自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

961123 發表於 21-2-4 12:37
你係睇私家?我諗政府生仔唔會幫你切埋個瘤

我私家生仔 都唔可以切埋個肌瘤..
我諗case by case..

侯爵府

Moti 發表於 21-2-4 14:16
如果切咗子宮之後更年期都冇月經,更年期症狀會減輕嗎?

更年期和子宮相關的症狀當然會冇咗, 例如月經紊亂, 超多量, 好長時間呢D都唔會有。但其他嘢會齊的, 就算我而家冇M, 一樣會谷M, M到前大食, 脹胸, 頭痛一樣齊, 只係冇血出啫, 更年期都會係一樣, 除咗冇血呢樣嘢

男爵府

虎到金來勳章

sarah_chow 發表於 21-2-3 21:12
代朋友問,朋友患有子宮肌瘤,導致每次經期時候都痛得死去活來,甚至要住院。睇過幾個醫生,大多建議將整個 ...

我都有2粒子宮肌瘤,2粒都係4cm,每次經期都係痛得死去活來,近呢十年就吃止藥痛,政府醫院俾止痛藥吃,我叫醫生幫我做切除子宮肌瘤手術,但醫生唔肯幫我做,講6cm以上才考慮做手術。我都係未生,高齡,想懷孕,醫生講想生b和有子宮肌瘤無關係。你朋友做咩唔係切肌瘤?而係切埋子宮?我鄰居外孫女20幾歲,有粒和拳頭咁大子宮肌瘤,都係做左割除子宮肌瘤。另朋友媽媽切左子宮,講荷爾蒙影響脾氣唔好,但每個人都唔一樣,所以無敢俾意見。

珍珠宮

naicha 發表於 21-2-4 15:01
更年期和子宮相關的症狀當然會冇咗, 例如月經紊亂, 超多量, 好長時間呢D都唔會有。但其他嘢會齊的, 就算我 ...

咁請問而家你需要服用荷爾蒙藥物嗎?

侯爵府

Moti 發表於 21-2-4 15:10
咁請問而家你需要服用荷爾蒙藥物嗎?

唔需要, 因為保留卵巢, 荷爾蒙係由卵巢分泌

侯爵府

代朋友問,朋友患有子宮肌瘤,導致每次經期時候都痛得死去活來,甚至要住院。睇過幾個醫生,大多建議將整個 ...

我情況差唔多,但我冇割子宮而選擇咗放個藥性子宮環,都要全身痳醉但冇咁大手術,最緊要係有得返轉頭

做完後第二個月差唔多冇M來咁,就算來都好少量又唔多痛,我覺得好OK呀

我生咗一個但都40+唔會再生啦,醫生話個環可以用五年,咁我到時都差唔多入伍同更年期了,到時再睇換環定係點,其實到更年期時量都會減,好多人有瘤都話會細返

男爵府

快D生兩個, 然後割.

大宅

回覆樓主:

我都有三個肌瘤,政府醫生叫我切子宮,但自己又心大心細,近日在淘寶見到子宮肌瘤貼呢樣野,我依家試緊,稍後再分享

子爵府

oyi 發表於 21-2-4 19:01
我都有三個肌瘤,政府醫生叫我切子宮,但自己又心大心細,近日在淘寶見到子宮肌瘤貼呢樣野,我依家試緊,稍 ...

期待你嘅分享 JM

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝大家提供嘅資料,真係好有用,朋友睇完見到咁多人分享做完嘅利弊,相信佢更清晰要點揀... 非常感謝!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

幾多歲?
係咪想生?

點解大家冇呢d資料可以建議佢唔割?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

evip 發表於 21-2-4 19:29
幾多歲?
係咪想生?

未至於大年紀但唔會生BB喇...

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sarah_chow 發表於 21-2-4 19:42
未至於大年紀但唔會生BB喇...

如果影響大,割了係長遠之法。
每個case 唔同,有些大到除了貧血,有機會影響其他器官。
再者,這個器官,遲早係個麻煩。(我知道不少女士年紀大了都割,癌)。
怕提早衰老?做多d運動,健康飲食。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

evip 發表於 21-2-4 20:47
如果影響大,割了係長遠之法。
每個case 唔同,有些大到除了貧血,有機會影響其他器官。
再者,這個器官, ...

正正係見到佢身體越來越差,鬼咩,個個月血崩⋯⋯

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係咪腺肌瘤?我問過醫生如果切依個瘤佢都話要成個子宮切咗佢,雖然我都冇諗住生但係唔想成個子宮切咗,所以我依家選擇帶藥環,當初我來經嗰陣時痛到癲咗,入院打止痛針已經係閑時,我試過多到係不停流血而入院,好感恩我戴咗藥環之後就完全冇呢個煩惱仲後悔點解咁遲先戴

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

魚肉翅 發表於 21-2-4 20:55
係咪腺肌瘤?我問過醫生如果切依個瘤佢都話要成個子宮切咗佢,雖然我都冇諗住生但係唔想成個子宮切咗,所以 ...

我都有叫佢問下醫生關於帶藥環嘅事,多個選擇

男爵府

sarah_chow 發表於 21-2-4 20:56
我都有叫佢問下醫生關於帶藥環嘅事,多個選擇

如果佢能夠適應戴藥環嘅話,根本成件事都可以解決又唔使切咗子宮

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

魚肉翅 發表於 21-2-4 20:58
如果佢能夠適應戴藥環嘅話,根本成件事都可以解決又唔使切咗子宮
...

弱弱一問,呢樣野係咪一般婦科醫生都曉定係名醫先試用?好似好少聽咁嘅..

男爵府

sarah_chow 發表於 21-2-4 21:00
弱弱一問,呢樣野係咪一般婦科醫生都曉定係名醫先試用?好似好少聽咁嘅..
...

我本身係政府婦科睇開係佢嗰度放環,其實一般嘅婦科醫生同埋家計會都可以做到近排去覆診嘅時候醫生仲讚我個子宮好似收細左添,因為呢個瘤會令我子宮脹大,所以收細左係好事,因為本身有藥嘅成份成份,所以醫生話如果我帶咗咁我個瘤轉惡性嘅機會都會微好多其實如果唔想生BB又能夠適應嘅話戴藥係一個唔錯嘅方法,除咗頭頭嗰一個月不停地有少少血流出之外,過咗呢段時間簡直快活過神仙

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

魚肉翅 發表於 21-2-4 21:08

我本身係政府婦科睇開係佢嗰度放環,其實一般嘅婦科醫生同埋 ...

係咪即係避孕果D子宮環?

首頁

尾頁

跳至