自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我間中有,個仔係讀地區名津小,小一派到位開心過中六合彩響隻。

因疫情上網課,我真係O哂咀,尤其英文科,老師嘅 Chinglish嚇死人,grammar 錯不特止,講英文嘅 manner 又粗魯,vocabulary 又低淺,講到唔識就大聲哈哈笑遮醜。好啦,英文書播電腦發音學vocabulary, 機器讀緊佢又加把口唔咸唔淡解釋,大佬呀,跟本都聽唔到電腦發音。我次次聽到想打爆個電腦,仔仲要小五跟佢到小六,我真係無眼睇,英文唔補下習真係死梗。

另一個老師,問D無聊問題,個個學生就開咪答,老師就話:一個人搭我得架喇。好啦,佢又再問無聊問題,個個silent唔敢再答,老師又話:揾個人答下我得唔得。

純呻

大宅

小一 無
因為要睇住k2嗰個上。睇來要跟下了。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

陪最細那個,三年級

男爵府

回覆樓主:

完全沒有,要返工。我小朋友讀初小, 我由舊年佢讀2年班已經放手。有時會同班主任email問下情況。老師話佢交齊功課同明白課堂,咁我都收貨。

洋房

回覆樓主:

小二,只有WFH既日子可以陪到佢,坐係佢對面聽都覺得好悶...教做一樣野問足十個八個學生,然後一堂就咁完左,當然我果個仲係發緊白日夢啦

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我女小一,9月啱啱開學有陪,今次停課就無,佢自己攪得掂,係有問題先要幫

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

剛開始有陪,現在無了

大宅

有反應咪好囉,最怕就係得老師講,學生唔理佢地

子爵府

有陪幼稚園果個,小學哥哥自己上。間中聽老師都教得幾好。

侯爵府

回覆樓主:

無啦,要返工。兩兄弟一齊上堂,成日周身郁,一轉堂就偷偷地睇YouTube同打機,一係就兩個傾偈. 不過我都明網課係好悶的,交齊功課我就收課。

男爵府

囡依家小二,無陪,佢自己攪得掂,所以無理,佢自己會準備曬啲功課叫我交番學校

珍珠宮

三個都冇陪

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

公爵府

一次都冇,我WFH有時想偷睇佢,我老公叫我唔好咁做,話佢返學都係自己一個架啦!我上星期五收到老師電話,佢讚阿仔上堂好專心,好積極答問題,好乖,我好開心。

侯爵府

牛年勳章

我個k3無,自己全年差唔多wfh,每日好忙,真係無法陪,上年K2後期已俾佢自己上,簡單function如打開ipad搵zoom link,出入zoom,mute unmute,annotate等等教識佢自己handle,我主要lunch time跟一跟功課,夜晚跟吓佢學咗啲咩

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

如放no paid在家有陪細佬,今年小二,都發覺老師質素有高低,上年個英文花師又係好唔掂,唔係對佢英文程度有懷疑,係教學方法唔好,又鍾意講冇謂野,好彩今年果個正常

子爵府

虎到金來勳章

我仔小一
全程陪上網課

子爵府

低小, set好曬嘢,擺定啲書, 佢自己 戴headphone上堂 , 冇理佢啦

珍珠宮

有,85%都會陪

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

2010小蜜蜂 發表於 21-2-1 16:31
我間中有,個仔係讀地區名津小,小一派到位開心過中六合彩響隻。

因疫情上網課,我真係O哂咀,尤其英文科 ...

小一,我有喺旁邊聽!唔會搭訕!
英文堂一個鐘,分組上,一半上本地老師一半上外藉老師,半個鐘轉老師!香港人老師就預咗佢發音唔會太好!但我覺得都okay!起碼老師唔係戴住口罩教讀音,睇到咀型,又小組咁教,我好滿意架喇!
*外藉老師... 睇背景,一星期有3日都似係喺屋企上zoom!本地英文老師都係!
反而係(emoji)部分同學仔上堂前,無準備好課堂嘅書、作業、文具喺就手處!成日老師話要打開書,就話無書/未攞,跟住會話搵唔到、唔知家人執咗去邊....

首頁

尾頁

跳至