用牛油果油,唔覺得有怪味。反而覺得味道唔搶,唔會影響食物原味。最主要係 ...

我都唔覺有怪味,橄欖油仲搶味,但我成日整佛卡夏同沙律,用橄欖油出嚟味道好d, 牛油果油用嚟煎炒煮炸。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至