自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

taptap83 發表於 21-1-30 11:03
中國係世界工廠,淘寶差不多乜都有真係唔奇。或者咁講人地舖頭做銷售襯過貨介紹俾客人都係服務的一種,佢又 ...

Agree, 好多野你直接買當然會平d,不過你同人地買人地幫你做哂聯絡運送各樣,都係服務的一種,你好難去計話人地賣貴你架噃,正第於貨來到如果quality 唔好,佢係要負責幫你換,呢d完全唔駛你自己做。經一事長一智,最多下次自己用多D時間去格下價先幫襯鋪頭囉

珍珠宮

回覆樓主:

我淘過一款燈開了關不上,結果拆了,在香港買另一款

也淘過LED 燈冇問題

男爵府

好奇覺得間舖mark up 10倍冇問題嘅JM 會唔會幫襯呢類舖頭?呢啲舖頭算唔算傳說中嘅「謀人寺」

水晶宮

CathyYau_yy 發表於 21-1-31 01:03
就咁用相search同淘寶一樣
佢就話d燈係有牌子既design, search過係有呢d牌子,但網站又唔見有呢d燈款
對燈 ...

佢咁樣講,你咪send張相去問下個牌子有無呢d款囉,如果無,即係間舖頭呃你在先,你可以大條道理要求退錢。

欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

回覆樓主:

算啦,始終舖租,人工,燈油火蠟都要錢,退就難啲,當交學費,下次會醒水

子爵府

Stella.b 發表於 21-1-31 01:41
其實淘寶平貴真假貨都有,你試吓求其搵一件你日常用緊嘅嘢都有一樣,淘寶未必唔好同差,所以我而家買咩都上 ...

請問可唔可以推介個淘寶谷?黎緊搬屋想睇下有咩可以淘下。我fb見到有好幾個淘寶谷但唔知邊個好。

伯爵府

開心吸收勳章

CathyYau_yy 發表於 21-1-31 00:34
我知好多都係大陸做,但無諗過竟然是淘寶百幾蚊貨仔!

如果大陸做,淘寶怎會沒有

大宅

回覆樓主:

俾曬錢,唔會咁做

水晶宮

CathyYau_yy 發表於 21-1-31 00:30
響一間傢俬店買,佢d野好簡約,襯得好靚,買左3 盞燈,兩廳一房用,好奇用淘寶search, 3 盞都是淘寶貨!價 ...

其實好多香港舖頭都係賣國貨,淘寶貨,我就唔信幾百蚊買到盞外國製造嘅燈囉

水晶宮

大陸造同淘寶貨冇抵觸架喎,淘寶嗰啲咪就係大陸出產

子爵府

teambuilder 發表於 21-1-31 04:38
好奇覺得間舖mark up 10倍冇問題嘅JM 會唔會幫襯呢類舖頭?呢啲舖頭算唔算傳說中嘅「謀人寺」
...

應該咁講,喺香港買左淘寶貨markup 10倍都未必知,如果一早格價就會去左淘寶了。我試過喺香港見到套杯好靚,個價錢喺香港亦算正常,不過我習慣周圍睇下先買。有次淘寶偶然見到套杯真係差不多十份之一價錢,先明白一係要自己格價,一係要接受經香港買要俾錢人賺既道理。如果我冇喺淘寶見到根本唔知道。

禁止訪問

男爵府

響一間傢俬店買,佢d野好簡約,襯得好靚,買左3 盞燈,兩廳一房用,好奇用淘寶search, 3 盞都是淘寶貨!價 ...

其實唔可以咁唸,人地都做過資料搜集,貨比三家,搵啲靚貨返黎賣,你一入舖頭已經係人地幫你篩過的洶寶貨,你都慳左好多冤枉路及錢

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實做生意就係咁
低買高賣
我前排學識左裝燈
之後都係淘寶買黎自己換算

333s    發表於 21-1-31 12:38
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

回覆樓主:

我朋友之前裝修淘燈
第一次裝咗唔著
之後寄返去再換
第二次都唔得
應該係火牛嗰度有問題
之後直頭退錢香港買
寄來寄去,爭啲搞到裝唔切

男爵府

回覆樓主:

你自己淘又要運費如果爛咗無仇報,試過大陸淘咗幾盞LED燈6吋¥25,15吋¥75,全部開到着到,但15吋那款SHORT SHORT地,但6吋那款又無問題。平係平但擔驚受怕,之後頂唔順換燈,買有牌子的,先睇淘寶旗艦店價錢(因為信唔過淘寶小店),再去格價,最後計過兑換價同運費,發覺只差一百幾十,最終在香港買。

侯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我買燈都知淘寶一樣有,但我計過運費安裝仲有冇損壞保養,最後我都係香港買,當然係貴啲啦。

男爵府

香港租金貴 人工貴 差不多啦

公爵府

qq6a 發表於 21-1-31 08:50
其實唔可以咁唸,人地都做過資料搜集,貨比三家,搵啲靚貨返黎賣,你一入舖頭已經係人地幫你篩過的洶寶貨 ...

都係架,淘寶咁多野買花多眼亂,如果自己揾,未必揾到,人地都有花心機時間去挑選。

水晶宮

你直接問翻店主有冇得退吧

首頁
12345...10

尾頁

跳至